Dela |

image52

Källa: http://dessertfirst.typepad.com/dessert_first/2007/02/valentines_day_.html



Dela |

Du känner säkert igen dig; du har tagit vägen förbi Konsum för att unna dig dagens lilla guldkorn och nu står du där i villervallan och vet inte vilken du ska välja. Du kanske har kommit till en ny nivå i ditt choklad ätande där det inte bara handlar om vilken som ger dig mest kilo choklad för pengarna utan vilken som ger dig bäst kilo choklad för pengarna. Men hur veta vilken choklad som är godast; vilken som är förstklassig njutning och vilken som snarast borde liknas vid en alkemists försök att framställa det bruna guldet - som dock blott kom att bli en mindre fin, kommersiell, kopia?

Nåja, det finns några riktlinjer att gå efter - det enda du behöver göra är att kika på innehållsförteckningen.

♣ Skillnaden mellan vanlig choklad och kvalitetschoklad ligger främst i förhållandet mellan kakaomassa och socker. Kvalitetschoklad innehåller 60-70% kakaomassa och 30-40% socker, medan förhållandet hos vanlig choklad är i princip det omvända. (All mjölkchoklad innehåller dock mindre än 30% kakaomassa.)
♣ Vanlig choklad innehåller ofta tillsatser av vegetabiliskt fett. För att en produkt ska få heta choklad får förvisso max 5% sådant fett, men såpass höga halter tyder på låg kvalitet. Ju större andel kakao (=totala mängden kakaomassa + kakaosmör), desto högre kvalitet.
♣ En smaktillsats av konstgjord vanilj, så kallad vanillin, är ett varningstecken när det gäller choklad. Två ämnen som dock ofta förekommer i kvalitetschoklad är ren vanilj ("Vanille Bourbon") samt lecitin, ett naturligt emulgeringsmedel.

Källa: Det Ljuva Livet: Choklad (2001), B. Wahlströms Bokförlag AB



Dela |

***

If you've got melted chocolate all over your hands, you're eating it too slowly.



***



Dela |

The 12-step chocoholics program:
NEVER BE MORE THAN 12 STEPS AWAY FROM CHOCOLATE!

- Terry Moore -



Dela |

image51

Källa: http://ilovemilkandcookies.blogspot.com/2007/02/oh-my-darling-oh-my-darling.html



Dela |

1. Hur många gånger om dagen skulle du vilja äta choklad? (Mer än 1 gång men mindre än 10 gånger.) Anteckna detta nummer.

2. Multiplicera med 2.

3. Addera 5.

4. Multiplicera med 50.

5. Om du redan har fyllt år i år; addera 1758. Om du inte har haft årets födelsedag än så addera 1757.

6. Subtrahera ditt födelseår (fyra siffror).

Ditt resultat bör vara ett tresiffrigt tal. Den första siffran är antalet gånger per dag du vill ha choklad och de andra två är DIN ÅLDER! :D



Dela |

image50

Källa: http://nomadishere.com/



Dela |

"Tänka fritt är stort, men tänka choklad är än större."
- Okänd -



Dela |

image49



Dela |

image48

Gillar du skor är det här det ultimata tillfället att kombinera dina två passioner. Hos Gayle's Chocolates kan du nämligen köpa unika och handgjorda skor i choklad! En sko väger drygt 400 g (14 Oz) och är drygt 3 dm hög, priset ligger på $40. (Passa på nu när dollarn är låg!)

Fast jag vet inte, är det här med skor i choklad verkligen en bra idé? Jag hade en gång en sko i choklad men klacken smakade för gott...



Dela |

"Ingen annanstans har naturen koncentrerat ett sådant överflöd av de mest värdefulla födoämnena på ett så litet utrymme som kakaobönan."

- Alexander von Humboldt (1796-1859) -



Dela |

År 1492 upptäckte Christoffer Columbus (italienska: Cristoforo Colombo, spanska: Cristóbal Colón - Columbus är född i Italien och död i Spanien) den mystiska kontinenten som inte borde finnas. Detta insåg han dock först inte, utan trodde han kommit till Indien - därav öarnas namn Västindien. Men allt det där känner ni väl redan till!

