Dela |

image10

Så, någon har helt enkelt knallat iväg till en matbutik i sin närhet och köpt en fet påse från Godisprinsen, innehållande sex olika sorters choklad. (Nej, det var inte jag, men jag tog påsen från personen ifråga.) Med tanke på att en 100g chokladkaka från Marabou kostar uppemot 17 kronor idag, skulle lösviktsgodis kunna vara ett budgetalternativ då det går på rung 7-8 kr/100g, men detta kräver ju självklart att det finns bra chokladbitar att välja mellan!

Följande chokladbitar har jag prövat:


image11

1. Jättenougat, 2. Chokladtryffel, 3. Mintkaka, 4. Mörkt chokladhjärta, 5. Apelsinklyftor, 6. Cocosprick

1. Jättenougat |
Ordentligt seg, på ett sätt som kan uppfattas som positivt eller ej beroende på preferenser. Rekommenderas ej om du har tandställning. Borde inte heller kvala in som chokladgodis eftersom den endast är täckt av ett millimetertunt lager mesig mjölkchoklad och har ett innanmäte av nougat. (Här snackar vi alltså falsk marknadsföring då den ser ut att innehålla betydligt mer choklad.) Och personligen är jag inte särskilt förtjust i nougat, men det är väl en smaksak.



2. Chokladtryffel |
Först trodde jag att jag hade missuppfattat hela saken; att jag tagit fel. Men det är dubbelkollat och jag är säker på att detta är den så kallade ?chokladtryffeln? (notera att den är ?choklad tryffel? hos Godisprinsen. Snälla någon.). Problemet är dock att detta inte ens är chokladtryffel. Det här är någon slags nougat/toffee, vilket är trams och borde bannlysas (erm, enligt min åsikt). Jag luktade på pralinen men klarade inte av att smaka.



3. Mintkaka | ♣♣
Jag har inget emot mintchoklad, tvärtom. Men det är en svår balansgång, mint vs choklad. Här tar minten över alldeles för mycket och jag kunde lika gärna gå och käka min tandkräm.



4. Mörkt chokladhjärta ♣♣♣♣♣
Wow, jag är imponerad! Trodde inte det gick att få såpass bra choklad med lösviktsgodis. Den mest extrema chokladkännaren skulle antagligen klassa ut den men som budgetalternativ är det utmärkt. Biten har en fyllig chokladsmak och alldeles lagom bitmotstånd. (Sedan kan man ju reagera på att Godisprinsen på sin hemsida refererar till sorten som ?Mörk chokladhjärta? vilket är extremt grammatiskt inkorrekt, men vi ska väl inte straffa godisbiten för detta.)



5. Apelsinklyftor ♣♣
Smakar billig choklad med bismak av apelsin. Chokladen är av den sorten som smetar sig fast lite i gommen. Småirriterande bismak som man gärna vill avhjälpa genom att ta en bit till.



6. Cocosprick ♣
Jaha, den här smakar... kokos. Inget ont åt kokos, men jag hade velat ha choklad med kokos. Inte kokos med choklad. Och så har den ett sådant där schlemmigt vitt skum-mojs inuti. Nej, denna var en besvikelse.



Slutsats
Ska du köpa choklad från Godisprinsen är de mörka chokladhjärtanen ett riktigt bra kap. Resten kan du skita i.



Dela |

***

Ju mer choklad man äter desto sötare blir man.

***



Dela |

image8

Källa: http://www.virtualchocolate.com



Dela |

image7

Jag har under den senaste veckan haft turen att smaka denna nyhet från Göteborgs Kex's Café Brownie.
Smak: Gällande smaken har jag inga som helst klagomål; brownien har en ordentlig chokladsmak och är precis lagom söt.
Konsistens: Mjuk men något torr, vilket iofs kan ha berott på att kakan jag åt var lite gammal. Innehåller även finhackad choklad i lagom mängd.
Utseende: Ser mirakulöst nog ut nästan precis som på bilden. (= en blick och du vet att du kommer äta upp hela)
Inköpsställen: Finns i somliga matbutiker, denna var inköpt på Coop Nära.
Pris: Varierar antagligen, men uppemot 40 kronor/paket får du vara beredd att ge.

Näringsvärde per 100g :
Energi KJ (Kcal)    1950 (470)
Protein    7,5 g
Kolhydrater    48 g
Varav sockerarter    38 g
Fett    28 g
Mättat fett    9 g
Transfetter    0 g !! Göteborgskex har valt att ta bort alla transfetter ur sina produkter :D
Kostfiber    3,5 g
Natrium    <0,5 g

Betyg: ♣♣♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣♣
Nyttighetsfaktor: Är det någon som verkligen bryr sig? :P



Dela |

Chocolism är ett så kallat teleskopord som bildats av de två orden choklad och alkoholism och skulle kunna översättas till chokladberoende. Många påstår, mer eller mindre befogat, att det finns ett sådant beroende och att man vid frånvaro av intag av choklad kan få samma typ av abstinensbesvär som vid alkoholism eller narkomani.

Det finns flera beroendeframkallande substanser i choklad:

♣ Socker, i varierande grad.

♣ Theobromin; en bitter flyktig alkaloid som påminner om kaffein och finns i större utsträckning desto mörkare chokladen är. Theobromin har uppiggande och urindrivande effekt samt förmåga att vidga blodkärl, vilket kan lindra högt blodtryck och ha en avslappnande inverkan på musklerna vid luftrören.
Theobromin är mycket giftigt för flertalet djur, då de saknar det enzym som krävs för att bryta ned ämnet. Exempelvis kan 100g choklad med hög kakaohalt vara tillräckligt för att döda en liten hund. Så se upp vad ni matar era älsklingar med!

♣ Anandamid; som är en kroppsegen cannabinoid (en cannabinoid är en grupp ämnen som aktiverar samma receptorer i cellen som exempelvis cannabis). Finns dock endast i mycket små kvantiteter i kakaobönan.

♣ Tryptofan; en aminosyra som alltså utgör byggsten i ett protein. Är en av de essentiella aminosyrorna, vilket innebär att kroppen ej kan bilda denna aminosyra själv. Tryptofan är även ett slags förstadium till serotonin, en signalsubstans som till 90% finns i mag- och tarmsystemet men även har viktiga funktioner i hjärnan. Störd serotoninbalans sägs vara en av orsakerna bakom en rad psykiska åkommor såsom manodepression.

Fenetylamin; en signalsubstans som bidrar bland annat till bildandet av amfetamin. Beskrivs ofta som en "kärlekskemikalie", men bryts ned snabbt och är inte klassat som en hälsoskadlig substans.



Dela |

image2

Källa: http://thepassionatecook.typepad.com



Dela |

Chokladbloggen drivs av en anonym men passionerad chokladälskare som tycker att det saknas en ordentlig chokladblogg där ute. Målet är att bloggen ska uppdateras kontinuerligt och innehålla allt ifrån recensioner av chokladsorter och caféer, nyheter, recept, hälsofrågor och fakta om chokladens tillverkning och ursprung.

Sååå.... stay tuned! :D


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0