Dela |Serien Criollo från italienska Domori finns i fyra olika sorter och naturligtvis har Chokladbloggen alla fyra i sin ägo. Förste bit till förtärande blev Javablond, en choklad gjord på Criollo från Java. Följande skrivs om Javablond hos Dormori:

"Anteckningar från tobak, frukt, rökt och undervegetation. Kryddig med stor uthållighet och sötma."

I mina tidigare inlägg (1, 2) finns beskrivet lite om vad som är skillnader mellan olika ursprungsländer respektive kakaosorter. Criollo anses vara den finaste kakaobönan och är mycket svårodlad. Kakao odlat på Java är karaktäristiskt söt.

Det första som slår mig när jag tar en bit av Javablond är att den känns mycket bittrare än de uppgivna 70%-en. Det här motsvarar minst en 86% hos exempelvis mitt ständiga exempel Marabou Premium. Väldigt bitter, inte alls den där uppgivna sötman. Jag kan även ana en viss rökighet enligt beskrivningen.

Nu råkar det vara så att jag är ett stort fan av bittra choklader, men om du ens har minsta tveksamhet till mörk choklad är det här inte en choklad för dig. Annars; bra investering (dock inte till vardags? inte riktigt vardagsstuk). Jag kan känna kvaliteten i smaken.Dela |Under min weekend i London snubblade jag över en chokladaffär i vilken jag ville köpa ungefär allting, men det var en av de sista dagarna så med sinande kassa nöjde jag mig med att köpa tre små chokladkakor från en i Sverige ganska okänd chokladtillverkare vid namn Dolphin. Speciellt för Dolphin är att de ofta har lite intressanta smaksättningar på sina choklader, t ex denna med vitpeppar och kardemumma, på deras hemsida står att de hämtar inspiration från hela världen och det verkar stämma, kolla bara in sortimentet på hemsidan! (Vad de andra två jag köpte har för smak håller jag hemligt en stund till, men recensioner kommer såklart!)

Jag luktar lite misstänksamt på vitpeppar & kardemumma-chokladen, den har en lukt jag till en början inte riktigt kan placera men till slut inser jag att det är någon slags blandning mellan vitpeppar, kardemumma och mörk choklad. Tar ett bett, den är ganska hård. Kardemummasmaken är tydlig men inte alltför stark. Efter ett tag börjar det bränna lite, antar att det är vitpepparn som slår in.

Det här var helt klart intressant och det var roligt att få prova på någonting nytt. Jag gillar inte riktigt att det sticker i tungan när jag äter choklad, vilket gör att även om denna var billig och lätt att få tag på är det nog inte en choklad jag skulle köpa till vardags. Snarare till fest, eller som present, då det är lite utav en upplevelse i sig.

Jag har aldrig sett dessa i svensk butik. Man kan köpa dem från Chocosphere (dock tveksam sajt, samt att den endast skickar till USA och Kanada) eller World Wide Chocolate (som dock inte heller shippar utanför USA!). En del av utbudet finns hos Chokladshopen.com där de dessutom kostar mindre än vad jag betalade för dem O:-).Dela |Hemkommen från en weekend i Europa där denna bild togs, önskar jag alla kära läsare en jättegod jul! Återkommer snart efter julafton med en massa spännande grejer. Bland annat choklad med tesmak (?)...Dela |En stor härlig ask med bitar förpackade var för sig hade jag, jag har ätit och ätit - den har tagit mig igenom många tunga stunder den senaste veckan och faktiskt räckt förvånansvärt länge - men nu är det bara två bitar kvar så det är verkligen dags att ta tag i en recension.

Tryffelfyllningen är härligt len (men vilken tryffel är inte) men faktiskt utan att ha en sådär smörig känsla det lätt blir. Tillsammans med nötterna blir det en spännande kostrast, we like big time! Chokladsmaken är helt klart godkänd, den är fyllig och rund och sitter kvar en stund efter man svalt godbiten. För den som inte gillar nötter är denna dock inte att rekommenderra, det är ganska många nötter i varje bit och nötsmaken tar över en del.

Bör tilläggas att man blir extremt törstig av denna samt att den kladdar en del.

Omdöme: ♣♣♣♣

"You don't share chocolate. You share the pleasure in it." är citerat självaste Camille Bloch och det är ett bra citat.  Jag har nämligen inte delat min Ragusa Noir med någon... och det var ändå en stor förpackning. :PDela |

Ber om ursäkt för dålig uppdatering på sistone, har varit tentaperiod och alla som pluggar vet vad det innebär. Nu är det i alla fall ledigt ett tag framöver och ni kan se fram emot betydligt bättre uppdatering! Då jag åker hem till föräldrarna om några dagar kan ni förhoppningsvis även se fram emot en del recept som jag ju vet uppskattas. Klicka in de närmsta dagarna!Källa: http://astanet.se/recept/godis/chokladtryffelDela |


Lindt Excellence har såvitt jag förstått väldigt gott rykte i svensk folkmun och ses ofta som ett väldigt prisvärt alternativ. Den talas om som annorlunda och lite finare än konkurrenterna, och faktum är att Lindt Excellence har en lite speciell karaktär när det gäller smaken - huruvida man gillar det eller ej är antagligen en smaksak. Lindt Excellence smakar helt annorlunda än de flesta andra choklader med motsvarande kakaohalt, och den främsta skillnaden ligger i bitterheten. Med en bittrare och mer fyllig smak riktar sig nog Lindt Excellence mer tydligt mot vuxna än exempelvis Marabou Premium, som jag skulle tänka mig är den mest etablerade konkurrenten.

