Dela |




Jag utgick från ett recept i Stora Boken om Bakning (ICA Förlag) men det är inte mycket som är sig likt. Drog ned sockret, lade till kakao och bytte russin mot nötter. Fick även tillsätta lite mjölk eftersom smeten annars var för torr.

Ca 40 st

~110 g smör
3 dl havregryn
1 dl socker
3 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1/2 dl mjölk
50 g hackade hasselnötskärnor
50 g hackad sötmandel


Detta använde jag!

1. Smält smöret i vattnet, i en kastrull.
2. Häll den smälta smör-vattenblandningen över havregrynen i en bunke. Rör ihop.
3. Tillsätt övriga ingredienser.
4. Rulla smeten till små bollar, platta till något och placera ut på plåten.
5. Gräddas på 175ºC i mitten på ugnen, drygt 12-15 minuter. Kakorna är mjuka när man tar ut dem men stelnar efter hand som de svalnar.


Jag är förkyld och känner inte smaker så bra just nu :P men såvitt jag kunde känna var de grymt goda! Nötsmaken är ganska påtaglig, man kan dra ned på mängden nötter beroende på hur man vill ha det. De är inte heller alls särskilt söta, vilket uppskattades hemma hos mig, men är man mer för söta kakor bör man öka på mängden socker! Det ursprungliga receptet innehöll 1,5 dl socker, eftersom kakaon ger en bitter smak bör man egentligen öka till kanske 2 dl socker? Det beror helt på tycke och smak! Det här är i alla fall min smak. :)



Dela |



Är det här din uppfattning om en chokladfontän? Dags att tänka om!

Världens största chokladfontän ser ut så här:


Fontänen, som tog nära två år att bygga, är åtta (8!) meter hög och två (2!) ton mörk, mjölk- och vit choklad pumpas runt i denna varje dag i en hastighet på dryga 2 meter per sekund.

Denna chokladfontän återfinns på Bellagio Hotel & Casino i Las Vegas. Läs mer om chokladfontänen här.



Dela |



Bild från The Daily Green



Dela |



Carte D'Or gör Chokladbloggen mycket lycklig genom att ha tre stycken chokladglassar till årets nyheter! Det är Dark Orange, Dark Chili och Extra Dark. Dark Orange må jag säga låter väldigt spännande, och självklart Extra Dark också. Dark Chili är jag lite mer tveksam till, med hänvisning till min erfarenhet av chilichoklad.

Någon som provat?



Dela |



Bild från blempgorf



Dela |

Fortsättning på provsmakningen av denna serie!

Madagared är gjord på criollobönor från Madagaskar. Till smaken påminner den mig oerhört om Lindts 70%-iga choklad. Den har en speciell not, svår att sätta fingret på, som är samma som Lindts. Criollo är den finaste kakaobönan, mest svårodlad, och har en viss syrlighet som är väldigt tydlig.

God.



Dela |

Ellinor tipsade mig om något hon hade inhandlat, nämligen en Chokladblomma. Det sägs nämligen att den när den står i blom får stora blommor som doftar choklad! Me want! Köpt på Plantagen.



Bild från Ellinor.



Dela |



Den sista av de tre jag köpte i London i vintras! (Nr 1, nr 2.)
Anledningen att jag dröjt med recensionen av denna är att jag efter en liten bit inte ville äta mer. Den var nämligen skitäcklig. Jag kommer inte äta upp den trots att den kostade typ 30 spänn för en liten skitbit.

Undvik.



Dela |



Till midsommaraftonsefterrätt åt vi chokladmuffins med hallon! Receptet hittade jag hos Dagens Muffin, men ursprungligen kommer det från boken Sju sorters kakor från ICA Bokförlag. Här kommer receptet:

Ca 12 st
100 g smör
2-3 ägg (jag tog 3 för de var små)
2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
frysta hallon (lätt tinade)



Det här är alltså vad som behövs! (Plus hallonen då.) Saker som bör finnas i var man eller kvinnas hus :)

1. Smält smöret i en kastrull.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Tillsätt övriga ingredienser (ej hallon) och vispa samman.
4. Tillsätt det smälta smöret.
5. Häll i muffinsformar, drygt 12 stycken. Lägg ett eller två hallon i mitten på varje muffin.
6. Gräddas i ugnen på 200°C i 15-20 min.



Dessa muffins är väldigt lättgjorda och tar kort tid - 40 minuter max om man tar det lugnt . Hemma hos mig uppskattades de och jag är mycket nöjd! Jämfört med originalreceptet minskade jag lite på sockret och ökade mängden kakao vilket gjorde att de smakade lite mer choklad och var lite mindre söta än de antagligen skulle varit annars. Hallonen ger med sin syrlighet en skön kontrast mot den maffiga muffin-känslan som man lätt får annars, vilket också gör dem lite farliga - det är lätt att äta för många...



