Dela |

Kakaopriserna har stigit hejdlöst sedan 06/07, och i juni 2008 hade priserna nästan fördubblats. Två gånger under den gångna sommaren har priserna sjunkit tack vare investerares reglationer, men de har nästan omedelbart stigit igen enligt den generella trenden.

Detta ger drastiskt minskade intäkter för både små och stora konfektyrföretag. Företagen har olika sätt att tackla det här - Mars projekt för sekvensering av kakaobönans genom sägs vara en del av detta, men de vanligaste strategierna är att höja butiks-/leveranspriserna samt ersätta ingredienser med billigare varianter. Exempelvis har Hershey & Co. ersatt en viss del kakaosmör i sina produkter med vegetabilisk olja.

Hur detta kommer utveckla sig är svårt att förutsäga, men troligt är att priserna kommer fortsätta stiga, och då får vi hoppas att konfektyrbolagen utvecklar ordentliga krisstrategier!

Källa: The Wall Street Journal, FoodNavigator.comDela |

Jag tog en tur förbi Chokladfabriken idag och köpte på mig 4 stycken olika praliner!

1. Mörk tryffelkula


Krispigt skal men innanmätet är alldeles lent. Chokladsmaken har en vag bismak av likör, men så vag att den inte stör utan bara ger tryffeln extra djup och bitterhet. Inte för söt och ren chokladsmak.
Innehållsförteckning: Kakaomassa, kakaosmör, grädde, socker, glykos, cognac, smör, sojalectin. - HA! Jag visste väl att jag kände smak av alkohol, vilket jag inte väntat mig. Det var onödigt att slänga in det i en vanlig mörk tryffel tycker jag...

2. MjölkchokladtryffelDen här var lite för ljus och alldeles för söt för min smak! Jag tror dock inte det beror på att det var en dålig mjölkchokladtryffel utan snarare på att mjölkchokladtryffel inte tillhör mina favoriter, jag föredrar mörkare choklad. Smaken påminner här till stor del om Marabous mjölkchoklad, alltför mycket för att jag skulle köpa denna pralin som lyxchoklad.
Innehållsförteckning: Kakaomassa, kakaosmör, grädde, socker, mjölkpublver, smör, vanilj, sojalectin.

3. MaracabioMin spontana tanke var, wow. Helt len, känns lite smörig, men så är det något crisp i samt en romsmak som kommer och stör litegrann. Dock ändå helt klart godkänt.
Kakaomassa 49%, kakaosmör, grädde, smör, mjölkpulver, socker, invertsocker, mörk rom, kakaobönor, vaniljstång, sojalectin.

4. Cru Sauvage (Vildchoklad)


Åh, konsistensen. Den var som jag älskar den, kakaopudrad vilket ger en torr känsla, crispig på utsidan men len inuti. Chokladsmaken var riktigt god. Riktigt bra. Det fanns liksom inga störande bismaker, bara ren chokladsmak. Åh. Det här blir min favorit!
Kakaomassa, kakaosmör, grädde, smör, cognac, skogshonung, vaniljstång, invertsocker. Gjord på vildväxande kakao, cru sauvage 68%. - Jag är fascinerad över att den kunde smaka så "rent" trots allt krimskrams den innehöll!

Fotnot: Invertsocker är ett socker med sötare smak än vanligt socker och brukar därför användas för att minska sockermängden i diverse produkter. Det är även bättre ur konserveringssynpunkt, och hindrar blandat med vanligt socker kristallisering.Dela |Källa: Chocolate.comDela |

The Field Museum of Chicago har inrättat en slags vandrande chokladutställning, även kallad The Chocolate Tour. Denna utställning flyttar från museum till museum i USA och behandlar allt möjligt om choklad! Du kan studera chokladens väg från Mayakulturen till Europa, hur choklad odlas och allt om choklad idag. Myter och sanningar behandlas och hur choklad kan avnjutas på olika sätt avslöjas.

Fram till 7 september återfinns utställningen på Henry Ford Museum i Dearborn (var nu det är...) men från och med oktober flyttas den till Indiana State Museum i Indianapolis. Alla turnéorter finns att läsa här.

Övrigt om utställningen läses här.Dela |Källa: http://www.flash-screen.com/free-wallpaper/gallery,chocolate.htmlDela |Detta recept hittade jag hos Marias Kakburk!

ca 15-20 stycken

100 g smör
3 dl socker
2 ägg
1½ dl mjöl
1krm salt
1½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao

1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Tillsätt resten av ingredienserna (smöret smälts först) och vispa.
3. Fördela smeten i folieformar. Grädda i ugnen på 200-225 grader i ca 15 minuter.

