Köp inte chokladgrisen i säcken!


Dela |

Du känner säkert igen dig; du har tagit vägen förbi Konsum för att unna dig dagens lilla guldkorn och nu står du där i villervallan och vet inte vilken du ska välja. Du kanske har kommit till en ny nivå i ditt choklad ätande där det inte bara handlar om vilken som ger dig mest kilo choklad för pengarna utan vilken som ger dig bäst kilo choklad för pengarna. Men hur veta vilken choklad som är godast; vilken som är förstklassig njutning och vilken som snarast borde liknas vid en alkemists försök att framställa det bruna guldet - som dock blott kom att bli en mindre fin, kommersiell, kopia?

Nåja, det finns några riktlinjer att gå efter - det enda du behöver göra är att kika på innehållsförteckningen.

♣ Skillnaden mellan vanlig choklad och kvalitetschoklad ligger främst i förhållandet mellan kakaomassa och socker. Kvalitetschoklad innehåller 60-70% kakaomassa och 30-40% socker, medan förhållandet hos vanlig choklad är i princip det omvända. (All mjölkchoklad innehåller dock mindre än 30% kakaomassa.)
♣ Vanlig choklad innehåller ofta tillsatser av vegetabiliskt fett. För att en produkt ska få heta choklad får förvisso max 5% sådant fett, men såpass höga halter tyder på låg kvalitet. Ju större andel kakao (=totala mängden kakaomassa + kakaosmör), desto högre kvalitet.
♣ En smaktillsats av konstgjord vanilj, så kallad vanillin, är ett varningstecken när det gäller choklad. Två ämnen som dock ofta förekommer i kvalitetschoklad är ren vanilj ("Vanille Bourbon") samt lecitin, ett naturligt emulgeringsmedel.

Källa: Det Ljuva Livet: Choklad (2001), B. Wahlströms Bokförlag AB


Kommentarer
Postat av: Daniel

Det stämmer inte det finns Ljuschoklad som innehåller över 30 % kakaohalt finns en Valrhona som har 39 % i kakaohalt

2008-05-10 @ 22:09:56
URL: http://toproos.blogspot.com/
Postat av: Kristina

Det finns mjölkchoklad med upp till 70% kakao (Slitti; Lattenero). Jag har inte sett den i Sverige, men Bonnats tre mjölkchoklader med 65% kakao saluförs här.Dessutom tycker jag väl inte att det räcker med 70% kakao - det måste ju dessutom vara bra kakao...

2009-03-05 @ 20:00:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.combloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0