Dela |



Källa: http://www.canada.com/



Dela |


Nej
, man blir inte kär av att äta choklad... men choklad kan ju ersätta kärlek! (Eller?)

Man tror ofta att sambandet mellan choklad och kärlek kommer av "kärlekssubstansen" fenetylamin, men för att fenetylamin skall ge någon verkan sägs man behöva äta en sisådär 15 kg choklad. Det är istället anandamid, som redan finns i kroppen, som frigörs av choklad. Anandamid är en cannabinoid och verkar på samma sätt som cannabis. Kort sagt kan man säga att choklad frigör ett kroppseget cannabis!

Har du någonsin funderat på varför man så gärna tröstäter? Det är inte bara psykologiskt utan kan även vara en fysisk reaktion där kroppen behöver ersätta det saknade glädjeämnet med exempelvis just anandamid. Så; bli inte arg på dig själv nästa gång du tar en chokladkaka för att du känner dig deppig: Det är en naturlag!



Dela |

På sistone har åtminstone jag upplevt att fler och fler intresserar sig för choklad; ta bara gensvaret på Chokladfestivalen på Nordiska Muséet härom veckan, vilken enorm publikdragning! Var och varannan dag när man öppnar morgon-/gratis-/kvällstidningen presenterar de nya rön om hur hälsosamt det är med choklad, och i princip alla matmagasin har någon form av chokladspecial i dessa dagar.

Lokaltidningen Mitt i Östermalm skriver i sitt senaste nummer att "Choklad är godis på modet". De har besökt chokladtillverkarna Ejes på Erik Dahlbergsgatan på Östermalm i Stockholm som har fått fyrdubbla personalstyrkan för att möta den växande efterfrågan.

Det rapporteras även om en förändring av kundkretsen, från äldre damer till yngre som strävar efter att byta ut godiset mot något hälsosammare. Chokladens faktor som hälsomedel diskuteras dock i artikeln och man kommer fram till att det till stor del beor på hur chokladen är tillverkad och vad som tillsatts.

Läs mer här!



Dela |



Även detta recept är ursprungligen hämtat ur Aftonbladet Mat & Vin 7-8 oktober 2008, men ganska så modifierat.

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk honung
1 msk farinsocker
2 dl vetemjöl
2,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker och honung till en porös smet.
3. Rör i mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Häll även i de två matskedarna mjölk för att slippa att det dammar när du vispar! Vispa till en deg.
4. Dela degen i två lika stora delar. Rulla varje del till en lång korv, lika lång som plåten. Lägg rullarna på plåten och platta ut längderna lite.
5. Baka mitt i ugnen i 15-20 minuter.
6. Låt längderna svalna lite innan du skär dem i sneda bitar.

Omdöme: Kakorna ser inte mycket ut för världen, flera i testpanelen höjde lite skeptiskt på ögonen. Men när man väl smakat... då var man fast! Hela burken rök på tio minuter (jag överdriver inte), det här var grymt gott och ganska farligt då det inte var särskilt mättande, man kan verkligen äta hur mycket som helst!
Svårighetsgrad:
Lätt
Tid: 5-10 minuter till smeten, 15-20 minuter i ugnen = 20-30 minuter
Smak: ♣♣♣♣



Dela |



http://www.cremeeggtwisted.com/



Dela |

När jag var i Paris i våras frossade vi loss på de franska bakverken vid namn macarons, eller makroner som jag nu vet att det kallas på svenska. De verkar inte vara lätta att få tag på i Sverige så när jag hittade receptet på dem var det ju tvunget att prövas!



Orginalreceptet härstammar från Aftonbladet Mat & Vin 7-8 oktober 2008, men jag modifierade det en hel del då jag saknade vissa livsmedel, hellre ville ha mer choklad samt tyckte att sockerhalten verkade absurd.

Drygt 15 stycken

Mandelkakor:
1,25 dl äggvita (drygt 3-4 äggvitor)
125 g riven mandelmassa
2 dl florsocker
1 dl vetemjöl
1 msk kakao

Smörkräm:
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk kakao

1. Börja med smörkrämen; Lägg det rumsvarma smöret i en bunke och sikta ned florsocker och vaniljsocker. Vispa smörblandningen med elvisp tills den är slät, ljus och porös.
2. Vispa ned äggula och kakao. Förvara krämen i kylskåp tills vidare.
3. Sätt ugnen på 150 grader.
4. Vispa äggvita med en elvisp, först på låg hastighet, öka efter hand, tills äggvitan är fluffig.
5. Sikta ned florsockret och rör ned mandelmassa och kakao, fortsätt vispa. Vispa även ned mjölet.
6. Klicka ut smeten i klickar stora som femkronor på bakplåtsklädd plåt.
7. Låt kakorna vila cirka 15 minuter, detta sägs motverka att de spricker i ugnen.
8. Baka i nedre delen av ugnen i cirka 12 minuter. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
9. Flytta kakorna från plåten till ett galler och låt svalna innan du brer på smörkräm på hälften av makronerna (viktigt att de fått svalna, annars smälter smörkrämen). Den andra hälften använder du sedan som "lock", så att de ser ut som små hamburgare.

Ska helst ätas samma dag, men det sägs att de kan frysas.