1502 gjorde Christoffer Columbus sin fjärde resa till Amerika och man hade då börjat förstå att det inte rörde sig om att man seglat runt till Asien, utan att man faktiskt upptäckt en ny kontinent. Hur som helst så var det vid denna resa som Columbus tog med de första kakaobönorna till Europa; kakaobönor som han upptäckt på ön Guanaja utanför Honduras kust. De fick dock inledningsvis inget större genomslag hemma i Spanien; kung Ferdinand visade inget större intresse vilket dock till en viss del kunde ha berott på att Columbus inte visste hur bönorna skulle tillredas.

Det är istället den spanske conquistadoren Hernán Cortés som vi har att tacka för detta. År 1519 gick Cortés iland på Mexicos strand, där han mötte aztekerna. Aztekerna trodde att Cortés var ingen mindre än en reinkarnation av guden Quetzalcoatl, som enligt de astrologiska tecknen skulle återvända år 1519. Cortés blev därför mycket väl emottagen av aztekernas kejsare Montezuma II och fick följa med till hans palats. Det var här han för första gången träffade på drycken chocolatl. Gästfriheten återgäldade Cortés genom att bit för bit erövra Mexico och döda en stor del av aztekerna, bland annat Montezuma II själv.

De olika folken som levde i Mexico hade ett gemensamt feodalsystem som bland annat innebar att skatt skulle betalas med kakaobönor, vilket hade gett Montezuma II ett enormt lager torkade kakaobönor. När så Cortés efter erövrningen bröt sig in i Montezuma IIs skattkammare och fann att härskarens rikedomar blott bestod av 900 ton kakaobönor blev han inledningsvis mycket upprörd. Han kom dock snart på andra tankar när han till fullo kom underfund med kakaons egenskaper. Detta skedde under svåra strapatser under han och hans mäns framryckningar genom det otillgängliga högklandet, då han märkte att man kunde hålla sig pigg och vaken under en hel dagsmarsch på blott en enda kopp choklad.

När Cortés återvände till Spanien tog han även kakaobönorna med sig hem till Spanien, eftersom pengar alltid fanns att tjäna på delikatesser i det kräsna och njutningslystna landet. Det tog dock ytterligare decennier innan chokladen/kakaon kom att slå igen på stort, men mer om detta i den spännande fortsättningen nästa gång...

image46image47

Till vänster: Christoffer Columbus.
Till höger: Hernán Cortés

Källor: Chokladsajten
Bild: http://www.aerenlund.dk/helte/columbus_4.html, http://www.biografiasyvidas.com/biografia/c/cortes.htm



Dela |

image45

Smak: Smakar mjölkchoklad. Ganska söt, men inte lika söt som många andra mjölkchoklader. Ganska trist smak.
Konsistens: Ganska trist; varken torr eller krämig utan den liksom bara är...
Utseende: Som ett pyttelitet ljusbrunt ägg. Inte sådär jättefrestande.
Inköpsställen: De flesta matvarubutiker, främst runt påsk.
Pris: Upp emot 19,90 i de dyrare affärer för påsen som innehåller 100 g. Har du tur kan du efter påsk köpa drygt 2 st för en tia eller dylikt.

Näringsinnehåll per 100 g:
2250 kJ (535 kcal)
Protein 8 g
Kolhydrat 58 g
Fett 30 g
Innehåller mjölk. Kan innehålla spår av gluten och nötter.

Betyg: ♣♣
Prisvärdhet: ♣♣
Nyttighetsfaktor: Nja, inte särskilt hög. Innehåller extremt mycket socker (största ingrediensen).



Dela |

Nu ännu enklare att nå Chokladbloggen;

chokladbloggen [at] hotmail.com

Ps. Ni får gärna skicka gratis choklad, i utbyte lovar jag att skriva några rader om den. ;)



Dela |

Det har framkommit att Chokladbloggen ser lite knasig ut i Internet Explorer, vilket ju är en ganska tragisk historia. Då jag saknar både tålamodet, tiden och kunskaperna att försöka reda ut detta vädjar jag då till den som kan ha en aning om vad detta beror på; hjälp?

