Dela |Källa:http://www.fotosearch.com/ITS389/itf292043/

(Lesseen ang märkningen, men jag vill inte betala O:) )Dela |Receptet är hämtat ur Stora boken om bakning, Ica förlag 1984. ISBN 91-534-0840-3.

150 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Glasyr:
60 g margarin eller smör
3 ½ dl florsocker
4 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
kokos

1. Smält matfettet och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Tillsätt mjölken omväxlande med mjölet som blandats med bakpulvret. Rör också i vaniljsockret och kakaon. Vänd till sist i matfettet.
4. Häll smeten i en välsmord långpanna (ca 25x35 cm).
5. Grädda kakaon i nedre halvan av ugnen på 175-200 ° C cirka 30 minuter. Kontrollera med en tandpetare eller annan sticka att kakan inte är kladdig.
6. Smält matfettet till glasyren. Sikta ned florsockret samt tillsätt övriga ingredienser. Rör samman till en smidig glasyr. (Om du har florsocker-kris (=florsocker saknas), fungerar det att tillsätta maizenamjöl och koka upp glasyren för att få den trögare konsistensen. Florsocker är dock att föredra!)
7. Bred glasyren över kakan medan den ännu är varm. Strö över kokosen.

Omdöme:
Den här kakan har min mamma gjort till festligare tillfällen så långt jag kan minnas. Och det är en god kaka, men personligen är jag inte så mycket för den här typen av "torrare"/smuligare kakor. Jag gillar mer det kladdiga, och härav finner jag glasyren vara det godaste.
   Det känns dock som om det vore svårt att misslyckas med denna om man bara följer receptet.

Svårighetsgrad:
Ganska lätt
Tid: Ca 45 minuter
Betyg: ♣♣♣Dela |Marabou Premium Dark Milk – en spröd och tunn mjölkchoklad (35% kakao) fylld med mörk choklad med hög kakaohalt (70%). (enligt Kraft Foods)

Smak: Typisk mjölkchokladsmak. Alldeles för söt för min smak, och den utlovade mörka fyllningen känns inte alls.
Konsistens: Riktiga finsmakare skulle antagligen såga konsistensen, för det blir inget "crack" när man biter av den. Men konsistensen är inget jag reagerar på, den är helt i klass med övriga Marabou Premium.
Utseende: Färg av mjölkchoklad, men de tunna plattorna (en liten lövtunn...) får chokladen att kännas lyxigare än ordinär mjölkchoklad.
Inköpsställen: Flesta matvarubutiker.
Pris: 15-20 kr för 100g.

Näringsvärde per 100 g:
Energi: 2360 kJ/565 kcal
Protein 7,3 g
Kolhydrat 44 g
Fett 40 g

Socker är största ingrediensen!

Betyg: ♣♣
Prisvärdhet: ♣♣
Nyttighetsfaktor: I linje med de flesta andra chokladkakor.Dela |Frödinge har ju för ett par år sedan kommit med den brillianta idén att sälja ostkaka, brownie och kladdkaka i små enportionsförpackningar. Dock leder detta till det eviga problemet: ska man välja Kladdkakan eller Brownien? Chokladbloggen med Anonym Vän har därför idag utfört nogranna tester av vilken som egentligen är att föredra.

Transkript av diskussionen:
AV (anonym vän): Kladdkakan är mycket kladdigare. Brownien är lite torr. Eller alltså, den är torr i sig, den är inte torr.
CB (chokladbloggen): Kolla på datumet, den kanske är gammal. 15 juli, 15 juli, nej de har samma datum.
AV: Egentligen... brownien är segare. Men kladdkakan är kladdigare. Den här är sådär riktigt kladdig kladdkaka. Den bara smälter i munnen.
CB: Brownien är lite såhär ckispig. Den har ett krispigt överlager. Och så har den chokladbitarna. Men kladdkakan, den är ju verkligen såhär kladdkaka.
AV: Mm.
CB: Den smakar typ precis som Frödinges stora kladdkaka.
AV: Nä inte riktigt men nästan.
CB: Jo!
AV: Nä, den stora kladdkakan är i en klass för sig,
CB: Men alltså, jag kan inte riktigt bestämma mig angående den här brownien.
AV: Jag förstår inte den.
CB: Nej men jag vet inte... det är inte det att den är genomtorr, men den är torr ovanpå. Och så har den de här bitarna.
AV: Jag tycker inte om chokladbitarna. De är för söta. Känns som om det är sockerbitar eller nåt.
CB: Nä, jag gillar bitarna.
AV: Det känns som sockerbitar, seriöst! När man äter brownies, när man äter brownies du vet, från Sevvan (7-11) eller Gallerian-
CB: Men det är inte alls samma brownies.
AV: Nej.
CB: Det här är precis som en kladdkaka med lite chokladbitar i.
AV: Det är som en misslyckad chokladkaka.
CB: Nej, den är god.
AV: Jag tycker inte om den hära! Det är därför jag inte köper den. Nu kom jag på varför jag inte köper den. Alltså, den är inte så god.
CB: Men kladdkakan, den var inte så söt.
AV: Ja, jag gillar det, den är inte så jättesöt. Brownien är sådär alldeles för söt.
CB: Kladdkakan har en väldigt skön konsistens. Men brownien, det spelar ingen roll hur mycket jag äter, jag FÖRSTÅR inte!
AV: Nej, men det är det jag menar. Kladdkakan är god, brownien är bara... konstig.
CB: Så skillnaden mellan kladdkakan och brownien är: brownien har ett torrt lager ovanpå. Brownien är genomsnittligt torrare än kladdkakan. Och brownien har chokladbitar. Vilken är godast? Kladdkakan.