Omdöme: Åh vad nöjd jag är. Det här var himla gott nämligen, jag älskar smörkräm och mandelsmaken gav en extra twist, jag äter sällan kakor med mandel i. Jag kan dock inte påstå att de var det minsta lika äkta franska makroner, men ärligt talat - skitsamma. Smörkrämen var len och underbar som vanligt och kakorna var sådär härligt småsega och krispiga på samma gång. Minus dock för att de är väldigt svårätna! :P Smörkrämen smetar åt alla möjliga håll och det slutar med att man kör in hela kakan i munnen för att slippa kladda. Inget för dejten alltså ;)
Svårighetsgrad: Svår, det är svårt att få kakorna riktigt bra och ganska mycket pill.
Tid: Drygt 60 minuter
Smak: ♣♣♣♣

Tillägg: Inkommet tips - knäck äggen kvällen före och låt stå framme över natten, det ska tydligen bli perfekt med rumsvarma äggvitor. Fast det funkar ju inte om man är en impulsbakare som jag...



Dela |



Källa: http://healthcareblog.experience.com/2008/05/i-found-my-new-calling-so-i-recently.html



Dela |

Mycket ska man se innan öronen trillar av!

Jag trodde först att detta var någon slags riktiga sardiner i chokladsås, vilket lät så oerhört äckligt att jag var tvungen att kika närmare på det. Som tur är var det inte vad det såg ut att vara. Men jag är fortfarande grymt imponerad, det var riktigt snyggt gjort.



Dela |

Någon som har vägarna förbi Vansbro närmsta tiden? Själv kommer jag antagligen passera Vansbro på väg till Fjällen i vinter men något längre stopp brukar det inte bli utöver vår stammisresturang. Hur som helst inser jag nu att energi måste läggas på att överala övriga i resesällskapet till ett längre stopp i Vansbro, detta sedan jag hörde talas om deras Chokladspa!

Det finns en mängd olika behandlingar, allt från chokladpeeling för ansiktet till Hot Chocolate dip för händerna och diverse kurbad och massager i choklad. Priserna är enligt min åsikt till och med rimliga, 275 kronor är ju mindre än en vanlig manikyr går på, åtminstone i Stockholm där jag huserar.

Vidare finns det en lägenhet vid namn P.A.U.S. med diverse apparatur så som vattensäng, massagebadkar och fotmassageapparatur som man hyra för ett par timmar eller över natten.

Vansbro nästa!



Dela |



Lindt Lindor chokladkulor finns vanligtvis i tre olika smaker; mörk choklad, mjölkchoklad och hasselnötschoklad. På Chokladfestivalen i helgen plockade jag åt mig en mörk choklad och en mjölkchoklad och här kommer självfallet recension!

Mörk choklad (den med svart papper)
Smak: I första ögonblicket känns den väldigt "smörig" och jag frågar mig om den verkligen är ordentlig mörk choklad? Snart kommer dock den riktiga chokladsmaken fram och då känns det, det här är ordentlig choklad. Den smöriga känslan består dock men det kanske har mer med konsistensen att göra?

Mjölkchoklad (den med rött papper)
Smak: Det här är mjölkchoklad av god kvalitet, men ändå känns den betydligt "billigare" än den mörka chokladen, men det är väl en allmän egenskap hos mjölkchoklad. Personligen är mjölkchoklad inte min favorit men gillar du mjölkchoklad lär du älska denna.

... och så det som var gemensamt för båda:
Konsistens: Hårdare skal och krämigt inuti. Jag tyckte fyllningen kändes lite för smörig, som jag redan nämnt. Skalet var inte heller riktigt hårt utan lite halvhårt vilket suddade lite på intrycket av kvalitetschoklad. Jag tycker även att kulorna var i största laget för att ligga bekvämt i munnen, vilket leder till att man blir tvingad att svälja så fort som möjligt :P
Utseende: Den mörka hade en perfekt brun färg, mjölkchokladen hade en perfekt mjölkchokladfärg om så önskas...
Inköpsställen: Flertalet matbutiker.
Pris: Brukar vara rätt dyra, 20 kr+ / påse?

Betyg: ♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣

Övrigt:
En av bilderna i Chokladbloggens header härstammar från dessas reklam! Se filmen här.
En annan minst sagt desirable kreation; en klänning gjord av dessa!



Dela |

Som de flesta känner till har ju stämningen mellan vår gamle trotjänare Karamellkungen och uppstickaren Godisprinsen varit tryckt ett bra tag. Den 8 oktober stod det dock klart att Candyking AB, som äger Karamellkungen, har förvärvat Ex Confectionary Trading, som äger Godisprinsen. Båda märkena kommer dock finnas kvar till en början och inte heller några större förändringar uppges komma att drabba konsumenterna.

Anar Chokladbloggen hintet av ett monopol?

Läs vidare;
Godisprinsens pressmeddelande
Karamellkungens pressmeddelande



Dela |

Idag var det sista dagen av tre då det pågick ChokladfestivalNordiska Muséet i Stockholm och självfallet var Chokladbloggen där! Jag kommer inte tråka ut er med en långrandig rapport men jag kan ju förtälja att det fanns så mycket choklad att provsmaka att jag efter halva utställningen inte ville ha mer (!!!!), det fanns så mycket kunnigt branschfolk att diskutera med att jag kände mig överkörd (!!!!) och det fanns så mycket man kunde köpa hem att det var omöjligt att fatta ett rationellt beslut, jag körde på chansning (dessa produkter kommer med recension i separat inlägg vid ett senare tillfälle).

Lite ledsen är jag över att jag missade Kladdkake-SM som gick av stapeln igår lördag, men jag hade hur som helst det fantastiskt trevligt idag.



En sån här måste jag skaffa till mitt kök;


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0