Chokladkräm:
50 g smör
2 msk socker
2 msk kakao
1 tsk mjöl
½ dl mjölk
½ dl grädde

1. Smält smöret i en kastrull.
2. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp blandningen under vispning.
3. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka tills krämen tjocknar.
4. Lägg en klick kräm på varje färdiggräddad muffins.

Omdöme:
Mmmmmmm... själva muffinsen har fått en perfekt "seg" konsistens med en något krispig yta och krämen (fortfarande ljummen då jag bakade nyligen) är fortfarande varm och alldeles len. Det känns som jätteavancerade och väldigt lyxiga muffins men i själva verket var de jätteenkla att göra. Hett tips om du väntar gäster alltså!

Svårighetsgrad: Lätt
Tid: 30-40 minuter.
Smak: ♣♣♣♣♣Dela |

Nu kan ni rösta på er favoritkategori i högerspalten (i alla fall om ni ligger på index-sidan). Detta kommer hjälpa mig veta vad som uppskattas mest och vad jag ska lägga krutet på i framtiden. Så ägna det två sekunder, för ert eget bästa ;)Dela |Dela |Källa: http://www.flash-screen.com/free-wallpaper/gallery,chocolate.htmlDela |

Senaste trenden bland chokladproducenter rapporteras av Los Angeles Times vara strävan efter total kontroll över hela produktionskedjan, från böna till färdig chokladkaka. Chokladproducenterna bygger sina egna fabriker i äkta Willy Wonka-stil i sin strävan att finna den perfekta chokladen. För inte ens dagens bästa kvalitetschoklad anses vara god nog.

Dessa chokladproducenter intresserar sig för saker som kakaobönans genom, mikroskopiska skillnader i förfiningsmaskineriet och stabilitetsskillnader mellan olika typer av kristallstrukturer i choklad. De experimenterar med olika långa rostningar av kakaobönan, olika typer av torkningar och mycket mer - praktiskt taget varje steg i chokladproduktionsprocessen utreds. Det är nästan så att man skulle vilja kalla chokladfabrikerna för chokladlaboratorier.

Följande citat är från Colin Gasko, ägare av Rogue Chocolatier;

"I don't think that anybody in the world making chocolate right now is making the best chocolate that can be. There's such tremendous potential."

Källa: LA TimesDela |Källa: http://www.flash-screen.com/free-wallpaper/dessert-candy_24422.htmlDela |E. Wedel (sedan 1999 Cadbury-Wedel Polska, dock är E. Wedel fortfarande ett godtaget namn) är det ett av Polens ledande konfektyrbolag, grundat år 1851. Detta är deras mörka choklad (minsta kakaoinnehåll 64%).

Smak: Inte riktigt som vanlig chokladsmak. Kan inte riktigt sätta fingret på vad som är annorlunda? Jag tycker den verkar ha en hint av kokossmak, något jag finner vanligt i polsktillverkad choklad. Då brukar jag dock kunna hitta kokos i innehållsförteckningen, vilket inte finns nu.
Konsistens: Tjock kaka men har ändå det där cracket som man vill ha. Ger gott intryck, som en väldigt rustik och äkta chokladkaka.
Utseende: Bra färg, dock något i ljusaste laget? Kanske är normalt dock, då det ju inte är allra allra mörkaste sorten.
Inköpsställen: Såvitt jag vet främst i polska butiker. Man behöver alltså åka antingen till Polen eller till Irland...
Ca-pris: Tror den gick på uppemot €2.

Näringsinnehåll per 100g:
2079 kJ / 499 kcal
Protein 10,7 g
Fett 41,7 g
Socker 32,1 g

Betyg: ♣♣♣+
Prisvärdhet: ♣♣♣♣
Nyttighetsfaktor: Betydligt lägre kaloriinnehåll än tidigare testade chokladkakor som brukar ligga på 550+ kcal. Helt ok.Dela |

Svenska Dagbladet har i dagens tidning en intressant artikel om choklad och diabetes. Finns även på webben (länk).

En färsk studie gjord av forskare vid Karolinska Institutet i samarbete med Örebro Universitet har påvisat att mörk choklad inte har någon större påverkan på kroppens insulinnivå och blodsockerhalt, vilket gör den särskilt lämplig för diabetiker och överviktiga.

