Dela |



Dela |

När jag var på chokladprovningen hos Chokladbutiken.se påmindes jag om det här med bitterhet och choklad och hur det funkar. Gemene man tänker ju oftast att ju högre kakaohalt, desto bittrare choklad. Men så är inte nödvändigtvis fallet!

Bitterheten beror till stor del på vilken kakaoböna chokladen är gjord på. Det finns tre olika kakaosorter:

Criollo, som är den finaste kakaosorten. Denna planta är dock väldigt känslig och skördar förstörs lätt vilket gör att priset skjuter i höjden.

Forastero är en tåligare kakaosort vilket leder till billigare pris, men bönorna är mycket bittrare. Denna utgör drygt 80% av världsproduktionen.

Trinitario är en korsning mellan Criollo och Forastero; ganska fin men också ganska känslig.

Den vanliga chokladen du köper på ICA (eller Coop) är alltid gjord på Forasterobönor. Till och med av den choklad du köper i fina chokladbutiker är det väldigt få som är gjorda på enbart Criollo, då det höga kilopriset gör att den främst används för att blanda ut andra kakaosorter.

En lågkvalitativ chokladkaka på säg 65% som du köper i din matbutik kan upplevas som mycket bittrare än en 80%-ig choklad av en finare böna.



Dela |





Har äntligen köpt den eftertraktade tårtan jag skrev om för några veckor sen. Ärligt talat - jag är inte besviken.
Vi pratar kakbotten, som faktiskt inte är för torr, chokladmousse ovanpå, god och så hallon på det hela. Äter man det rätt fryst, smakar det som chokladglass med hallon. Gott det med.


Betyg: 4/5



Dela |

Förra året skulle vi rösta för att behålla vår favoritpralin. Iår är Marabous PR-trick att låta svenska folket rösta på vilken taktik som är bäst för att få just sin favoritpralin i asken.

Videorna kan du se på Facebook, och de är lite småkul. Jag är nog mest #8: Offensiv... haha.



Dela |


bild: www.mcdonalds.se


Efter misslyckandet med McFlurry Magnum har McDonalds lanserat en nyhet - McFlurry Toblerone.

Jag vet inte hur mycket jag tror på den här... menmen



Dela |


På Chokladfestivalen hade Valrhona en monter där man kunde provsmaka en massa olika av deras Grand Cru Chocolates. Vi provade inte alla för att inte verka så giriga, men några provade vi och här är vad vi tyckte:
Jivara 40% var riktigt, riktigt god. Ett klart måste för mjölkchokladälskaren. Så len och söt smak.
Manjari 64% var väldigt besk och kändes som en riktigt mörk choklad, trots att den bara är 64%. Gillar man beskan är den säkert en klar favorit, men för gemene man tror jag den är för bitter.
Guanaja 70% kändes däremot väldigt mild trots att den är mörkare än Manjari. Både jag och bloggkollega tyckte den var riktigt god och rekommenderar den verkligen!
Abinao 85% var riktigt bitter och jag tyckte verkligen den var, ursäkta ordvalet, skitgod! Perfekta chokladen för mörk choklad-älskaren.



Dela |

Något är knas med bloggen, jag postade detta inlägg för ett par dagar sedan men det visas inte. Finns om man söker på sidan dock. :S Hur som helst... here goes again.


 

Sådärja! Äntligen har jag tagit mig tid att baka igen. Det blev Cookie Dough Cake Ballsen som jag skrev om häromdagen. Så gott! Och lite småfarligt... nu kommer jag äta dem till frukost, lunch, middag...

Ursprungsreceptet kommer från Linnéas skafferi, men jag var tvungen att ändra lite på grund av viss "råvarubrist" samt ovilja att gå till affären och handla. (Det tar mig egentligen emot att länka orginalreceptet, eftersom mina ser ut att vara gjorda av en treåring i jämförelse med hennes. Jag och smält choklad är liksom... all over the place. Inte jättesmidiga.)

