Dela |

Puss och kram-choklad är en butik och café i Sickla, där de säljer allt möjligt från chokladtårtor till praliner till bakelser osv. Dessutom har de ett café och uteservering! Supersöta praliner, som ni ser nedanför, och man kan även beställa till födelsedagen eller nåt annat stort event. Gå in på deras hemsida vettja och kika runt!







detta fina muffins kan man få smaka på cafét i sickla!



Dela |



På tal om ekologisk choklad och sådant där. Här är choklad tillverkad i Peru, under rättvisa förhållanden. Chokladen är handtillverkad på ekologiska bönor.  De har koll så det inte blandas in massa äckligt fett eller liknande i chokladen utan så det är tillverkat på rätt sätt.


Jag tycker faktiskt det är en bra tanke, och den chokladen var väldigt god. Den med kakaokross var jättegod, och kollegan gillade en med kokos i.

Har ni provat?



Dela |




Ja ni såg rätt. Vi hittade choklad som var sådär bra ekologisk och även sockerfri. Jag är egentligen skeptisk till allt som är sockerfritt och ska verka bra. Det är oftast jätteäckligt, och då kan man tycka att ska man äta choklad så borde den var god och ordentligt chokladig. Annars kan man lika gärna låta bli.

Vi smakade en som var ekologisk och "sockerfri", vilket egentligen inte innehöll vanligt socker, däremot sötningsmedel. Det smakade okej. Kan säkert ha det i någon kaka.

Så egentligen inget revolutionerande.

Vad tycker ni om sockerfri choklad, har ni smakat?



Dela |

Fler nyheter från Delicato, däribland en JÄTTESTOR ask med det bästa från Delicato, såsom chokladbollar, punchrullar m.m. Vi har även tryfflar i olika smaker, en härlig chokladmousse, samt sist men inte minst - en Irish Creamrulle.
Tydligen skall detta vara en kompis till den välkända punchrullen, som jag personligen aldrig gillat. Marsipanrulle doppad i choklad och Irish Cream.


Vilken är er favorit?












Dela |

 

När vi var på Chokladfestivalen provade vi denna chokladkräm från Chokladimporten. Jag tycker sällan att chokladkräm blir bra? Det blir  oftast väldigt Nutella-liknande, = sötsliskig, trots att det inte innehåller hasselnötter eller något dylikt. Det gällde även denna - vet inte om det är den smöriga konsistensen som bidrar, men det kändes väldigt sliskigt! Och vad ska man ha det till egentligen? Typ bre på kex?



Dela |

Yrkesbagare är en yrkeshögskoleutbildning för bagare och konditorer som är på 45 veckor och sen kan man göra massa goda praliner. Ungefär. Tycker pralinerna verkade fantastiskt proffsigt gjorda med tanke på att det var studenter som kom på dem. En spännande smak på pralin var den med messmör. Ytterst oklart tyckte jag och kollegan, men rolig idé.

 

Vad är den konstigaste pralinsmaken ni vart med om?

 

 



Dela |

Hörrni nu börjar det bli dags att införskaffa årets chokladkalender! Jag köpte ju en med Valrhona-choklad på Chokladfestivalen i höstas.


Valrhona-kalender.

En annan modell... minns tyvärr inte märket? :S



Dela |

Söta bars??

Gallers produkter tillverkas uteslutande av naturliga ingredienser utan tillsatser av konserveringsmedel- eller färgämnen. Företaget startades av Pierre och Jean Galler 1976 och har kommit att bli mycket populära bland Belgisk choklad. Efterhand har man utvecklat mer än 24 olika smaker! De är även hovleverantörer till det Belgiska Kungahuset.

 

Jag fick tillfälle att smaka en bar med hallonfyllning, tror det är den rosa på bilden. På tal om hallon i choklad och så. Denna var kanske mindre lyckad. Den var alldeles för rinnig och sötsliskig. Tråkigt på så fina förpackningar.

 

Kanske att de andra smakerna är något roligare, någon av er därute som smakade???






Dela |









Dela |

Jag fick ett tillfälle att få smaka en pralin som heter salmbärstryffel om jag inte minns fel, hos Gotlandsgårdens konfektyr. Anledningen till att jag nämner dem är att det var faktiskt en av de godare pralinerna jag smakade på Chokladfestivalen. Jag fick förklarat att salmbär är ett gotländskt bär, som liknar hallon till smaken. Och eftersom chokladpraliner med hallonfyllning kan smaka lite hur som helst var jag skeptisk, men denna hade en fantastisk konsistens som inte var för vattning och fungerade jättebra med den mörka chokladen.