Dela |

... än med en rejäl dos chokladsmet?




Japp, det är sant. Chokladbloggen bakar igen! Recept är bloggens i särklass populäraste kategori, men jag har negligerat den helt på grund av tidsbrist, kamerabrist, et cetera. Men i kväll ska jag bjussa på ett smarrigt recept som blev Midsommaraftons-efterrätt hemma hos oss!



Dela |

Tycker lite synd om mig själv, ligger i soffan och är lite småkrasslig. Vad passar då bättre än glass med maränger och chokladsås?






Dela |



Bild från Dozen Flours



Dela |

Jag gillade ju varianten med Mörk Choklad, och nu har jag även (med lite hjälp) mumsat i mig de med Mjölkchoklad samt de med Kokos.

De med mjölkchoklad var, helt ok. Mjölkchokladen smakar väldigt just mjölkchoklad, vilket jag inte är överdrivet förtjust i.

De med kokos var riktigt goda! Väldigt söta, men slank vackert ned. Dock är det ju ingen choklad på, Så minus för avsaknande av choklad... hihi :)



Dela |

Det finns såklart alla möjliga fancy ställen där du kan få prova choklad, men varför inte göra det hemma i hemmets lugna vrå? Det går minst lika bra att samla ihop några vänner, köpa lite god choklad och avnjuta den hemma. Vidare behöver man inte köpa den dyraste mörka chokladen från chokladhandlaren, varför inte göra en kupp och provsmaka "fulchoklad"? Här är lite saker att tänka på:

Smaklökarna måste vara neutraliserade
Du bör undvika rökning, starkt kryddad mat, kaffe, et cetera innan provsmakningen. Det är även bra att neutralisera smaklökarna exempelvis med vatten eller lite vitt bröd.
   Fem sorter brukar vara lagom på en provsmakning, och man skall börja med den choklad med lägst kakaohalt.

Dina fem sinnen
Alla sinnen kan aktiveras under en chokladprovning!
   Synen - Betrakta färgen och strukturen.
   Känsel - Är den len?
   Hörsel - Bryt kakan i två bitar och lyssna till ljudet.
   Lukt - Dofta på kakan!
   Smak - Kanske viktigast av allt, och själva poängen med chokladprovningen, eller hur?

Smaken är som baken
Så kallade chokladkännare har väldigt specifika idéer om vad som är bra choklad. Chokladbloggens åsikt är att there's no such thing, utan smaken är just som baken. Men följande är några av de kriterier chokladen under professionella provningar bedöms efter:
   Färgen: Beroende på bönans sort skall chokladen vara svart (Forastero) eller mörkt rödbrun (Criollo).
   Strukturen: Chokladen bör vara blank och helt slät.
   Doften: Ska ha ett intensivt djup. Doftintrycken indelas ofta i grupper såsom blommiga, animaliska, rostade och kryddiga.
   Konsistensen: Chokladen skall smälta i munnen till den grad att den blir flytande och får inte vara rynit.
   Ljudet: Chokladen skall ge ifrån sig det karakteristiska klickljudet när den bryts.

Källor: Ica.se, Chokladsajten

Ps. Glöm inte att skriva på uppropet (Återinför Magnum Double Chocolate!)



Dela |

GB har en kul funktion där man kan se glasskartan från alla år (start på 60-talet).



1968. Det är ju inte mycket man känner igen! Vissa glassar, typ ananaspinne, storstrut och top hat har ju återuppstått på senare år. Igloo har jag också för mig har funnits i någon form på 90-talet.



1978. Nu börjar man känna igen ett par stycken, även om det är väldigt dött för chokladälskaren ;)



1988. PopUp som blev Calippo, Cornetto med flera. Dock verkar inte Magnum ha uppfunnits än - jag hade faktiskt ingen aning om hur ny den glassen var :O


1998. Det här är big time nostalgi, åtminstone för mig! Skattkistan brukade ag äta. Magnum Ego har jag också ätit, jag minns att den smulade något fruktansvärt. Magnum Orange Choc har jag inte blekaste minne av? Hur kunde jag ha missat den?



2008. Den här känner väl de flesta igen. :)



Dela |

Jag fick ett par kommentarer här av de som saknar Magnum Double Chocolate vilket inspirerade mig till att starta en namninsamling med syfte att återinföra Magnum Double Chocolate i glassdisken!

