Dela |



bild

Amerikanarna alltså.
World's Finest Chocolate i Chicago har tillverkat en cirka 5,5 ton tung chokladkaka. Och hamnat i Guiness Rekordbok vad jag förstått. Nu vet jag vad jag ska önska mig till nästa års födelsedagspresent :D.



Dela |

bild

Jag skrev ju om brownieglassen häromveckan, här kommer en mer liberal glass, klassisk så att säga. Mjölkchokladglass med kakaobitar och kakaosås. Jag kommer inte ihåg om jag har ätit just Glassmästarn men kan tänka mig att detta skulle vara en bra basglass till olika efterrätter.


Vad tycker ni om Glassmästarn?



Dela |


bild

Var i affären häromdagen och skulle köpa svullemat, då det var en sådan dag, som krävde det, och såg denna. Köpte den inte dumt nog, fast jag är väldigt förtjust i fransk nougat. Det finns ju dessutom fransk nougat doppad i choklad, som är jättegod. Denna ska enligt Marabou innehålla honung, rostade mandlar och fransk nougat.
Ska införskaffa snarast och återkomma. Tror priset låg på cirkus 30 kronor någonstans.

Något ni tänker smaka?



Dela |


bild

Efter en krönika skriven i Helsingborgs Dagblad, där det beskrevs hur man som asiat måste utstå med fördomar på grund av sitt utseende, och där Kina-chokladkakan var ett exempel, har Fazer bestämt sig för att ändra på designen till kakan.

Det går nu en debatt om huruvida det var dumt eller bra gjort av Fazer, och självklart finns två sidor av allt, men frågan är väl kanske om tyngdpunkten i denna diskussion ligger rätt?


Vad tycker ni, bra eller dåligt, dela med er av era åsikter!



Dela |

Både jag och kollegan studerar ju, och i mina kretsar är jag så att säga ökänd för att kunna äta stora mängder med mat och allmänt tycka om choklad och så. Alla har sina talanger... eh. Iallafall, så har vi en kafeteria i skolan där de bl a säljer en fantastiskt vacker chokladtårta, som folk inte ens verkar vilja köpa (jättekonstigt), och min vän föreslog att vi skulle liva upp en grå måndag med lite tårta.


Kan väl säga att det kändes bra efteråt. Bilderna talar för sig själva.






MUMS!



Dela |

Colorsplash tipsar om hur man kan göra nyttiga chokladbollar - det involverar sesamfrön och linfrön och grejer. Jag är sugen på att prova för att döva mitt dåliga gottegrissamvete, men jag är högst skeptisk. Minns ni hur det gick när jag skulle baka "nyttiga" muffins? Tror det är bäst att resignera.

Vad tror ni om sådana här "nyttiga" recept?



Dela |


bild

Ska snart sluta tjata om Åre haha, men en sista först. Det hölls en omröstning på Facebook där de populäraste pralinerna röstades fram. I samband med fabrikens 20-års jubileum kommer nu en limited edition med smakerna blåbär, hasselnötsnougat, getmese och lakritschokladkola.

Jag undrar mest vad getmese är för något, annars är blåbär jättegott... :D


Vilken är er favoritpralin hos Åre Chokladfabrik?



Dela |

Kommer ni ihåg den episkt fantastiskt goad Carte D'or Fever for Chocolate? Jag tror den fortfarande ligger i topp bland mina favoritchokladglassar. Fantastiskt chokladglass med gigantiska browniebitar, och ni vet att jag har förkärlek för allt innehållande brownies. Vet dock inte om den fortfarande säljs?



Hittade en brownieglass hos Triumfglass som just heter brownie. Inte ofta jag köper det märket, men tänkte jag kanske skulle smaka nångång, eftermiddagsfika liksom :D


Någon som smakat?



Dela |


bild

Förutom de nyheterna jag skrev om tidigare kommer även en egen höststrut med tryfflar i olika smaker - vanilj, kaffe, lingon och rödvin. Tycker rödvin låter himla intressant, faktiskt. Ska försöka smaka. Annars kan jag rekommendera lingon, den är jättegod!



Dela |

Journal of Physiology publicerade i dagarna resultat av en studie som kommit fram till att en liten mängd mörk choklad kan tänkas förbättra hälsa på samma sätt som fysisk aktivitet gör. Det skall finnas ett ämne i choklad, som stimulerar samma muskelaktivitet som träning. Aerob träning ökar mängden mitokondrier (cellens energifabriker) i muskelcellerna. Choklad skall ha liknande effekt, framförallt i hjärta och skelett.

