Umami - den femte grundsmaken


Dela |

När jag läste detta intressanta inlägg om våra grundsmaker salt, sött, surt och beskt fick jag lära mig att det även enligt vissa skolor finns en femte grundsmak som kallas umami. Umami beskrivs som smaken av protein, och fungerar även som smakförstärkare i form av natriumglutamat, som finns i många produkter. Umami är japanska för "god/färsk".

Umami fastslogs av japanen Kikunae Ikeda, professor vid det kejserliga universitetet i Tokyo, år 1908.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0