Olika chokladsorter


Dela |

Mörk choklad
Mörk choklad måste innehålla minst 35% kakaomassa, socker och kakaosmör. Mörk choklad finns med upp till 99-procentig kakaohalt, dock är det svårt att tillverka dessa chokladkakor så att de behåller konsistensen. Choklad behöver nämligen en viss mängd fett som bindemedel. Ofta används Sojalectin, en naturlig oljeliknande produkt som emulgator, den fungerar som enj brygga mellan vatten och olja och gör det möjligt för kakaosmöret att binda samman socker och den torra kakaomassan.
Mörk choklad i rimliga mängder minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, ökar cirkulationen samt innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Vit choklad
Vit choklad innehåller ingen kakaomassa och inget kakaopulver, utan tillverkas av kakaosmör (fettet från kakaobönan), socker och mjölkpulver och är gräddvit till färgen. Vit choklad av sämre kvalitet smaksätts ofta med vanilj. Inom EU finns regler som bestämmer bland annat hur mycket kakaosmör det måste finnas för att få kallas vit choklad.
Vit choklad är värmekänslig och ska helst inte smältas. Den är även betydligt fetare än övrig choklad.

Mjölkchoklad
Mjölkchoklad ska enligt Konsumentverkets regler innehålla minst 30% kakao och har en mildare smak än mörk choklad. Mjölkchoklad innehåller även mjölkpulver, som bildats genom torkning av kondenserad mjölk, och en hel del socker. Detta ger en fin och krämig smak.

Blockchoklad
Vad som i vardagsmun kallas blockchoklad, har tvingats gå under den officiella benämningen block, då den inte uppfyller de EU-direktiv som krävs för att få kallas blockchoklad. Chokladhalten skulle behöva ökas, men då detta inte skulle göra varan bättre för det avsedda användningsområdet utan blott öka des spris, har de svenska företagen valt att istället döpa om varan till block. Det finns dock även blockchoklad som uppfyller EU:s regler.

Källor: Chokladsajten, Wikipedia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0