Studien gjordes på möss och är såklart bara en studie, men visst är det en kul tanke?

Gå ut och springa eller äta choklad?


Källa: The Telegraph



bild: chokladfabriken



Dela |



lakritstryffel



nypontryffel



pärontryffel

Åre Chokladfabrik har släppt tre spännande nyheter - tryfflar smaksatta med päron, nypon och lakrits. Själv skulle jag kunna tänka mig att smaka päron, tycker inte om lakrits eller nypon.
Bilder härifrån

Vilken skulle ni vilja smaka?



Dela |




Göteborgs kex har släppt nya kakor med chokladbitar doppade i mjölkchoklad. Jag brukar oftast bli besviken på sådana, de brukar innehålla något som inte ens kan kallas för chokladbitar. Men kanske ska lägga till dem till min tenta-snacks-lista...

Receptet av kakorna finns på kakpaketet, för oss som känner sig manade att spara lite pengar och baka istället.


Recept Marias Chokladterapi:

(Ca 20 stora kakor)
5,5 dl vetemjöl
1 ¼ dl havremjöl
130 g smör eller margarin, rumstempererat
1 ½ dl socker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ägg
½ dl mjölk
40 g (ca ½ msk) sirap
100 g mörk choklad, grovt hackad
60 g ljus choklad, grovt hackad
200 g ljus choklad till doppning.

1. Förvärm ugnen till 200 °C. Blanda vetemjöl, havremjöl, smör, socker, bakpulver och salt så att konsistensen blir ungefär som brödsmulor. Tillsätt ägg, mjölk och sirap och blanda samman till en deg. Blanda till slut i chokladen.

2. Rulla försiktigt degen till antingen en lång rulle eller flera små (ca 5-7 cm i diameter). Lägg degrullarna i kylskåp i ca 30 minuter. Skär sedan degen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakpapper på.

3. Sätt in kakorna i ugnen och sänk värmen till 175 °C. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-15 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna på ett galler.

4. När kakorna har svalnat, smält den ljusa chokladen i ett vattenbad och doppa undersidorna av kakorna med hjälp av två gafflar.



Har ni smakat, vad tyckte ni?



bild och recept från Göteborgs kex



Dela |

Paket...

... för att fira att Fazer fyller 120 år! 120års-dagen inträffade igår lördag 17 september!

Kollegan verkade ha någon rolig idé om vad vi ska göra med chokladen. Det var någonting med rulltårta och cakepops. Återkommer med smarriga recept inom de närmsta veckorna!



Dela |



bild

Visste ni att familjen Dafgård även gör macarons? Finns i smakerna hallon, choklad, vanilj och pistage. Det är Dafgård som gör annan färdigmat, däribland en jättegod lasagne. Har personligen inte sett de i affären, men ska leta lite nästa gång jag handlar.


Någon som kan tipsa om en affär i Stockholm där de finns eller har smakat dem?



Dela |



Jag blev lite äldre för någon vecka sen, och fick bl a dessa av mina kära vänner. Bra när folk vet att man ska ge mig mat för att jag ska bli glad. Tidigare har jag nog mest gillat Cookies & Cream- varianten, men dessa alltså...

Det är som mjölkchokladpraliner med krispiga rullsaker i och mjölkkräm. Beroendeframkallande som bara den och jättegoda! Helt omöjligt att sluta. Funderar på att lägga dessa i listan för framtida tentagodis...


Betyg: 4/5



Dela |

Xoko-recensionsparaden fortsätter... Vi tog även varsin macaron. Jag tyckte den var riktigt god - perfekt konsistens, och seg kräm i mitten. Lagom chokladsmak (Xokos grejer tenderar annars att ibland bli lite too much).

Kommer ni ihåg när jag försökte baka macaroner själv? Hehe, gott blev det visserligen, men knappast så macaron-igt...



Dela |





Jag kommer inte ihåg det exakta namnet på denna kreation, men det är iallafall chokladkrämsliknande sak med kakbotten längst ner, hallon och browniebitar på toppen.

Kollegan tyckte den var för mäktig, dock tycker jag det ska räknas in att hon var bakis. Dock var den lite svår att orka äta upp, det kan jag hålla med om. Tycker för övrigt om choklad och hallon tillsammans. Däremot var kakbotten lite för mycket, känns inte som om det var nödvändigt. Och browniebitarna var inte de segaste och godaste...

Så det är inget jag äter igen, men det var väl trevligt att smaka...

