Beroendeframkallande substanser i choklad


Dela |

Chocolism är ett så kallat teleskopord som bildats av de två orden choklad och alkoholism och skulle kunna översättas till chokladberoende. Många påstår, mer eller mindre befogat, att det finns ett sådant beroende och att man vid frånvaro av intag av choklad kan få samma typ av abstinensbesvär som vid alkoholism eller narkomani.

Det finns flera beroendeframkallande substanser i choklad:

♣ Socker, i varierande grad.

♣ Theobromin; en bitter flyktig alkaloid som påminner om kaffein och finns i större utsträckning desto mörkare chokladen är. Theobromin har uppiggande och urindrivande effekt samt förmåga att vidga blodkärl, vilket kan lindra högt blodtryck och ha en avslappnande inverkan på musklerna vid luftrören.
Theobromin är mycket giftigt för flertalet djur, då de saknar det enzym som krävs för att bryta ned ämnet. Exempelvis kan 100g choklad med hög kakaohalt vara tillräckligt för att döda en liten hund. Så se upp vad ni matar era älsklingar med!

♣ Anandamid; som är en kroppsegen cannabinoid (en cannabinoid är en grupp ämnen som aktiverar samma receptorer i cellen som exempelvis cannabis). Finns dock endast i mycket små kvantiteter i kakaobönan.

♣ Tryptofan; en aminosyra som alltså utgör byggsten i ett protein. Är en av de essentiella aminosyrorna, vilket innebär att kroppen ej kan bilda denna aminosyra själv. Tryptofan är även ett slags förstadium till serotonin, en signalsubstans som till 90% finns i mag- och tarmsystemet men även har viktiga funktioner i hjärnan. Störd serotoninbalans sägs vara en av orsakerna bakom en rad psykiska åkommor såsom manodepression.

Fenetylamin; en signalsubstans som bidrar bland annat till bildandet av amfetamin. Beskrivs ofta som en "kärlekskemikalie", men bryts ned snabbt och är inte klassat som en hälsoskadlig substans.


Kommentarer
Postat av: Lia Florenz

din blogg ser god ut :P

2008-02-26 @ 15:54:59
URL: http://mydearbylia.blogg.se
Postat av: Lou

Älskar choklad, skitämnen som får en beroende :p
Haft en bra dag idag? ;D

2008-02-26 @ 15:58:09
URL: http://cigaro.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0