När det gäller min helt personliga åsikt "vinner" Marabou Premium på ett antal punkter, bland annat då jag anser att den har en mer balanserad smak. Hos Lindt Excellence väger bittreheten över alltför mycket (men å andra sidan stoppar det mig inte direkt när det gäller glufsandet). Jag är inte heller helt nöjd med konsistensen, den var något för mjuk och "godisaktig".

Men, nu ska jag lugna ned mig, nu letar jag fel i en choklad som trots allt är mycket god och uppskattas av många. Passar när man vill lyxa på lite, för den uppfattas lätt som lite finare, lite bättre än konkurrenterna. Dessutom är jag kär i förpackningen.

Inköpsställen: De flesta matbutiker.
Ca-pris: 20-25 kr
Omdöme: ♣♣♣+
Prisvärdhet: ♣♣♣

För övrigt finns Lindt Excellence i en mängd spännande smaker, ett hett tips är presentboxen här, 8 st choklader i olika spännande smaker (päron, någon?) för $28.Dela |Källa: http://www.chocolatetradingco.com/magazine.asp?section=28&id=72Dela |

Jag läste runt på lite olika matbloggar, och självfallet när jag läser matbloggar kollar jag om de har en kategori vid namn "choklad". Hos denna blogg hittade jag en "recension" av ett par chokladkakor, och hela inlägget avslutas med "En bit räcker länge också!"

Det fick mig att fundera... är detta något bra? Jag använder själv uttrycket i mina recensioner ibland och varje gång blir jag lite tveksam vilka signaler det sänder ut. Det finns ju liksom två sidor av detta mynt:

Å ena sidan är det bra att en bit räcker länge - ekonomiskt, hälsomässigt, ur de flesta perspektiv helt enkelt. Men å andra sidan, är en choklad verkligen lyckad om man inte konstant känner att man vill ha mer?

Hur uppfattar ni detta?Dela |

Min typ trognaste läsare, lilalili kom nyligen med ett urbra tips på julklappar till sådana som mig och lilalili... Trivial Pursuit Chocolate Edition!Spelet går tydligen till ungefär som vanliga TP, förutom att frågorna står på omslagspappret till chokladbitar. Klarar man de två frågorna på kortet får man äta chokladen... och klarar man flest frågor av alla får man The Golden Prize, som dock inte är gjort i guld, utan - gissa vad - choklad!

Efter lite sökande fick jag reda på att det är företaget GamesForMotion som ligger bakom samt att de faktiskt har skapat en hel serie med spel i choklad! Vi snackar bland annat chokladmonopol, chokladpoker, chokladscrabble och chokladschack. Hur genialiskt är inte det?!

För en svensk distributör ombes man kontakta GamesForMotion, och något pris har jag inte heller lyckats luska reda på hos någon av de utländska distributörerna. (Men så är inte holländska heller min starka sida.)

Om någon vill ha min adress för att kunna, eh, skicka en, eh, julklapp, är det bara att slänga iväg ett mail O:-)Dela |


För några dagar sedan när jag kom hem stod en påse med en liten present i helgen, det var ett smakprov av Premiyum, Karamellkungens relativt nya koncept. Premiyum marknadsförs som "en handplockad kollektion lyxgodis i lösvikt för finsmakare"  och sortimentet består av naturgodis, praliner och tryfflar i inte mindre än 44 sorter, bara att välja och vraka. Priset ligger på dryga 19,90 kr/hg vilket kan ses som lite smådyrt men betänk då att man kan plocka ut precis de praliner man vill ha... inget svinn av den där äckliga sorten ingen vill ha alltså. Bra koncept tycker Chokladbloggen helt klart, då är frågan hur pralinerna står sig i konkurrensen... varför presenten helt klart har kommit till stor nytta. Här kommer mina fyra favoriter:

Fransk guldsnäcka
Mmm. Jag är i vanliga fall inte mycket för nougat, men det här slinker definitivt ned! Härligt len kräm på insidan och en härlig nougatsmak som för ovanlighetens skull varken är för söt eller tar över chokladsmaken. Mumma!

Klassisk tryffel
Det här var en som jag vid första smaken avfärdade, jag tänkte bara på att den mest smakade någon form av likör. Sen kom chokladsmaken och jag säger då det, sällan man känner en så ren chokladsmak. Jag föll handlöst... this we like. Har även en lite annan konsistens än många tryfflar, är lite mer "pudrig", eller hur man vill uttrycka det, lite torrare. På gott och ont, naturligtvis, men mig spelar det ingen roll förutom att den får lite personlighet och karaktär.

Hallon i vit choklad
Det kanske är mest jag som är ruskigt svag för hallon i alla dess former, men det här var ruskigt gott! Knaprig på insidan med ett skal av vit choklad och så smakar allt precis lagom mycket hallon också! Där satt den!

Anthon Berg Grand Cru 79%
Lyxig och förstklassig är några ord som Karamellkungen själva använder för att beskriva denna och jag kan inte annat än att hålla med. Vuxen och precis lagom bitter smak gör denna till en storfavorit!


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.combloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0