Betyg: 3/5



Dela |



Min och kollegans favorittillställning - den årliga chokladfestivalen i Stockholm är snart här. Den kommer att äga rum på Nordiska museet i tre dagar, den 14-16 oktober. Det är tionde året i rad, och för er som inte har varit där, är det ett fantastiskt tillfälle att få se, smaka och lära sig massa om choklad av bästa kvalité.

Det blir demonstrationer om hur man arbetar med choklad, gör goda desserter, tävlingar, årets konditor kommer att utses, och även årets bak- och dessertmästare.



Tips för er som ska dit är att ta ut kontanter, för inne på festivalen tar de inte alltid kort. Inträde är 120 kr för vuxna och 60 kr för de 6-18 år.





båda bilderna från Nordiska museets pressida



Dela |

Jag har hört rykten om att man kan finna massa god glass, däribland chokladsorbet, som inte ser helt fel ut om jag skall vara ärlig. Det är en tjej från Texas som äger stället - StikkiNikki Gelato, som ligger på Götgatan 46 på Södermalm i Stockholm. Hon gör glass fri från allt kemiskt tjafs, och enligt hennes facebooksida är den mäkta populär!


Har någon av er varit på stället och smakat, vad tyckte ni?



bild från facebooksidan



Dela |



Vi var ju på Xoko och fikade, ni såg hur det gick. Jag fick äran att recensera denna ljuvliga chokladmoussebakelse med innehållande svartvinbär-fyllning.

Fluffig, chokladig, fantastiskt god tillsammans med svart vinbären. Min favorit av alla vi smakade. Gillar idén av fyllning i chokladmousse. Kanske skall prova det nästa gång man gör sin egen chokladmousse.

Betyg: 4/5




Dela |

Nu har vi valt vinnarna i Tastycardstävlingen!

Grattis Alexandra, Sofie och Karin! Ni kommer få mer information via mail :)



Dela |

Glöm inte bort tävlingen som avslutas imorgon! Man vinner 5 tastycards var med fina recept!

Tävlingsregler:
1. Gilla Chokladbloggen på Facebook (till höger)
2. Gå in på Tastycards.se och välj ut din favorit.
3. Berätta i kommentarsfältet vilket recept du valt, och varför du valt just detta!
4. Tre bästa motiveringar vinner 5 Tastycards var.

Sista tid att tävla: 11 september klockan 17:59!




Dela |

Inmundigat på Xoko i Stockholm. Gott, men inte den himmelska upplevelsen jag hoppats på. Denna skulle vara "mörk" men smakade knappt choklad. Skulle nästan vilja påstå att jag gör bättre varm choklad själv. (Denna, med eller utan kanel.)

Hur som helst, helt ok, men nästa gång tar jag ett glas champagne till bakelsen istället...



Dela |

I söndags (nästan en vecka sen, oj vad tiden går!) gick jag och kollegan till Xoko i Stockholm för att inte-fira kollegans kommande inte-födelsedag. And we went crazy.

Utanför bilden åts det även smörgås och dracks varm choklad.

Väldigt roligt att beställa, haha - "Vi ska ha två macaroner... och två sådana där bakelser... och en macka... och en varm choklad...".

Såg för övrigt Robin Söderling på fiket. Min framtida man.

Recension av allt som inmundigades kommer under de närmsta dagarna!



Dela |



Jag skrev ju om presenten från kollegan häromdagen. Nu har jag då provsmakat pralinerna. Tänker förresten nämna att om ni inte smakat Åre Chokladfabrikens chokladpraliner så har ni missat NÅGOT. De är fantastiska.

Iallafall.

Det är alltså 4 sorters praliner:

- Vaniljtryffel doppad i vit choklad: luktar eller smakar inte riktigt vanilj. Men trots det fantastiskt god mörk chokladtryffel doppad i vit choklad. Oväntad men mycket lyckad kombination.

- Kaffekasktryffel doppad i ljus choklad: oj den här! Mörk chokladtryffel doppad i mjölkchoklad med kaffesmak. Riktigt god! Perfekt mängd kaffesmak, vilket även gör att mjölkchokladen inte känns för söt som den ofta kan göra. Lätt min favorit! Mums!

- Mintcognacstryffel doppad i mörk choklad: inte min favorit. Ljust lager av mint plus chokladtryffel plus cognac doppad i mörk choklad. Jag är inte ett fan av mint eller cognac egentligen. Så det handlar väl om smakkombinationen. Undrar om det inte vore bättre med endast mint eller endast cognac.

