Dela |



Det är lite svårt att få grepp om vad företaget bakom dessa tryfflar egentligen heter. Jag chansade på Con Amore och googlade detta, men fick inga träffar. Kan väl i dagens samhälle knappast bero på att företaget inte har en webbsida? Sökte sedan efter Leif Hulten Forsaljning AB som verkade vara någon form av distributör, men inte heller Leffe verkade ha någon webbplats. Det finns förvisso ett nummer på asken, men jag har inte planerat att ringa, vad skulle jag säga? Anledningen att jag googlade var egentligen att jag ville ha en bild på asken. Vilket jag alltså inte fick tag på - varför jag fottade en egen som jag fixade till i Photoshop med de kunskaper som jag såhär i efterhand inser att jag nog hyser en övertro till.

Det enda stället där jag kunde hitta tryfflarna omnämnda var i denna blogg, i övrigt verkar de vara ganska underground.

Nåväl. Nu till recensionen.

Smak: Oh. My. Good. Lord. Jag får seriösa associationer till himmelriket när jag äter denna. Det är en mild och ganska söt smak, men upplevelsen av den är att det måste vara den perfekta smaken. (Om man inte är ute efter något bittert etc etc.) Perfekt.
Konsistens: Lite mer smörig än många andra tryffelsorter. Känns ibland lite som att den snarare är 30% chokladkaka och 70% tryfffel. Många tryfflar har ju en viss mjölig/pudrig konsistens, men denna känns bara helt len. VÄLDIGT KLADDIG, ska prova ställa in mina i kylskåpet. I rumstemperatur, särskilt på sommaren, blir de nästan outhärdligt kladdiga, man hinner knappt betrakta och njuta av den lilla godbiten utan tvingas snarast kasta in den i munnen för att inte få choklad över hela soffan eller var man nu råkar befinna sig. Ska därför prova att ställa in dem i kylen nu.
Utseende: På grund av problemet som beskrivs ovan har jag inte hunnit studera dem nogrannare, men de har en marmorerad färg, en i en ton av mörk choklad och en i en ton av mjölkchoklad. De ser oerhört aptitliga ut. Tur att förpackningen inte är genomskinlig, då hade det nog varit alltför frestande.
Inköpsställen: Dessa är inköpta på Ica Kvantum, men enligt bloggen nämnd ovan kan man även köpa dem på Rusta. Dessa ingår inte i standardsortimentet hos någon butik jag känner till utan verkar snarast vara den typ av vara man tar in för tillfälligt parti. (Det låter dock som om de är permanenta hos Rusta? Jag får alldeles bestämt ta mig en sväng dit och undersöka saken närmare!)
Pris: Dessa, inköpta på Ica Kvantum, gick på blott otroliga 17 kr, men det måste ju ha varit ett extremt extrapris. På Rusta uppges de kosta HELT FANTASTISKT OTROLIGA 10 kr, vilket är helt sjukt. Jag tror jag drömmer.

Näringsinnehållet uppges inte på förpackningen! Fy fy! Men ingredienser finns och ja, det innehåller i prnicip bara fett, socker, kakaopulver och emulgeringsmedel. Men vem sa att chokladtryfflar var nyttiga? Uppges även innehålla spår av nötter... men det där är väl mest något de säger för att gardera sig.

Betyg: ♣♣♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣♣♣♣
Nyttighetsfaktor: -♣




Dela |


Den 16 juni tillkännagjordes delningen av ett av Nordens ledande konfektyrbolag; Cloetta Fazer AB. Cloetta Fazer AB bildades år 2000 genom sammanslagningen av Cloetta AB samt Fazer-bolagets konfektyrdivision och har uppnått omsättningar på 352 miljarder kronor (år 2007).

Anledningen till delningen sägs i pressmeddelandet vara "huvudägarnas olika syn på det långsiktiga ägandet och därmed på hur bolaget i framtiden bör utvecklas".

Delningen kommer fullbordas vid årsskiftet och Fazer kommer då grunda den nya Fazer konfektyr och ta med försäljningen av Fazer-varumärkena. Dessa utgör idag dryga 40% av Cloetta Fazer ABs svenska omsättning och hit räknas bland annat Dumle, Salta Katten, Marianne, Geisha och Karl Fazer.

Dagens andra huvudägare av Cloetta Fazer AB är AB Malfors Promotor som kommer att ta över Cloetta-varumärket och ansöka om börsnotering för nya Cloetta AB. Cloetta kommer att driva vidare bland annat Kexchoklad, Center, Polly och Plopp.

Förhoppningsvis kommer inte godishyllorna i våra matbutiker påverkas nämnvärt av denna skilsmässa, men då Cloetta Fazer AB som sagt är ett av våra största konfektyrbolag är det definitivt en händelse att hålla reda på.

Källa: All information hämtad ur pressmeddelandena från Cloetta Fazer.



Dela |



Cinco Cookie är en relativt ny lösviktsgodissort hos Karamellkungen och är mjölkchoklad med små bitar av havreflarn. Varför den heter Cinco Cookie har jag inte den blekaste om, om det är för att cinco betyder fem på spanska och liknande språk och godiset kommer i fem bitar, anser jag mig ha rätt att kalla det oerhört långsökt.

