Dela |

... och den stackars lilla flickan kunde inte bestämma sig för vilken hon skulle ta, trots att alla egentligen var samma sak. Eh... eller?

Chokladboll är väl det mest utbredda namnet för de runda massiva chokladbakverken. Dessa är vanligtvis garnerade med antingen kokos eller pärlsocker, och kallas då ofta felaktigt Kokosboll eller Pärlboll. Delicato kallar sina pärlsockersprydda chokladbollar för pärlboll, och de ordinära (med kokos) kallas Delicatoboll.

Kokosboll bör i främsta hand användas för att hänvisas till skumbollar, som i Göteborg kallas kokosmunkar. En kokosboll/skumboll/kokosmunk är en sådan där chokladboll med vitt klegg/skum inuti. Ej att förväxlas med andra skumfyllda bakverk typ Mums-mums.

En havreboll, har jag kommit fram till efter en stunds googlande, är en chokladboll fast med markant mindre kakao. Den kan alltså ses som en klump av smör, socker och havregryn. Yummy...

Negerboll får man inte säga, år 2003 blev ett konditori i Sjöbo anmält till Ombudsmannen för Etnisk Diskriminering för att ha kallat sina chokladbollar för negerbollar. Granskningen blev dock nedlagd då anmälaren inte kände sig personligt kränkt.

Personligen anser jag att hysterin kring negerbollen är totalt onödig, bland annat av följande anledningar:
♣ Vem kallar någon för neger idag? Ingen, då skulle man ju bli skjuten på stubben. Ordet är på väg ut ur den etniska vokabulären och kan väl då lika gärna användas till något annat.
Chokladbollar är goda som fan. Chokladbollar är något oerhört positivt. Om chokladbollar skulle tillåtas kallas negerbollar skulle ordet neger få en positiv klang och inte vara tillämligt som skällord. Et voila! Chokladen räddar världen återigen.MUMMA!Dela |

När jag åt lunch idag sken solen på min bleka feja och oh så skönt det var. Sedan knallade jag ned till 7-11 och såg att deras frysbox var fullproppad med spännande nyheter! Det tråkiga är att GBs hemsida fortfarande tror att det är sommaren 2008 och inte vill visa nyheterna för mig. Jag hittade dock inlägg om GBs nya glassar här.


Åtta nyheter är det alltså, eller sju skulle jag vilja påstå eftersom Ben&Jerry's-Wichen har funnits i minst ett år om jag inte missminner mig? I övrigt är det dock två stycken som kan anses intressanta:Sandwich Stracciatella och Magnum Temptation Chocolate.

Bäst att börja spara pengar redan nu, det brukar bli en del glass när solen tittar fram och med dessa nyheter så...Dela |Världens största chokladmärke
kommer till Sverige skriver AlltOmMat.se, jag blev såklart oerhört intresserad. Det framkommer sedan att det är M&M vi pratar om vilket inte känns så spännande. Faktum är att jag inte ens visste att M&M inte fanns i Sverige, min första reaktion var, "Va? Finns inte de redan?" Jag åt M&M hur ofta som helst förra året men nu när jag tänker efter faktiskt bara utomlands.

Nåväl, det är ju gott, om än inte så speciellt upphetsande, så positivt är det väl ändå. Om än inte så speciellt upphetsande. Som sagt.Dela |

Jag är rätt kräsen när det gäller godis och bakverk. Jag äter nämligen knappt något som inte innehåller choklad (undantaget mariekex, digestivekex, kanelbullar, lussekatter och semlor), men just såhär års blir man ju inte lite sugen på en semla. (Har dock fortfarante inte fått någon vilket är inte så lite frustrerande.)

SMS-konversation mellan mig (ChokladBloggen, CB) och en vän (Anonym Vän, AV) några veckor sedan.

AV: Jag vill äta choklad med dig.
CB: Fika imorrn?
AV: Vart?
CB: Vi kanske kan äta semlor?
AV: Är det choklad i dem?

Den sista var antagligen menad sarkastisk. Vilken idiot som helst vet ju att det inte är choklad i semlor.

Eller?

Snubblade över detta recept hos Allt Om Mat. Chokladsemla med kokos och passionsfrukt.

5 dl mjölk, 38 grader
50 g jäst
200 g smör, rumsvarm
200 g socker
200 g kakao
900 g vetemjöl
1 tsk salt
Kokos

mandelmassa:
100 g mandelmassa
2 msk vatten
50 g kokosflingor

Passionsfruktgrädde:
2,5 dl grädde
2 st passionsfrukter

1. Gör degspad och blanda i de torra ingredienserna.Blanda degen länge så att den blir smidig.

2. Rulla runda bullar och låt jäsa cirka en och en halv timme. Baka i ugn 10 minuter på 200 grader. Ta ut och låt svalna några minuter. Blanda mandelmassa, vatten och specialingrediens.