Studien gick ut på att ett antal personer åt vit choklad, mörk choklad (85%) samt mjölkchoklad. Både mjölkchoklad och vit choklad ökade insulinnivån och blodsockerhalten hos testpersonerna; männen reagerade mest på vit choklad och kvinnorna på mjölkchoklad. Detta kan vara relaterat till att hanteringen av fetter i levern skiljer sig åt hos män och kvinnor.

Källa: SvDDela |

***

Nuts just take up space where chocolate ought to be.


***Dela |Källa: HowStuffWorksDela |Så - här kommer en recension av den chokladkaka som inhandlades på Butler's Chocolate Café.

Smak: Bittersöt och mycket god chokladsmak. Dock en något för söt, lite smått irriterande, ton.
Konsistens: Visst crack, den är dock tjockare än den vanliga lyxchokladen vilket tar bort något av den lyxiga känslan.
Utseende: Bra. Fin mörkbrun färg.
Inköpsställen: Butler's Chocolate Café, se här
Pris: €1,50 om jag inte minns fel

Betyg: ♣♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣♣♣♣
Skippar nyttighetsfaktorn då jag tyvärr slängt omslaget och inte kan få tag på näringsvärdet O:)Dela |

Bristen på uppdateringar i Chokladbloggen under den senaste veckan har berott på en utlandsvistelse. Men misströsta inte, här kommer en rapport från Irland rörande dess choklad!

Rena chokladkakor är högst ovanligt i irländska matvarubutiker. I bästa fall kan du finna blockchoklad eller kexchoklad-liknande godis, typ KitKat och dylikt. Det finns dock, i större utsträckning än i Sverige, speciella chokladbutiker, vars choklad håller mycket hög kvalitet. Men även om de finns i större utsträckning än i Sverige, är det inte direkt så att du kan kila in i en kvällsöppen butik och få tag på en chokladkaka i kvarteret klockan 23:17.

På grund av den enorma polska invandringen (det sägs att en miljon av Irlands fem miljoner invånare utgörs av invandrade polacker) finns det gott om polska livsmedelsbutiker som innehåller polsk choklad. Polsk choklad håller generellt sett hög kvalitet och är definitivt att rekommendera. Ett hett tips om du är i jakt på choklad är alltså att våga dig in i en Polskie Sklep.

I stora delar av Irland är det till synes fattigt på ordentliga fik, detta är nämligen pubarnas land. Det finns dock gott om fik i Dublin, då särskilt området kring Temple Bar strax söder om River Liffey. I princip alla fik har ordentliga chokladalternativ som är genomgående mycket aptitliga. (Av okänd anledning gillar de att lägga valnöter i alla sina brownies!).Denna brownie intogs på L.A. Bagels & Coffee på Oliver Plunkett Street i Cork. Caféet i sig var ganska dåligt med dålig service, mindre lyckad varm choklad (hej automatkaffe!) men brownien hade den underbaraste perfektaste konsistensen. Som en perfekt lyckad kladdkaka. Dock något söt.Flourless Pressed Chocolate Cake, intagen på den hippa resturangen SoHo i Cork. Kakan var oerhört kompakt och - detta är en stor tragedi - men jag lyckades inte äta upp hela. Chokladsmaken var underbar. Jag grät inombords när kyparen bar iväg med den inte helt tomma tallriken.Queen of Tarts på Dame Street i Dublin är ett mycket känt kafé med alla möjliga sorters prisbelönta tårtor, dock relativt dåligt chokladutbud. Denna chocolate brownie med valnötter, självklart, var dock en av de godaste brownies jag någonsin ätit. Den var inte för söt utan hade en riktigt rustik chokladsmak. Även grädden var god och kändes inte sur som på så många andra ställen.

Främst i Dublin men även i andra delar av Irland huserar även en kedja vid namn Butler's Chocolate. Denna kedja har filialer på Dublin Airport samt kring hela Dublin (ett par caféer och ett par takeaway-ställen), samt enligt obekräftad uppgift även på övriga Irland. På Butler's Chocolate intogs varm choklad och självklart brownie. Trevligt är även att man får med små chokladpraliner vid köp av kaffe.Den varma chokladen var ljuvlig, men brownien som kom i plastförpackning?! Bättre har jag smakat, minst sagt. Dock är faktum att pralinerna jag fick smaka? De var ljuvliga. Helt fabulösa.

På Butler's inhandlades även en chokladkaka men recension av denna skall komma i annat inlägg.

There's chocolate everywhere. You just need to know where to search.


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.combloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0