Choklad från olika ursprungsländer


Dela |

Som jag tidigare skrev, är kakaoträdet en växt som lätt tar åt sig smak från omgivningen, och choklad kan därför smaka väldigt olika beroende på varifrån den kommer. Generellt sett är afrikansk choklad starkare än latinamerikansk, men här kommer utförligare genomgång av några olika ursprungsländer:

Ghana
Choklad från Ghana känns igen på sin kraftiga smak, ofta söt. I slutet övergår den dock till en bitter och torr smak.

Madagaskar
Denna choklad anses vara mycket välbalanserad och har även den torrhet som finns hos choklad från Ghana.

Ecuador
Den choklad som odlas i Ecuador får en mild och söt smak, vilket också är genomgående för all latinamerikansk choklad. Det är inte ovanligt att chokladen tar smak av det som odlas i närheten, vilket i detta fall är bland annat tobak, citrusfrukter och bananer, varför denna choklad kan visa på en bismak av mint eller tobak. Typiskt för den Ecuadoriska chokladen är att smaken är så att säga konstant, och inte varierar under tiden då den smälter i munnen.

Venezuela
Venezueliansk choklad liknar den från Ecuador, men uppfattas oftare att ha en större variation i smaken. Den börjar som söt, men om den låts smälta i munnen övergår smaken till en syrligare och slutligen en torr och bitter smak. Denna choklad anses i många kretsar vara världens finaste.

Chuao är en dal i Venezuela varifrån mycket choklad kommer, men denna har en viss annan framtoning än den från övriga Venezuela. Denna är fruktigare med drag av lime.

Trinidad
Denna choklad har ofta en doft och smak som innehåller drag av tobak. Då den även kan associeras med kardemumma är den mycket tacksam att använda i matlagning.

Java
Choklad från Java är söt och passar bra till kaffe, då den till och med kan användas istället för socker och/eller mjölk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0