Grattis Gotland till er goda choklad :D





Dela |

Ett av företagen på Chokladfestivalen var Callebaut, som är ett välkänt belgiskt företag. Idag är Callebaut en del av Barry Callebaut, som är schweizisk producent av kakao, choklad m.m. vad jag förstår.


Ett tydligt signum som jag och kollegan noterade var chokladknapparna som ni ser på bilderna nedanför. De fanns i flera olika varianter, men det var framförallt de orangea och ljusgröna som överraskade mest. De var fantastiskt goda.
Den orangea knappen är apelsinchoklad och den ljusgröna vit choklad med citronsmak.
Ser inte mycket ut för världen men de var jättegoda. Spännande design som smakar välgjord choklad med lagom tillsats av apelsin eller citron.

Om ni någonsin får tillfälle att köpa dessa, tveka inte!





Dela |









Dela |

På förra årets Chokladfestival åt vi ju världens godaste chokladboll från RC Chocolat! Självklart fick det bli en i år också O:)

SÅ GOTT! Rekommenderas verkligen!



Dela |



Jag skrev om en liknande macaron för ett bra tag sen, då var det Chokladfabriken som hade den i sitt sortiment. Denna kommer från Magnus Johanssons Bageri & Konditori. De har tydligen en butik på Lugnets Allé 7 i Hammarby Sjöstad. Men denna macaronskapelse iallafall. Fantastiskt. Krispig macaron, mycket färska och sötsyrliga hallon, samt en liten chokladbomb i mitten.

Kombinationen är heaven. 25 kr. Hammarby Sjöstad. Åk dit och smaka.


Betyg: 5/5



Dela |

Chokladfestivalens snyggaste praliner kom från Maxime de Paris! Helt galet fina och så mycket detaljer! GAH! VILL HA!

 



Dela |

Igår var vi på Chokladfestivalen på Nordiska muséet! Så himla härligt! Vi har smakat massor av choklad och snackat med massor av intressanta och kunniga människor. Mer bilder och annat kommer under den närmsta tiden, men här är ett litet smakprov!

Galet mycket folk! Citat: "Det här är ju för fasen värre än Sturecompagniet på en torsdag!!"

Gaaah gott tryffel gott choklad!

Behöver inte riktigt säga mer.

Massor av grejor!



Köpte en superfin chokladkalender från Valrhona!



Dela |



Årets kladdkakerace ägde rum på Chokladfestivalen på Nordiska museet och drog massa folk! Kladdkakeracet är en tävling för barn mellan 10 och 14 år som genomförs för 6:e året i rad. Årets 6 finalister i Kladdkakeracet är:


Lasse Granath, 13 år, Bromma

Kevin Gardbrant, 11 år, Nacka

Ida Nordenadler, 12 år, Täby

Hanna Martinelle, 13 år, Knivsta

Erik Hombert-Hansson / Andreas Brinckman, 12 år, Stockholm

Johanna Wästfelt, 13 år, Stockholm


Tävlande tar själva med sig råvaror och eventuella formar som kladdkakan ska bakas i. Finalen är uppdelad i två 30-minutersomgångar med tre deltagare varje gång. Finalisterna får 30 minuter på sig att laga kladdkakan enligt eget recept. Sockerbagarna Magnus Johansson och Tony Olsson finns på scenen som extra hjälp. En jury smakar, bedömer och korar en vinnare.

Årets kladdkakor var bl a myntkladdkaka med rabarber, kladdkaka med fläderkräm och kevin hade sin egen kladdkaka.

Vinnaren blev Ida Nordenadler från Täby med motiveringen: "Med perfekt konsistens och härliga tydliga smaker. En vacker presentation och dessutom innovativ och överraskande". Ida bakade kladdkakemuffins med mintchoklad.

Receptet på muffinsen hittar ni hos Arla :D




Dela |

Det här är spännande! Höstens höjdare! Chokladbollssmet och krokantbitar, ännu en gång toppade med Daimdragéer (fortfarande inte koll på vad det är...). Jag är ett fan av alla olika varianter på min älskade chokladboll, så om någon av er läsare ser denna i butik i Stockholm, kan ni väl säga till?




Dela |

Strax ska vi bege oss mot Chokladfestivalen på Nordiska muséet! W00p w00p!