 

Nåväl. Här är receptet som jag använde (inkl mina modifieringar):

 

100 g smör
1 1/2 dl florsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk olivolja (var tvungen att tillsätta som bindmedel, kanske egentligen bör undvikas. Trodde dock det skulle smaka mer eftersom degen började lukta konstigt, men det gav faktiskt ingen bismak!)
en liten skvätt vatten (var också tvungen att tillsätta som bindmedel)

 

ca 100 g choklad till kakdegen
ca 100 g choklad att smälta

Jag använde det jag hade hemma, dvs 100 g Lindt 86% och 100 g blockchoklad (Icas egna). Sedan blandade jag hälften hälften, dvs att kakdegen fick 50 g Lindt och 50 g blockchoklad, och likaså för den smälta chokladen. Det funkade ganska bra, för man undvek "blockchokladkänslan", det smakade verkligen äkta. Det var som att späda ut den riktiga chokladen. (Budgettips alltså!)

 

1. Vispa ihop smör och socker. (Smält ev smöret lite i mikron först om det är kylskåpskallt, blir enklare att jobba med.)

 

 

2. Hacka chokladen till kakdegen. Vispa ihop alla övriga ingredienser. (En idé kan ju vara att inte ha i allt mjöl på en gång och därmed inte riskera att degen blir alldeles för torr och inte kan hålla ihop, och därmed slippa ha i olivolja och vatten...)

 

3. Forma till bollar.

 

 

4. Ställ i frysen i ca 2 timmar.

 

 

5. Smält chokladen i vattenbad.

 

 

6. Rulla bollarna i chokladen! För att undvika det fula resultat jag fick så kan du använda tandpetare att sticka i bollarna och doppa. Sedan bör man kanske inte heller lägga dem i en skål innan de har torkat, utan hellre på ett bakplåtspapper eller dylikt...

 

7. Förvara i frysen eller kylen. Jag hade dem i kylen, det fungerade bra men var lite kladdigt.

 

 

Något mjöliga tycker jag de blev och jag skulle nog vilja ha i lite vaniljsocker, tror det skulle bli väldigt gott. I övrigt är jag mycket nöjd (förutom att de blev lite småfula alltså...)



Dela |



bild: www.frodinge.se

Denna ljuvliga skapelse hittade jag i frysdisken idag. Då jag inte var påväg hem kunde jag inte köpa den, men ämnar att smaka snarast, tillsammans med tidigare nämnda kladdpepparkakan som jag för övrigt inte kan hitta i någon affär. Har som sagt endast goda erfarenheter av Frödinge, så jag ser med glädje fram emot detta.

Såhär säger Frödinge själva: "Vi bakar en saftig och god kakbotten som vi täcker med ett tjockt lager underbart len och lätt mousse. För att riktigt spetsa till smakerna toppar vi tårtan med massa somriga bär och andra godsaker."



Visste låter det namnam? :D



Dela |



Jag fyndade alltså denna på T-Jarlen vid Östermalmstorg i Stockholm. Alla bör ta en tur förbi där då de befinner sig i stan, de har alltid fantastiska extrapriser på choklad.

I tanken är väl denna ganska lik Marabou Premium Dark Chocolate & Mousse med sin fyllning av chokladmousse och chokladsås. Och den smakar även ganska likt, även om chokladen är "tunnare", det vill säga att varje ruta har större area men inte samma höjd... om ni fattar vad jag menar. Det gör att det blir mindre kladdigt, man kan äta den på ett "trevligare sätt" och slipper ha chokladsås och chokladmousse i hela ansiktet (även om det också är trevligt såklart... fast det kanske inte passar sig vid vissa tillfällen).

Smakmässigt ingen större skillnad. Även Lindt Creation Pure Chocolate är alltså jävligt god och tar mig på en snabbtur till chocolate heaven.



Dela |

 

Fynd - 16 kr (brukar väl kosta runt 33 vanligtvis?).

Kan avslöja att jag tagit en bit redan till frukost. Det får man nämligen göra på en söndag!

Återkommer med recension, so stay tuned! :D



Dela |

Äntligen! Som jag har letat! Min matvarubutik har varit så seg med att ta in denna men nu, äntligen! (Synd att det är lite fel säsong för glass, jag fryser bara på tanken, men ändå...). Det här blir gott ikväll!



