Chokladhistoria del 2: Mot Europa!


Dela |

År 1492 upptäckte Christoffer Columbus (italienska: Cristoforo Colombo, spanska: Cristóbal Colón - Columbus är född i Italien och död i Spanien) den mystiska kontinenten som inte borde finnas. Detta insåg han dock först inte, utan trodde han kommit till Indien - därav öarnas namn Västindien. Men allt det där känner ni väl redan till!

1502 gjorde Christoffer Columbus sin fjärde resa till Amerika och man hade då börjat förstå att det inte rörde sig om att man seglat runt till Asien, utan att man faktiskt upptäckt en ny kontinent. Hur som helst så var det vid denna resa som Columbus tog med de första kakaobönorna till Europa; kakaobönor som han upptäckt på ön Guanaja utanför Honduras kust. De fick dock inledningsvis inget större genomslag hemma i Spanien; kung Ferdinand visade inget större intresse vilket dock till en viss del kunde ha berott på att Columbus inte visste hur bönorna skulle tillredas.

Det är istället den spanske conquistadoren Hernán Cortés som vi har att tacka för detta. År 1519 gick Cortés iland på Mexicos strand, där han mötte aztekerna. Aztekerna trodde att Cortés var ingen mindre än en reinkarnation av guden Quetzalcoatl, som enligt de astrologiska tecknen skulle återvända år 1519. Cortés blev därför mycket väl emottagen av aztekernas kejsare Montezuma II och fick följa med till hans palats. Det var här han för första gången träffade på drycken chocolatl. Gästfriheten återgäldade Cortés genom att bit för bit erövra Mexico och döda en stor del av aztekerna, bland annat Montezuma II själv.

De olika folken som levde i Mexico hade ett gemensamt feodalsystem som bland annat innebar att skatt skulle betalas med kakaobönor, vilket hade gett Montezuma II ett enormt lager torkade kakaobönor. När så Cortés efter erövrningen bröt sig in i Montezuma IIs skattkammare och fann att härskarens rikedomar blott bestod av 900 ton kakaobönor blev han inledningsvis mycket upprörd. Han kom dock snart på andra tankar när han till fullo kom underfund med kakaons egenskaper. Detta skedde under svåra strapatser under han och hans mäns framryckningar genom det otillgängliga högklandet, då han märkte att man kunde hålla sig pigg och vaken under en hel dagsmarsch på blott en enda kopp choklad.

När Cortés återvände till Spanien tog han även kakaobönorna med sig hem till Spanien, eftersom pengar alltid fanns att tjäna på delikatesser i det kräsna och njutningslystna landet. Det tog dock ytterligare decennier innan chokladen/kakaon kom att slå igen på stort, men mer om detta i den spännande fortsättningen nästa gång...

image46image47

Till vänster: Christoffer Columbus.
Till höger: Hernán Cortés

Källor: Chokladsajten
Bild: http://www.aerenlund.dk/helte/columbus_4.html, http://www.biografiasyvidas.com/biografia/c/cortes.htm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0