Dela |

image36


Ursäkta den suddiga bilden, hittade ingen bättre.

Detta är alltså en av glassfavoriten Carte D'ors nya. Glass är ju aldrig fel, och beskrivningen för denna lyder;

"En extra lyxig, trendig glass med en unik twist! Chokladglass med bitar av härliga brownies."

Smak: Perfekt. Oerhört krämig och fyllig chokladsmak, ej för söt.
Konsistens: Glassens konsistens är mycket bra, den är inte isig eller sådär jobbigt knastrig utan krämig. Browniebitarna är dock något torra, men det är inget som drar minsta lilla poäng från den himmelska upplevelsen.
Utseende: Frestande mörk färg, ser ut som ordentlig chokladglass helt enkelt :P
Inköpsställen: De flesta matvarubutiker.
Pris: Beror på inköpsställe, från 35 uppemot 45 kronor utan specialrabatter. (Tips! Denna vecka (läs: imorgon) är det medlemspris på Coop Nära, 29.90.) En förpackning är 900 ml/500 g.

Näringsinnehåll per 100g:
1100 kJ / 260 kcal
Protein: 4,4 g
Kolhydrater: 32 g
Fett: 13 g
Innehåller mjölk/laktos, gluten, ägg, nötter och sötningsmedel.

Betyg: ♣♣♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣♣
Nyttighetsfaktor: Jag tycker den är relativt okej! Det är i alla fall blott drygt hälften så många kalorier (per viktenhet) som både VanLys Belgian Truffles och Cafe Brownie 72% Mörk choklad.Dela |

Mörk choklad
Mörk choklad måste innehålla minst 35% kakaomassa, socker och kakaosmör. Mörk choklad finns med upp till 99-procentig kakaohalt, dock är det svårt att tillverka dessa chokladkakor så att de behåller konsistensen. Choklad behöver nämligen en viss mängd fett som bindemedel. Ofta används Sojalectin, en naturlig oljeliknande produkt som emulgator, den fungerar som enj brygga mellan vatten och olja och gör det möjligt för kakaosmöret att binda samman socker och den torra kakaomassan.
Mörk choklad i rimliga mängder minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, ökar cirkulationen samt innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Vit choklad
Vit choklad innehåller ingen kakaomassa och inget kakaopulver, utan tillverkas av kakaosmör (fettet från kakaobönan), socker och mjölkpulver och är gräddvit till färgen. Vit choklad av sämre kvalitet smaksätts ofta med vanilj. Inom EU finns regler som bestämmer bland annat hur mycket kakaosmör det måste finnas för att få kallas vit choklad.
Vit choklad är värmekänslig och ska helst inte smältas. Den är även betydligt fetare än övrig choklad.

Mjölkchoklad
Mjölkchoklad ska enligt Konsumentverkets regler innehålla minst 30% kakao och har en mildare smak än mörk choklad. Mjölkchoklad innehåller även mjölkpulver, som bildats genom torkning av kondenserad mjölk, och en hel del socker. Detta ger en fin och krämig smak.

Blockchoklad
Vad som i vardagsmun kallas blockchoklad, har tvingats gå under den officiella benämningen block, då den inte uppfyller de EU-direktiv som krävs för att få kallas blockchoklad. Chokladhalten skulle behöva ökas, men då detta inte skulle göra varan bättre för det avsedda användningsområdet utan blott öka des spris, har de svenska företagen valt att istället döpa om varan till block. Det finns dock även blockchoklad som uppfyller EU:s regler.

Källor: Chokladsajten, WikipediaDela |

Chokladens exakta ursprung är höjt i dunkel, men kakaoträdet tros härstamma från Amazondeltat och ska ha förts till Yucatán av Mayafolket runt 600 f Kr. Ursprungligen tillgodogjorde man sig antagligen huvudsakligen det fruktkött som omger bönorna, och det användes bland annat till att göra dryck. Bönorna kom även snart att användas som betalningsmedel.

image34
Vad som finns kvar av Mayafolkets pyramider.

Det finns en gammal legend om den dubbelsidige Quetzalcoatl, "fjäderormen". Quetzalcoatl var både vindens, morgonstjärnans och handelns gud i det gamla Mexico, och en historisk härskare - Quetzalcoatl var nämligen namnet på toltekernas kejsare i det sägenomspunna Tula. Quetzalcoatl anses ha skapat jorden och människorna ur kaos. Människorna dyrkade ett träd som kallades Cachuaquahitl och var en källa till styrka och rikedom; av dess frukter kunde man tillreda gudarnas dryck, som alltså tolkas ha varit en kakaodryck. Quetzalcoatl reste sedan österut på en flotte av sammanflätade ormar men svor att återvända i en annan tid och en annan skepnad. Ända sedan dess har mayafolket, toltekerna och även aztekerna väntat tålmodigt på gudens återkomst och under tiden dyrkat kakaon.