Dela |

Oh my GOD! Kolla på dessa hos Linneas skafferi! Jag hade inte ens tänkt tanken att man kunde göra något liknande. Detta MÅSTE jag pröva och därefter kommer självfallet receptrecension!



Dela |



bild: www.frodinge.se

Jag ÄLSKAR ÄLSKAR frödinges kladdkaka, det är nog den bästa kladdkakan jag har smakat, som man kan köpa i affär. Nu har Frödinge gjort en s.k. kladdpepparkaka, som de beskriver som att "vi provade vi oss fram med kanel, nejlika, ingefära och kardemumma för att få till den där härligt goda pepparkakssmaken."

Måste smaka snarast. Mycket spännande.



Dela |


För ett tag sedan fick jag chansen att prova nya Geisha Dreamy Caramel.

Jag ska börja med att berätta att jag normalt sett avskyr caramel, toffee, kola, nougat, ja allt sådant.

Jag älskade denna. Den smakar inte så mycket caramel, det är bara lite crisp och en liten touch caramel. SÅ god och försvann mystiskt här hemma.

Kanske jag borde komma med någon form av slutsats också, till exempel huruvida den är godare än vanliga Geisha eller ej. Det är svårt att säga, jag kan nog inte riktigt bestämma mig. Det är ingen överdrivet stor skillnad mellan dem. Men kanske att Dreamy Caramel är lite godare - den har lite mer smak, lite mer sting, lite mer edge.

Rekommenderas!



Dela |

I onsdags ordnade vi (= jag och bloggkollega) chokladprovning med Lindts chokladprovningsset för två vänner. Det var väldans trevligt och kändes verkligen som vardagslyx! Jag är antagligen inte den enda som tycker att livet känns lite extra jobbigt såhär i november när det blir mörkt typ klockan 15, så jag rekommenderar verkligen alla att köpa ett par chokladkakor, en flaska vin och bjuda hem några vänner mitt i veckan. Det här levde jag på i flera dagar! (Några innan då jag såg fram emot kvällen, och några efter då jag levde på minnet.)

 

 

Dessa provade vi. Av de icke smaksatta gillade vi alla nog den 70%-iga bäst, den andra kändes lite för bitter. Även Blueberry Intense var väldigt populär. Sea Salt har ju som bekant delat befolkningen lite i två läger, antingen älskar man den eller så hatar man den. Ingen i det här sällskapet tillhörde det älskande lägret, dock har jag en vän som älskar Lindt Sea Salt.

 

 

Dukade fint med tända ljus och så, myspys!

 

 

I väntan på att de andra kom spexade vi lite...

 

 

... mer spex (notera särskilt att diskmaskinen är öppen, haha...)

 

 

Tack Lindt för att ni förgyllde en i övrigt väldigt grå och trist vecka!



Dela |



På Chokladfestivalen visade Chokladfabriken sin chokladjulkalender för i år. En sådan ska jag definitivt ha! Det finns en med mjölkchoklad (Felchlin, 39%, ekologisk och märkt med Rainforrest alliance) och en med mörk choklad (Valrhonas Andoa Noire, 70%, ekologisk och Fairtrademärkt).


Dessa kommar att finnas i Chokladfabrikens butiker från och med den 1 november och kostar 125 kr.



Dela |

Annika Svenmarck tipsar om ett recept på chokladtårta med en massa fina bilder (och animationer)! Det ser supergott ut och det blir nog en sådan till nästa födelsedag va...



Dela |



bild: www.lindt.com


Jag har sen ett par år sedan lite avsmak för allt vad creme brulée är, men min mor köpte på den tidigare nämnda T-Snabben på Östermalmstorg en chokladkaka från Lindt med creme brulée-fyllning. Det är mjölkchoklad med crisp och en fyllning av något krämigt karamellaktigt. Jag gillar ju kola och sånt, så jag tycker den här är jättegod. Faktiskt. 12 kronor i affären om ni vill köpa.

Betyg: 3,5/5



Dela |



Dela |



OJOJOJ denna verkar inte helt fel! Måste bakas nästa gång jag har något att fira. Eller, vem behöver egentligen något att fira för att äta chokladtårta? Väldigt tydligt recept med många fina bilder finns hos PastryPal.


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0