Bilder från Nordiska muséets Chokladfestival 2010, Copyright Chokladbloggen



Dela |



Jag är lite irriterad på Delicato, för jag har alltid jättesvårt att hitta deras nyheter i butik. Den där sommarchokladbollen letade jag efter över halva stan, och tror ni jag hittade den? Nej.

Men. På tal om nyheter. Nu finns en biskvi med krokantkräm, dekorerad med "Daimdragéer" (någon som vet vad en dragé är för något?). Chokladbiskvi är sjukt gott för er som ej smakat, detta kan nog också vara värt att införskaffa.




Dela |

Här kommer fler nyheter från GB i form av Cornetto i storbox. Dessa är också ute vecka 40 vad jag förstått. Det är den klassika Cornetton med nötter, vaniljglass och choklad, samt Cornetto Jordgubb.


Personligen saknar jag Cornetto Citron, den påminner mig alltid om min barndom, så den tycker jag de ska göra i family size :D, men annars är det nog inget jag är överdrivet intresserad av att köpa.

Vilken är er Cornetto-favorit?







Båda bilderna från GBs facebooksida.



Dela |

GB kommer ut med flera glassnyheter till vecka 40! Först ut är Carte D'or Chocolate och Magnum Chocolate Nuts med vit choklad. Trots min stora kärlek till Carte D'or, är jag faktiskt mest intresserad av Magnumen.
Det är en ny variant av Magnum Caramel & Nuts som består av vit choklad med jordnötter och vetekrisp, vaniljglass med en kärna av mörk chokladkola. Tycker det verkar mycket spännande, speciellt med tanke på att jag var mycket positivt överraskad av Magnum Caramer & Nuts.


Vad tror ni, vilken glass är på er "att smaka-lista"?







Båda bilder från GB:s facebooksida



Dela |



Var ute på vift med kollegan häromhelgen, ska inte gå in närmare på det, men vi åkte iallafall tåg, och det betyder färdkost. Kollegan förbarmade sig över att jag endast köpte 21 g choklad, som dessutom innehöll kola. Så jag fick äta själv.

Jag har tidigare varit nyfiken på denna choklad, trodde nog mest att den smakade som daim, lite hård kola med mjölkchoklad.

Men den var faktiskt mjuk. Vilket var jättebra, för daimen brukar alltid fastna i tänderna och är egentligen inte särskilt god. Men denna var supermjuk och "tuggig" och gick åt jättesnabbt. Jag är supernöjd, denna ska in på min tentagodis-lista.

Betyg: 4/5







Dela |

Bild Copyright Chokladbloggen

 

Snart är det äntligen dags för årets chokladfestival på Nordiska muséet! Som vi tidigare skrivit så äger den rum den 14-16 oktober, och all info finns på Nordiska muséets hemsida. Väl värt ett besök!

Några av de saker som står på schemat är:

  • Kladdkakerace för de mellan 10-14
  • Final i Årets konditor
  • Årets pralin - tävling
  • Årets bak- och dessertmästare - final
  • ... och en massa massa utställare där man kan smaka, köpa och sukta all things chocolate
Chokladbloggen var närvarande 2008 och 2010 ([1, 2, 3, 4]) och självklart kommer vi att vara där i år!

Är det något särskilt ni vill att vi rapporterar om?

Ps. För er som inte bor i eller har möjlighet att ta er till Stockholm, har vi tidigare skrivit om Chokladsalongen i Askersund (som tyvärr redan varit, 9-11 september) och Göteborgs Choklad- och Delikatessfestival (21-23 oktober). Det är de tre chokladfestivaler som finns för närvarande i Sverige såvitt vi vet!

Vi kommer tyvärr inte ha möjlighet att åka ned till Göteborg för Göteborgs Choklad- och Delikatessfestival. Är det någon av er som ska dit? :)



Dela |

Ni har väl inte missat att Aladdinasken nu släppts i en specialutgåva med mörk choklad? Jag vet inte så mycket mer än men det känns ju lovande! Bör haffas när den ses i butik!



Dela |

Inför Kanelbullens dag som var förra veckan så gjorde Ögon en undersökning om vad som är svenska folkets fikafavorit!

Kanelbullen vann med 25% av rösterna, sedan kom morotskakan med cirka 12%.

Det tycker självklart vi på Chokladbloggen är väldigt tråkigt!