- Apelsintryffel doppad i mörk choklad: den här luktar apelsin till att börja med. Och den SMAKAR apelsin. Nästan lite mycket apelsin, det är på gränsen till beskt. Dock tror jag de som gillar apelsinchoklad kommer att älska denna. Tryffeln är fantastisk.





Dela |

Här kommer en recension ac Chokladbudet.se som jag använda för att skicka choklad till kollegan i veckan!



Jag har aldrig skickat choklad med bud förut, så har inte direkt något benchmark att jämföra med. Men jag tycker att det här var himla smidigt! Det är bara att surfa in, klicka på "Beställ nu!" och sedan välja en (eller flera) av de 9 olika chokladaskar som erbjuds. För varje chokladask finns en ordentlig beskrivning, inklusive innehåll och allergiinformation.  Man kan även välja att skicka med biobiljetter eller att få chokladen inslagen i ett paket (mot extra kostnad). Beställningar före klockan 15 en vardag skickas samma dag, och då får ofta mottagaren paketet redan nästa dag! Men man kan också välja vilken dag paketet ska levereras på.


Ingen av de askar som erbjuds är någon choklad som jag faktiskt smakat tidigare, även om det är fina och välkända märken, så när jag skulle välja en till kollegan blev det lite i blindo. Ursprungligen ville jag önska mig ett lite större utbud, men nu känner jag snarare att det är en fördel att ha ett mer utvalt sortiment. Hur skulle man någonsin kunna välja någonting bland 50 olika sorter, liksom?

Hur ligger utbudet prismässigt då? Askarna kostar 100-300 kronor, och eftersom det är väldigt fin choklad så känns det inte så farligt. Frakten är på 89 kr dock, så glöm inte med att räkna in den!

Perfekt tjänst om man har en chokladälskande vän eller släkting som bor en bit bort!



Dela |




Alltså ni vet när man har haft världens längsta vecka och avslutat den med världens längsta fredag och är helt död. Och så kommer far in och säger att man fått paket. Och så ser man att man fått världens finaste paket med choklad från världens finaste kollega. Med fint kort.

Då blir man rörd i ögat.
Jag hoppas att ni därute också har sådana vänner. Det är faktiskt riktigt fint.







Och ja, självklart ska ni få en recension av chokladen så snart jag provsmakat dem!



Dela |






Nu drar vi igång en tävling i samarbete med Tastycards.se! Tre personer vinner 5 stycken Tastycards var, där ett skickas med en hälsning hem till en vän och de resterande fyra till vinnaren.

Tävlingsregler:
1. Gilla Chokladbloggen på Facebook (till höger)
2. Gå in på Tastycards.se och välj ut din favorit.
3. Berätta i kommentarsfältet vilket recept du valt, och varför du valt just detta!
4. Tre bästa motiveringar vinner 5 Tastycards var.

Sista tid att tävla: 11 september klockan 17:59!

(OBS hade skrivit fel datum förut!)

Lycka till :)



Dela |

Tastycards.se är en sida där man kan beställa smarriga receptkort, som de här som kommit hem till mig! Superfina.

Fina kort.

Recept på baksidan.

Är du sugen på några receptkort? Imorgon kommer vi dra igång en tävling i samarbete med Tastycards.se, så stay tuned!



Dela |

Fikade med E, och på hemvägen gick vi förbi Chokladfabriken på St Eriksplan i Stockholm. Tittade lite på deras bakverk. Jag dör.

Köpte ingenting, men nästa gång ska jag dit och fika istället för på något annat dumt fik!

 



Dela |

Har snappat upp lite rykten om en viss Marabou Orient, innehållande pistagenötter och dadlar. Skall enligt rykten komma i butik inom några veckor...

Inte mina favoritingredienser i en chokladkaka, men Amigo exempelvis tyckte jag var god, så varför inte...




fina bilden snodd härifrån



Vad tror ni, något ni skulle vilja smaka?



Dela |


I våras var vi på provning av Mozart Black, en mörk chokladlikör, och vi har sedan dess varit sugna på att prova lite fler drinkar med denna eller Mozart Gold, som är en mjölkchokladlikör. Ikväll svängde vi därför ihop en lätt chokladdrink med ingredienser som fanns hemma - blev riktigt gott.

1 del vodka
2 delar Mozart Gold
fyll upp med mjölk

Till nästa gång är vi sugna på kanske en varm chokladdrink? Tänk Irish Coffee fast med choklad. Och lite kaffe. Kanske. Eh. Någon som har några tips?


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0