Vidare skulle bloggen behöva genomgå en mer eller mindre omfattande makeover så om någon med för mycket kreativitet är sugen på att göra en layout i chokladens tecken är det bara att hojta!



Dela |

Chokladbloggen hade nyligen lyckan att tillbringa några dagar i den fantastiska världsstaden Paris, och med tanke på detta samt kommande resor inrättades den nya kategorin Chokladbloggen på vift, där det kommer att tipsas lite om chokladupplevelser på diverse platser i världen.

Det jag upplevde var definitivt att fransmännen kan det här med choklad, men främst inom vissa områden.

Att köpa choklad i matbutiken är precis likadant som i Sverige, om inte dyrare. Jag upplevde det som dyrt och det var ungefär samma märken som finns i Sverige. Chokladpraliner finns det gott om att köpa och det är svindyrt. Jag snackar 50 spänn för en pralin. Men man kan köpa praliner för 50 kr styck i Sverige också. Paris är alltså varken billigare eller bättre på chokladpraliner. Om man däremot vill titta på choklad (vilket jag personligen inte förstår varför man skulle vilja göra), är LaFayettes gourmetavdelning ett hett tips.



Gillar du chokladglass kan jag rekommendera att ta dig till en Hägen-Dazs glassbar (finns lite varstans) och äta en Double Chocolate Brownie Explosion. Det var utan like den godaste glass jag någonsin ätit. (Bring Hägen-Dazs glassbar to Sweden!)

Men det som fransmännen ändå gör bäst med choklad är efterrätter och fika. Min erfarenhet är att när du väljer efterrätt, välj något med choklad för då kan det inte gå fel. Väljer du något annat kan du råka få kall omelett eller enbart grädde i en skål. Men både när det gäller efterrätter och fika så är chokladen inte i så stor majoritet som man skulle önska, det finns kanske 2 alternativ som innehåller choklad. De kör alltså på kvalitet, inte kvantitet. Av dessa chokladgrejer jag ätit har följande utmärkt sig;

♣ Chokladtårtan på Les Anges, Salon de The i närheten av Rue Tiquetonne i 2e arrondissementet. Jag har aldrig ätit något som smakade mer perfekt choklad.



♣ Chokladkakan min resekamrat beställde som efterrätt när vi åt trerätters på en resturang vars namn jag tyvärr inte kommer ihåg, den låg i alla fall på andra sidan Seine mitt emot Louvren ungefär. Precis vid stranden.

Vidare kan jag nämna att många Parisiska konditorier och fik har ett bakverk de kallar macarons. En macaron i choklad är mycket god; konsistensen är svår att beskriva för den liknar ingenting annat. Smaken är dock... choklad. Bra alternativ om man vill fika då det ofta annars bara finns typ... croissanter. Vilket iofs är gott, särskilt de som innehåller choklad, men ändå.

Frågor är välkomna!



Dela |



Recept:
12-16 stycken

2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1/2 dl matolja
2 msk ljus sirap (enligt orginalreceptet 1 dl men jag hade inte så mycket)
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g blockchoklad

1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker lätt och luftigt.
2. Smält smöret, rör ned matolja och sirap. Vänd ned i äggvispet.
3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt. Vänd ned i smeten.
4. Hacka blockchokladen och smält (enligt receptet i vattenbad, men jag körde latvarianten i mikro). Rör ned i smeten.
5. Dela upp i muffinsformarna. Grädda på 175°C i 12-16 minuter, beroende på hur stora de är. Testa med tandpetare!