Något intressant var dock att undersökningen utvisat att kvinnor och unga mellan 16-29 i större utsträckning väljer choklad. Chokladbakverk är mer än dubbelt så populära bland kvinnor som bland män. Faktum är att det finns flera undersökningar som visar att kvinnor har ett starkare chokladbegär, bland annat denna! (Det har till och med visat sig på laboratorieråttor...)



Dela |

Det här är något av de bättre praliner jag smakat. Tror jag har nämnt de tidigare, råkade smaka någon gång för något år sedan och tycker ni ska göra det om ni inte gjort det än. Det är chokladpraliner med 60% kakao inneslutande en krämig chokladfyllning. Jättegoda just som mörk choklad, men de finns även i mjöklchoklad om man föredrar det.

Förresten jättebra att ge bort den här chokladen i present, det finns kubförpackningar att köpa med samma praliner, om man vill göra någon glad. :D

Betyg: 4/5


Vilken är er Lindt-favorit?








Dela |

"There are four basic food groups: milk chocolate, dark chocolate, white chocolate, and chocolate truffles."

Anonymous



Dela |




Var ute och handlade på Lidl med far och passade på att införskaffa denna, då jag hade slut på chokladlagret därhemma. Det är "chokladpinnar" med mörk chokladmousse.

Tyvärr inget världsomvälvande. Helt ok choklad men chokladmoussen är egentligen inte särskilt "moussig", dvs så luftig och lätt som jag gillar det. Men det är bättre än ingenting, gott o tugga på. Kostade cirkus 30 kr om jag inte minns fel.

Annars har ju Lidl flera andra mycket goda chokladkakor som är värda att smaka, och som även är väldigt prisvärda.

Betyg: 3/5





Dela |

Mor hade kurs i Uppsala nu i helgen och var mycket rar och kom hem med chokladtårtebit därifrån.


Den är så perfekt att jag funderar på att ta ett sista-minuten tåg till Uppsala för att hämta mer. Ibland kan chokladtårtor ha en jättegod kräm, men sjukt torr kaka, så torr och smaklös att den förstör hela upplevelsen. Eller så är det för lite kräm. Ja, så är kanske 70 % av alla chokladtårtor därute. Olyckligt.


Denna har fantastiskt god och rik mörk chokladkräm, både på toppen och inutir kakan. "Degen" eller själva kakan är nästan krämig och har helt perfekt konsistens. På baksidan av kakan är det lite krispiga chokladflarn.
Vi kan väl säga att min söndagsfrukost var gjord. Oj. Top 5 chokladtårtor jag ätit.

Betyg: 5/5

Om vi har läsare i Uppsala, någon som vet var fiket finns, och har smakat tårtan?






Dela |


bild


Jag och kollegan åtnjöt lunch häromveckan och avslutade den givetvis med att fika. Denna gång på café kladdkaka på Stora Nygatan 32 i Gamla Stan. Jag hade gått in där tidigare för många år sedan och inte velat stanna för det var för dåligt utbud. Men de verkar ha byggt om eller bytt ägare, för det var jättefräsch inredning och massa god fika att välja på.

Jag åt en daimkladdkaka för runt 40 kr, 35 kanske det var. Kan tillägga att det är cafépriser där, inte det billigaste kanske. Iallafall. Den var inte så jättegod egentligen. Den smakade kladdkaka. Kanske lite sötare än vanligt. Jag föredrar min med lite kaffesmak eller mer åt mörkchokladhållet. Det här var barnvänligt så att säga.

Sakta men säkert tappar kladdkakan sin smak och de sista bitarna är jag inte ens sugen på längre. Så det var ingen superupplevelse, men jag kanske får prova något annat, de hade massa chokladbollar och annat gott.

Annars supertrevlig personal och mysigt fik!

Betyg på kaka: 2/5





Dela |


bild

Ni vet polly? Har nog egentligen bara ätit den klassiska varianten, och även det var cirkus hundra år sedan. Nu har Cloetta i samarbete med Dregen lanserat en ny smak med choklad, lakrit och citron. Har t o m för mig att jag sett den ute i affärerna.

Personligen hatar jag lakrits mer än mycket annat, så det är ingenting jag kommer att äta, men ni andra kanske är sugna?



Dela |


bild från GBs hemsida

Har ni sett den? Mintglass med mörka chokladbitar.

Teoretiskt sett är mintchoklad ganska bra kombination.

Praktiskt sett vet jag att varje gång vi får ännu en ask After Eight med mint i present, så undrar jag vem vi ska ge den vidare till denna gång.

Något värt att smaka?


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0