Skriv på här och gör en god gärning för samhället.



Dela |


Öppnade en påse till eftermiddagsfikat - några chokladskorpor och lite te, blir det mycket bättre?

Det första som slår mig är att de, till min stora lättnad, definitivt inte har snålat med chokladen! Härligt att se några som öser på. Chokladen är helt klart godkänd, ovanligt bra och rik chokladsmak för att vara kex/kaka. Det är en intressant kontrast som fungerar förvånansvärt bra - skorpan, vardagsmellanmålet, och chokladen, som lyxar till känslan en hel del. Varken skorporna eller chokladen känns särskilt söta, trots att skorporna enligt innehållsförteckningen innehåller en hel del socker.

Skorporna skulle jag vilja säga liknar Cloettas mörka kexchoklad i smaken, men enormt behändigare. Jag kan inte annat än älska formatet - det är nog det bästa (och farligaste) med skorporna. En skorpa passar perfekt i munnen och inget smul och dräll.

Det är just sådana här saker som är riktigt förrädiska - du öppnar påsen för att ta ett litet litet yttepytte snacks, men rätt vad det är sitter du och famlar i en tom påse.

Skorporna finns i tre smaker: Mörk Choklad, Choklad och Kokos. Kommer recensera även de andra inom en snar framtid... håll utkik!



Dela |



Igår var det tenta och då måste man ju ha något att mumsa på mellan uppgifterna. jag köpte en Anthon Berg Chocolate Origins Ecuador, fast den lilla. 72% kakao innehåller den.

Så här skriver Anthon Berg själva på sin hemsida:

Ecuador 72% bygger på en unik blandning av två ädelbönor från Ecuador – Nacional/Arriba och Trinitario. Nacional /Arriba bönorna kommer från det vanligaste kakaoträdet (Forastero), men pga sin kvalitet har de, endast i Ecuador, fått ädelbönsstatus och ett eget namn.

På de ecuadorianska kakaoplantagerna utvecklar den en exceptionell arom, utan bitter profil. Nacional/Arriba kan endast växa i sin egen speciella miljö, och det är här den hämtar sin unika smak av blommor, torkat gräs och frukt.

Jag tyckte den var grymt god! Ganska söt, ren chokladsmak. Precis som beskrivningen så saknar den bitterheten som återfinns i många andra choklader, särskilt Lindts, och jag ska varken risa eller rosa för det är en smaksak och jag vet inte ens själv vilket jag föredrar!



Dela |



Den här stackars glassen blev inte långlivad i Sverige. Den kom år 2000 och försvann 2001 efter att ha delat de svenska glassälskarna i något av två läger. De fanns de, som jag, som älskade glassen, tyckte det var världens bästa uppfinning, ju mer choklad ju bättre. Sedan fanns det de, som de flesta andra, som kallade den "för maffig", "för mycket choklad" - för mycket choklad?!?!?!?! Det där är ju ett helt snedvridet argument.

Men i vissa länder finns den till min stora lycka fortfarande, så jag fick chansen att äta en när jag var på semester. Det var mumma! Enligt GB:s hemsida skall den även finnas att köpa i flerpack tillsammans med Double Caramel. Dock har jag inte sett de i någon butik, och för övrigt tycker jag Double Caramel är rätt skabbig så det är väl inte aktuellt anyway.

Vad har ni för åsikter om Magnum Double Chocolate? Hissa eller dissa?



Dela |

Godkväll! Imorrn kommer något nytt chokladigt, tills vidare får ni nöja er med en länk till ett ögongodisinlägg:

A Fashionable Diet minst sagt. Jag skulle inte haft något emot den dieten om man säger så.



Dela |



Vi ses om en vecka!



Dela |

Jag har ju som bekant ett standardkladdkakerecept jag använder mig av. Detta recept anser jag vara fulländat; den största föredelen är att den är oerhört lättbakad och i princip omöjlig att misslyckas med! Det här är just så en kladdkaka ska vara för mig, det här är urkladdkakan, det är definitionen av kladdkaka.

Sen på senare tid har det börjat dyka upp lite av varje och nu finns det fler sajter tillägnade kladdkakan än det finns chokladbloggar i det här landet (höhö). Om ni är intresserade föreslår jag att ni kikar in på Kladdkaka recept, Kladdkakan.se eller Kladdkakor.se. Dock är namnen lite smått missvisande enligt min åsikt, för tydligen ryms chokladpaj, brownies och chokladrutor under samma benämning. It's not the same!!!

Det finns ju tamejfan t o m böcker om kladdkakor!



Kladdkakor av Maria Öhrn, ISBN 91-534-2271-6


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0