Omdöme:
Receptet kommer från Leila Lindholms kommande bok A Piece of Cake och fanns med i Expressen Söndag 6/4 2008. Det skiljer sig en del från den kladdkaka jag brukar göra, bland annat innehåller mitt recept varken matolja, sirap, bakpulver eller blockchoklad. Och ska jag vara helt ärligt är mitt recept både enklare och godare.
   Bakpulvret gör att muffinsen växer, torkar och genast förlorar den där härliga kladdiga känslan. Sirapen var mest kladdig och jobbig att hålla på med och blockchokladen tillförde inte ett skvatt. Värt att nämna är också att dessa muffins höll sig max 12 timmar innan de blev snustorra.
   Smaken var det inget fel på, men det var inte värt allt krångel och alla ingredienser när man kan göra minst lika goda enklare.

Svårighetsgrad: Lätt.
Tid: 15 minuter till smeten, 15 minuter i ugnen. = 30 minuter.
Smak: ♣♣♣



Dela |



Never wanted to be Homer this much before.



Dela |



Credd: Beaver Fever Pictures alt valle1337



Dela |

1. Du kan skaffa choklad.
2. Orden "om du älskar mig så sväljer du" har en äkta mening med choklad.
3. Choklad kan ge njutning även när den har blivit mjuk.
4. Du kan utan risk nyttja choklad medan du kör bil.
5. Du kan få choklad att räcka så länge du vill.
6. Du kan äta choklad även tillsammans med din mor.
7. Choklad bryr sig inte om du biter i "nötterna".
8. Två personer av samma kön kan äta choklad utan att bli kallade snuskiga namn.
9. Ordet förhållande skrämer inte iväg choklad.
10. Du kan ha choklad på ditt skrivbord utan att förnärma dina arbetskamrater.
11. Du kan fråga en främling efter choklad utan att få en örfil.
12. Man får inte hår i munnen när man äter choklad.
13. Med choklad behöver man inte fejka.
14. Choklad gör dig inte gravid.
15. Du kan äta choklad vilken tid som helst i månaden.
16. Bra choklad är lätt att hitta.
17. Du kan ha så många olika sorters choklad du klarar av.
18. Du kan aldrig bli för ung eller för gamal för choklad.
19. När du äter choklad håller det inte grannarna vakna.
20. Med choklad spelar det ingen roll, det är alltid gott.



Dela |

"Hur kan en chokladask på 1 kg få en kvinna att gå upp 5 kg?"

"Ödet formar våra liv, chokladen våra midjor."

Dessa två välkända chokladcitat är vandrande exempel på den allmänna uppfattning som råder idag, nämligen att 'äta choklad = bli fet'. Jag hade därför tänkt att titta lite närmare på huruvida det faktiskt ligger någon sanning i detta eller inte!

Det första vi måste göra är att klargöra en sak: Du går upp i vikt / lagrar fett om du får i dig fler kalorier än du gör av med. Detta gäller oavsett av vilken slags kalorier du får i dig. Du kan leva en diet på enbart sallad, men om du äter fler kalorier än du förbränner så går du upp i vikt. Skillnaden mellan choklad och sallad är att choklad är betydligt kaloririkare och därmed enklare att överdosera.

Vad som sedan kan diskuteras är chokladens kaloriinnehåll. Detta beror naturligtvis på vilken typ av choklad det är. Kakao i sig är extremt kalorifattigt och har för övrigt beskrivits som "världens nyttigaste frukt". De kalorier du får i dig när du äter choklad kommer ifrån det fett och socker som tillsatts chokladen. Du blir alltså mycket lättare tjock av mjölkchoklad än av mörk choklad! Om vi dessutom skulle prata om ren choklad, är det omöjligt att äta såpass mycket att man skulle bli tjock, kroppen säger emot tidigare.

Människokroppen tar ogärna upp kakaosmör utan det har istället en laxerande effekt. Jag skulle således vilja kalla choklad bra kalorier. För övrigt stimulerar Theobrominet i chokladen till högre förbränning. = Choklad är rena bantningskuren!

Källor:
http://www.chokladprovning.com/choklad_halsa.htm
http://hem.bredband.net/marloy/choklad.htm
http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=295

Ps. Det har kommit till min kännedom att bland annat Livsmedelsverket inte riktigt skulle hålla med om budskapet i denna text men du väljer ju själv vem du vill tro på. :P


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0