Dela |12 st muffins

Detta recept kommer ursprungligen från Kraft Foods via Dagens Muffin men jag var tvungen att modifiera det endel pga brist på vissa livsmedel.

1 3/4 dl standardmjölk
30 g finhackad choklad
2 msk kakao
1 1/2 dl strösocker
60 g osaltat smör, rumsvarmt
1/2 tsk vaniljsocker
1 stort ägg, vispat
2 1/2 dl extra fint vetemjöl (eller vanligt vetemjöl blandat med 1 1/2 tsk bakpulver) jag hade vanligt vetemjöl med bakpulver

Fudgetäcke:
100 g finhackad choklad, mörk
1 tsk farinsocker
25 g osaltat smör, rumsvarmt
Marabou Non Stop

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Värm mjölken i en kastrull tills den är skållhet men inte börjat koka. Lägg chokladen och en tredjedel av sockret i en skål och häll över den heta mjölken. Rör om tills smeten är slät och chokladen smält. Låt svalna.
3.  Vispa smöret, vaniljsockret och resten av strösockret med en elvisp eller träsked i en skål, tills smeten är ljus och luftig. Vispa ner ägget däri, lite i taget. Rör ned chokladsmeten varvat med mjölet och kakaon i omgångar.
4. Fyll pappersformar till hälften med den släta, tjocka smeten. Grädda 15-18 min eller tills kakorna höjt sig och fjädrar lite när man trycker lätt på dem med fingret. Låt dem svalna på galler.

Till Fudgetäcket:
Lägg chokladen i en värmetålig skål över en kastrull med kokhett vatten och smält försiktigt. Lyft bort skålen, rör ner farinsocker och smör. Låt smeten svalna när den blivit slät, rör om då och då. När smeten blivit tjock och är på väg att stelna doppar du kakorna i smeten (eller bred ut den) så att de får ett tjockt fudgetäcke. Tryck dit Non Stop och låt fudgetäcket stelna.

Omdöme:
Pga bakpulvret växte mina muffins väldigt och det blev jättesvårt (och kladdigt!) med fudgetäcket som rann och nonstopen som ramlade. De var alltså väldigt omständiga och kladdiga men i övrigt väldigt goda!

Svårighetsgrad: Medel
Tid: 40-50 minuter
Smak: ♣♣♣Dela |

Idag kan man läsa om lyxchokladens framtåg över landet i tidningen Stockholm City.

I artikeln berättas bland annat att försäljningen av choklad bara stiger trots de ökande priserna, och man spår även att de olika smaksatta chokladerna; chili, hallon, pistage, et cetera, är på väg ut och att vi snart kommer eftersträva ren mörk choklad. (Detta strider lite mot Kraft Foods senaste lansering inom varumärket Marabou Premium!)

För er som inte befinner er i Huvudstaden alternativt inte fick tag på en tidning i morse finns artikeln även på nätet!Dela |Smak: Smakar som man kan tänka sig, hade någon annan skrivit här ute på nätet, och det stämmer mycket bra. Den smakar som mjölkchoklad... med non stop. Tveksamt om den platsar som choklad för jag tycker egentligen inte den räknas som choklad, helt enkelt... det här är godis, inte choklad. Mycket söt. Men rätt god. Om det är godis man är ute efter alltså.
Konsistens: Ja, som möjlkchoklad... med non stop i... Nej men allvarligt, Marabous mjölkchoklad är ju ganska tjock och pga detta samt det faktum att det är mjölkchoklad så saknar den det där "cracket" som gör mig så glad. Den blir dock crispig med non stop, det gillar vi!
Utseende: Som mjölkchoklad. Inte överdrivet frestande.
Inköpsställen: I princip alla affärer och kiosker.
Ca-pris: 12-17 kr för 100g, 20-28 kr för 200 g.

Betyg: ♣♣ det är ju gott, men ur chokladsynvinkel är det en ren katastrof...
Prisvärdhet: ♣♣Dela |

http://publishme.se/19286/imagehandler/?go=upload

Chokladkaka med tre olika delar; ett mörkt (70%-igt) chokladskal, chokladtryffel och apelsin"kräm".

Smak: Chokladen och tryffeln smakar ljuvligt, men jag är kritisk till apelsinkrämen. Vanligtvis gillar jag apelsinchoklad men den här kändes för sliskig.
Konsistens: Som med smaken; chokladen har ett härligt "crack" och moussen är alldeles len, men apelsinkrämen känns för klibbig.
Utseende: Som mörk choklad, väldigt inbjudande...
Inköpsställen: Välsorterade matbutiker.
Ca-pris: Minst 20 kr är antagligen normalpris.

Betyg: ♣♣♣
Prisvärdhet:
♣♣

Är det någon som saknar info om näringsinnehållet? Jag skippar det från och med nu då 1.) det är aptråkigt att göra 2.) jag anar att ingen läser det. Om någon då mot all förmodan skulle sakna det, let me know så lovar jag att det kommer tillbaka. :DDela |Källa: http://flickr.com/photos/ciaochow/1515301219/in/photostream/Dela |Ursäkta den suddiga bilden som vanligt, men det var den enda jag fick tag på! Det här är i alla fall After Eight i chokladkakeform.

Smak: Som After Eight i övrigt! Jag är svag för mintchoklad så jag älskar ju denna. Det känns som om det är större chokladmängd i förhållande till mintmängd än i vanliga After Eight, vilket jag också gillar, för den andra tenderar att bli lite översöt.
Konsistens: Har det där härliga "cracket" som jag älskar i choklad, inuti är det mintkräm.
Utseende: Ser ut som en vanlig finare mörk chokladkaka.
Inköpsställken: Finns i välsorterade matbutiker.
Ca-pris: Vad kan det vara, 10-20 kr? Tips; finns på Vivo Östermalmstorg just nu 2 st för 10 kr.