Omkring 600 e Kr började Mayafolket att emigrera från sitt ursprungliga habitat i Centralamerika till övriga Sydamerika och tog då med sig det bruna guldet. Kakaobönan kom nu att bli en värdefull bytesvara i Central- och Sydamerika och i princip ett riktigt betalningsmedel. Under de kommande seklerna försvagades Mayafolket något enormt, bland annat på grund av överbefolkning, vilket ledde till att de år 1200 kunde besegras av Aztekerna. Kakaon kom då att bli ett av krigsbytena.

Ordet chocolatl eller xocoatl kommer från "bittert vatten" på aztekernas språk nahuati. På mayaspråk betyder det istället "hett vatten". Choklad kan även anses vara en sammanslagning av "choco-chocoljudet" som uppkom vid malningen och "atl" som betyder "vatten". När det gäller ordet "kakao", anser man att det kommer från aztekernas "cacahuatle" som motsvaras av "kakaw" från olmekcivilisationen".

Spännande fortsättning i nästa del: Christoffer Columbus upptäcker det bruna guldet som snart når Europa.

Källor: Chokladsajten, Wikipedia.
Bild: http://www.djingiskhan.seDela |

image33

Källa: http://italianfoodies.blog.comDela |

image32

Jag blir alltid lika glad när någon har köpt hem chokladtryfflar, men blir ofta besviken då det finns många sorters chokladtryfflar som har någon form av konstig bismak (även de som inte är whiskey-smaksatta utan au naturell). Det finns dock chokladtryfflar som är oerhörda fullträffar och denna är definitivt en av dem. Belgisk tryffel, pudrad i kakao.
Smak: Perfekt. Finns inget jag skulle vilja ändra på. Inte direkt söt, men inte heller besk. Perfekt chokladsmak. Perfekt.
Konsistens: Matt på utsidan, det är den pudrade kakaoen, men alldeles len på insidan och smälter i munnen.
Utseende: Ser helt klart god ut.
Inköpsställen: Vissa matbutiker, främst stormarknader. Om du är i Stockholm rekommenderas Vi T-Jarlen vid Östermalmstorgs tunnelbanestation.
Pris: Från 15 kr/st vid extrema lyckoextrapristillfällen, via drygt 25 kr/st på stormarknader upp till 40 kr/st i närbutiker.

Näringsinnehåll per 100 gram:
2386 kJ/570 Kcal
Protein 3,5 g
Kolhydrat 51,3 g
varav socker 49,7 g
samt stärkelse 1 g
Fett 38,7 g
varav mättat fett 35,5 g
enkelomättat fett 2,5 g
samt fleromättat fett 0,7 g
Kolesterol 1 mg
Fibrer 2,7 g
Natrium 0,18 g

Betyg: ♣♣♣♣♣
Prisvärdhet: Beror på vad man betalar för den, men 15 spänn? ♣♣♣♣♣
Nyttighetsfaktor: Nja... 35,5% mättat fett, 50% socker? -3898 st ♣. Men ärligt då, vem bryr sig?Dela |Recept:

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1,5-2 dl havregryn
0,5 dl kokosflingor
1,5 dl vetemjöl
1 ägg
50-100 g hackad mörk choklad

Rör smöret poröst med sockret och tilsätt sedan allt det övirga. Rulla ut degen till kulor, ställ dem ganska glest på plåt med bakplåtspapper.
   Grädda mitt i ugnen i 200° ugnsvärme i cirka 10-12 minuter.

Källa: Bergenström, Anna: Nya Annas Mat (Bonnier Alba, 1997), något modifierat (tillsatte ägg)

Omdöme:
Mycket lättgjorda och beroendeframkallande kakor, men smeten är nästan godare än själva kakorna! Mummms. Smakar inte så mycket choklad som man skulle önska, nästa gång skulle jag antagligen tillsätta kakao i själva smeten samt något mer hackad choklad (hade ungefär 60 g i).

Svårighetsgrad: Omöjligt att misslyckas
Tid som krävs: 10 minuter att röra ihop smeten, sedan är det bara in i ugnen i 10-12 minuter. Summa; max 25 minuter.
Smak: ♣♣♣


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.combloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0