3. Vispa grädde och blanda med specialingrediens. Skär av locket och spritsa mandelmasseblandningen. Spritsa sedan grädden ovanpå. Chokladsemlans lock penslas med vatten och doppas i kokos. Sikta florsocker över blåbärs- och saffranssemlan.

Kan vara värt att besöka sidan också, finns nämligen en video!

Jag själv har inte varken orkat eller vågat prova. Tror jag nöjer mig med en vanlig semla i år för att sedan återgå till mitt standardätande: choklad. Men om någon provar är jag grymt nyfiken att höra vad ni tyckte!Dela |


Ännu en av de där svindyra små sakerna från Japan.
Denna gång gäller det mjölkchoklad med grönt te.

Min första tanke är, eh, var är tesmaken? Det här smakar endast mjölkchoklad. Innehållet av grönt te gör sig istället påmint i konsistensen. Det känns som att de malt ned små teblad eller något vilket ger en jätteäcklig konsistens. Nej, det här var helt klart ett bottennapp, även om jag fått kvällens sockerkick. Hiiiiya!Dela |

Lågkonja, ekonomisk kris & varsel - de problem det svenska marknaden har för tillfället resulterar gärna i artiklar av denna typ; hur man sparar enorma mängder pengar genom att dra in på sin dagliga latte, byta utelunchen mot matlåda och sluta röka. Anledningen till att sådana försök sällan fungerar är för att de kräver att vi ger upp en trevlig vana. Det är oerhört mycket lättare att byta ut en vana än att förlora den.

Till exempel;
♣ Du tycker om att äta en chokladbit efter maten. Du köper en sådan där liten pralin eller portionsförpackad chokladruta, den kostar ju ändå bara 5 kr?
Spartips: Köp en hel chokladkaka nästa gång du är på stormarknaden och ta med dig en bit.
Prisexempel: Marabou Premium, 15 kr, 10 rutor. 1,50 kr per ruta. Om du gör detta 220 dagar/år (normalt antal arbetsdagar) sparar du (5-1,50) * 220 = 770 kr.

♣ Handla choklad i mataffären, inte i chokladbutiker. Du får lätt tag på en himmelsk ask tryffel för en tjuga. Motsvarande köpt i lösvikt på Chokladfabriken skulle kostat typ 50 spänn. Och ärligt talat, vem känner skillnad? Inte ens jag känner skillnad. Och då gör verkligen inte ni andra det. Gör detta varannan vecka och du sparar (50-20) * 36 = 1080 kr.

Slutligen, ett tips som inte alls har med choklad att göra: Sluta inte med din latte - byt den mot bryggkaffe. Du sparar i runda slängar 3000 kr på ett år och kommer sluta några kg lättare.

Happy spending.Dela |

I helgen har jag jobbat och där jag jobbar är det omöjligt att inte fika på fikarasterna, vilket är en grym anledning att aldrig låta godisfria dagar och jobbdagar sammanfalla. Detta är vad jag mumsat på i helgen:Ballerina minimuffins, lätta att äta lite för många av :P Goda men slår inte vanliga ballerinakex såklart...Café Brownie, den här var inte lika god. Jag är faktiskt riktigt besviken. Alldeles för sliskig och efter två bitar kände jag mig smått illamående.

Det var allt för denna gång! Återkommer.Dela |Något sådant här satt jag nyss och mumsade i mig! Mycket gott. Om jag hade en kamera skulle jag ha tagit en egen bild istället för att hänsynslöst stjäla från någon annan.

Jag har skurit ned en hel del på mitt godisätande på sistone - dels för att tidningen Glamours artikel om Pommes Frites-syndromet - människor som äter skräpmat utan att gå upp ett gram men som ser förskräckliga ut på insidan (då menar jag inuti blodkärlen etc). Det känns som om det stämmer något helt sjukt bra in på mig! Jag har alltså skurit ned på mitt godisätande från dryga 7 dagar/vecka till dryga 3. 4 ibland. Vilket fortfarande är skrattreteande mycket enligt vissa men jag är en gottegris så det känns som en gyllene medelväg. Man vill väl inte leva helt asketiskt! Skulle jag försöka skära ned till 1 dag/vecka skulle jag bara ta mig vatten över huvudet :P

Så idag. Jag hade inte tänkt äta godis idag heller och slå någon form av rekord med 3 godisfria dagar i rad, men det börjada spåra ur redan före lunch när jag blev bjuden på chokladkakor. Sedan fortsatte dagen med chokladpraliner, chips och nu ett lass glass med chokladsås och maränger.

Men det var jag värd!Dela |


Sånt här är riktigt gott. Och jag är sjukt godissugen. Men mataffären har stängt. Och tur är väl det...Dela |Någon som smakat, vad tyckte ni? Har googlat lite och de verkar inte vara någon super-succé. Men sugen blir jag, nästa gång jag köper kakor då!


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.combloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0