Näringsinnehåll per 100g:
2068 kJ / 496 cal
Protein 6,0g
Kolhydrat 46,0g
varav socker 42,0g
Fett 32,0g
varav mättade fettsyror 20,0g
Fiber 8,0g

Betyg: ♣♣♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣♣♣♣ till det pris jag fick den för, ♣♣♣♣ i övrigt
Nyttighetsfaktor: Något lägre kaloriinnehåll än andra chokladkakor men högt sockerinnehåll.Dela |Jag hade tänkt att pröva ett spännande recept, nämligen Havregrynsgröt med chokladsmak.

Men jag måste säga att detta var ett av de mest värdelösa recept jag någonsin prövat. Nästan lika illa som den gången jag skulle göra chokladpasta. Det blev bara en slemmig klump med en konstig smak, den smakade inte ens choklad utan mest något konstigt. Det bästa ord jag kommer på för att beskriva den är fadd.

Sedan har vi ju dilemmat att jag inte riktigt förstår vad det är. Är det ett mellanmål, en efterrätt, en frukost, en lunch, en middag? Hur nyttigt är det egentligen? Jag menar, kakao och havregryn i all ära men man har ju i en del socker. Särskilt om man som jag gjorde hade en sötad yoghurt till i ett desperat försök att dölja grötens äcklighet.

Jag slängde hälften.

Pga det dåliga resultatet kommer jag inte att publicera receptet, men vill ni ändå tvunget pröva själva så finns det här.Dela |Kraft Foods / Marabou släppte nyligen dessa två nya smaker av Marabou Premium som verkar minst sagt... spejsade.

Följande står hos Kraft Foods:
Marabou Premium Lemon & Ginger är en kraftfull mörk choklad med frisk citron och en aning ingefära. Och för de chokladälskare som föredrar mjölkchoklad finns Figs & Almond, med smak från härliga fikon och finhackad mandel.

Själv är jag mest nyfiken på Lemon & Ginger (särskilt efter att jag läst att Figs & Almond är mjölkchoklad, gillar inte riktigt Marabou Premiums mjölkchoklad), men jag ser fram emot att prova båda två. Tror att de ska finnas ute i butik men har tyvärr inte sett dem än! Men så fort jag får syn på dem skall de inhandlas, prövas och recenseras. Jag lovar!Dela |

Det här är ingenting varken jag bakom Chokladbloggen eller Chokladbloggen tar ställning till eller är engagerad i, men det är en viktig fråga som bör belysas så att varje individ ser att han/hon har ett eget beslut att fatta. Tack Lars för påmminelsen.

För fler än 30 av världens utvecklingsländer har kakaoproduktionen enormt stor betydelse för landets ekonomi, då den i vissa länder (exempelvis Ghana) står för så mycket som 40% av landets export. Det är tyvärr inte stor del av vinsten som når de människor som arbetar på kakaoplantagen.

Under de år på 90-talet fram till cirka år 2006 som världsmarknadspriset på kakao sjönk, drabbade detta främst  kakaoodlarna. Det största problemet är kakaoodlarnas svårigheter att ta sig in på världsmarknaden, något som gör att de tvingas vända sig till en rad mellanhänder som i slutändan äter upp stora delar av vinsten.

På grund av detta blev kakao tidigt ett område för organisationen Rättvisemärkt, som delar ut certifikat till de odlingar som uppfyller FLO:s generella kriterier, vilka finns att läsa här, men även följande produktspecifika krav;

• Uttryckliga regler för kemikaliehantering inklusive hälsofrämjande åtgärder gällande kakaoproduktion • Regler för långsiktiga handelsrelationer
• Möjlighet till förskottsbetalning på upp till 60 % av skördevärdet om producenten önskar det.
• Angivelser för ett minipris som alltid ligger över produktionskostnad och världsmarknadspriset.
• En premie på 150 US dollar/ton sålt kakao betalas ut till producentorganisationens medlemmar med syftet att stimulera lokal samhällsutveckling och investeringar i produktionen. Medlemmarna bestämmer själva vad de vill använda premien till, så länge beslutet inte strider mot kriterierna. Exempel på vad premien har använts till hos några av producenterna: skolbygge i lokalsamhället, fonder för utlåning av mikrokrediter, investeringar i ekologiskt jordbruk eller i produktionsfaciliteter, diversifiering av grödor för att öka inkomstmöjligheterna
.

Då kakao huvudsakligen odlas i småskaliga jordbruk, är det främst jordbrukskooperativ som kan få certifikatet. Idag finns det ett tjugotal certifierade producentorganisationer för kakao i Afrika och Latinamerika, med Peru som största enskilda producentland.

Utbudet av Rättvisemärkt choklad är naturligtvis betydligt mindre än övrigt chokladutbud, men idag har i princip alla större kedjor en rättvisemärkt chokladsort (exempelvis brukar Coop ha choklad från Equale som också finns i flera sorter), och det är också något som kommer stort.Några rättvisemärkta choklader i butik.

... och självklart finns det planer på någon recension av en Rättvisemärkt choklad.Håll utkik efter symbolen till höger på bilden om du vill handla Rättvisemärkt!


Källa: Rättvisemärkt.seDela |En sån skulle i alla fall inte jag ha något emot att få av en okänd beundrare just nu! (Ganska tydlig hint va?)

Källa: http://www.chocolate.comMin profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.combloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0