Smak: Ganska söt, det är ju nämligen mjölkchoklad och inte "riktig" choklad. Men är det en sötare, mer godisaktig, choklad man är ute efter är denna just vad man behöver. För att vara en sötare choklad känns den ändå inte särskilt sliskig, åtminstone inte i måttliga mängder.
Konsistens: Som mjölkchoklad, men med crisp. Den här crispen finner jag ganska fascinerande för den går inte att se! Det ser ut precis som vanlig mjölkchoklad men det crispar när man äter. Riktigt coolt.
Utseende: Ser som sagt ut som mjölkchoklad.
Inköpsställen: De affärer som har lösviktsgodis från Karamellkungen. Tror att de flesta Ica har gått över till Godisprinsen, men Coop brukar ha kvar Karamellkungen.
Pris: Kilopris efter affärens tycke, vanligtvis drygt 79 kr / kg.

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och soja. Kan innehålla spår av nötter och hasselnötter.

Betyg: ♣♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣♣♣



Dela |



... nästa födelsedagstårta?

Källa:
http://www.flash-screen.com



Dela |

Innan spanjorerna förde kakaon till moderlandet studerade de noga hur odlingen och beredningen gick till. När den första sändningen så nådde kung Karl V av Spanien år 1524 rostades, maldes, kryddades och tillagades kakaon efter konstens alla regler. Kakaon spred stor förundran och lärda, läkare och präster reste från hela Europa för att få studera den. Mängder av vandringssägner från denna tid rör kakaon.

Under det kommande seklet upprättade spanjorerna kakaoodlingar över hela norra Sydamerika / Centralamerika.

Chokladtillverkningen skilde sig dock väsentligt från dagens. Samtliga ingredienser till chokladen rostades över öppen eld och torkades innan de maldes var för sig. De malda ingredienserna blandas i en bunke, varpå de rives på en sten indianerna kallade metatl med en liten eld under. När blandningen var såpass blandad och smält, formades smeten till kakor som lämnades att stelna. Kakorna upplöstes i sin tur vid användningstillfället i vatten och blandades till dryck.

Detta var dock högst omdebatterat, inom - tro det eller ej - kyrkan. Inom denna instans debatterades det ivrigt huruvida choklad skulle räknas som flytande eller fast, vilket i sin tur skulle avgöra om det fick drickas/ätas under fastan, då endast flytande föda tilläts. År 1569 beslutade dock den dåvarande påven, Pius V, att chokladen var en dryck. Följden blev att chokladen spreds inom kyrkan och blev en väl avnjuten dryck särskilt hos munkar och nunnor i kalla kloster.

Denna kakaoodling och -tillverkning hölls hemlig av spanjorerna i ett slags monopol under det kommande århundradet. Detta bröts dock år 1606 av italienaren Francesco Carletti som förde tillagningshemligheten till Italien, varifrån den spreds till Frankrike och så småningom övriga Europa. Chokladen betraktades dock i många ögon, särskilt de spanska, fortfarande som en spansk specialitet. Utöver viss fransk import från den franska kolonierna, kom under lång tid all kakao till Europa genom Spanien.

Nu tillkom även ingredienserna socker (från Ostindien) och vanilje (från Mexico), vilket gjorde att choklad på allvar blev en njutningskälla att räkna med.



Choklad var till en början något som endast avnjöts i kungahusen och det var också via giftemål kungahus emellan som chokladen kom att spridas över Europa. Skatten på kakaobönan var på denna tid mycket kraftig, i Storbritannien mot slutet av 1700-talet så hög som fem kilo och tio pence per halvkilo bönor som importerats från länder utanför det brittiska väldet. År 1853 sänktes skatten så till två pence per halvkilo på den förädlade råvaran och en penny halvkilot på råvaran, vilket gjorde chokladen tillgänglig även för de stora massorna.

Fortsättning följer!

Källor:

Chokladsajten
Lindahl, Jerry: En handbok choklad (Grenadine bokförlag 2004) ISBN 91-85329-05-3

Bilder:
Toppform [svt.se]
Jan Söderström



Dela |



Sådan tårta skall jag ha på mitt bröllop, jag säger bara det. En sån tårta.



Dela |

Vill du prova på att göra din egen choklad virtuellt?

http://www.cadbury.co.uk/EN/CTB2003/fun/chocmachine.htm?pagemode=flash

Varning för mustumme!



Dela |

chocofobi · rädsla för att all choklad i världen en dag ska ta slut

diet
dieten · att skära ned från tolv till elva chokladbitar om dagen

generositet generositeten · att ge en god vän en halv ruta av din enkilos chokladkaka

kärlek kärleken · passionerat behov för choklad

obesvarad kärlek · då din chokladkaka inte verkar bry sig om dig längre

otrohet otroheten · ha en passionerad affär med en chokladbit medan den andra väntar hemma i kylskåpet

recept
receptet · bindande kontrakt på att choklad skall inkluderas i allt från löksoppa till bakad potatis

romantik
romantiken · konsten att långsamt och förföriskt riva av pappret från en chokladbit

självbehärskning självbehärskningen · att spara halva din chokladask till "senare"

Källa: Stuart Macfarlane,
http://www.weird-websites.com/jokes/Chocolate/ChocoholicsDictionary.htm


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0