Kris i chokladvärlden på g?


Dela |

Som tidigare rapporterat har chokladindustrin under en tid plågats av stigande priser på kakao. Detta uppsammades i fredagens SvD med en artikel.

Priset på kakao har stigit med 40% under det senaste året och sett över de senaste tre åren har priset tredubblats. Detta beror dels på sämre kakaoskördar som en följd av klimatkriser, bland annat i Indonesien där förra årets skörd sköljdes bort av översvämningar, och dels på att efterfrågan ökat kraftigt i de stora länder som är på frammarsch, exempelvis Kina och Indien.

Det är dock inte frågan om att de finare chokladproducenterna skulle tumma på kvalitéten i ett försök att få tillbaka sina gamla vinstmarginaler (i artikeln intervjuas Lindt & Sprüngli). Istället tvingas producenterna höja sina försäljningspriser vilket i slutändan slår tillbaka på konsumenten. Enligt Philippe Pascoët, en av Schweizs främste chokladtillverkare, har dock ingen minskning i efterfrågan på grund av det höjda priset märkts. Riktigt god choklad är en lyx som vi inte gärna vill ge upp. Frågan är bara om inte det ändå finns en smärtgräns... någonstans?

Källa: SvD 2008-10-31


Kommentarer
Postat av: lilalili

Med mycket sorg i hjärtat och sinnet har jag nått smärtgränsen. Veckoransonen av choklad är nedtrappad till månadsranson. ;(

2008-11-04 @ 09:22:25
URL: http://lilalili.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0