Kladdkakans slutbetyg: 4
Browniens slutbetyg: 3

Genom att lusläsa innehållsförteckningen har jag kommit fram till att både kladdkakan och brownien innehåller i princip samma sak. Skillnaden ligger främst i det faktum att brownien innehåller chokladbitar samt att kladdkakan är mycket fuktigare.

Slutsats: Kladdkakan är godast.Dela |

Ecole Chocolat är baserade i Vancouver men erbjuder distansutbildningar i choklad. Programmen är på deltid och kräver enligt sajten 6-8 timmar i veckan för den "normala" studenten.

Det erbjuds tre olika typer av program;

The Professional Chocolatier Program, $595 USD, 3 månader med start varje januari, april och september. Du får lära dig allt från chokladens historia, odling, förädling, smakpsykologi, produktion, hur du gör alla möjliga sorters praliner samt lite om marknadsföring och -implementation.

The Chocolate Making from the Bean for Chocolatiers Program, $395 USD, 2 månader. Utöver studier av chokladindustrin lär du dig som programmets titel lyder, allt om kakaobönan och dess möjliga förädling.

Quality Assurance Program, $295 USD, 2 månader. Här behandlas kvalitetsförsäkring vid chokladtillverkning, samt matkemi, receptutveckling, matsäkerhet och säkert mycket mer.

Master Chocolate Programs hålls inte som endagskurser utan är snarare "läger" som hålls i Vancouver, Belgien, Frankrike, Costa Rica och Toscana under det kommande året.

Mer information: Ecole ChocolatDela |Det har rapporterats att den amerikanska godisjätten Mars något otippat har gått ihop med IBM samt den amerikanska regeringen i ett projekt som går ut på att sekvensera kakaobönans genom.

Allt levande styrs ju som bekant av DNA. DNA är en dubbelformad helix, ungefär som en tvinnad repstege. Själva informationen sitter i pinnarna/trappstegen, eller rättare sagt deras ordning. Varje trappsteg består av två stycken kvävebaser, nukleoider, och de kan sammankopplas så att fyra olika "trappsteg" erhålls. Det finurliga med dessa är att det är samma kvävebaser/nukleoider som förekommer hos allt levande. (Detta är anledningen att man kan plantera in gener från grisar i bakterier, eller att man kan jämföra hur mycket människan procentuellt sett är lik en potatis!) Ordningen på dessa bestämmer sedan vilka protein som skall syntetiseras, vilket ger cellen egenskaper. Det man vill göra med kakaobönans genom är alltså att utröna exakt i vilken ordning dessa kvävebaser förekommer.

Mars, som har investerat 10 miljoner dollar i projektet, hoppas antagligen på att i framtiden kunna modifiera genomet för att framställa en godare, mer tålig och mer lättodlad kakaosort. Detta skulle i sin tur få ned produktionskostnaderna och därmed försäljningskostnaderna, vilket skulle vara mycket positivt med tanke på att kakaopriset stigit med nästan 50% under det senaste året på grund av minskande lager.

Källa: FoodNavigator.comDela |Receptet är hämtat ur
Stora boken om bakning, Ica förlag 1984. ISBN 91-534-0840-3.

3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g margarin eller smör
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

1. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
2. Blanda de torra ingredienserna (potatismjöl, kakao och bakpulver) och sikta ned det i äggsmeten, vispa.
3. Häll den i en långpanna á ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper som i sin tur är smort med smör (egentligen ska det räcka med att antingen smörja plåten eller klä den med bakplåtspapper men jag föredrar att göra båda, det är så jobbigt om det fastnar). Bred ut smeten så att lagret blir någorlunda tunt.
4. Gräda mitt i ugnen i 225-250 graders ugnsvärme ca 5 minuter.
5. Strö socker på kakan, lägg ett bakplåtspapper på och vänd hela kakan så att undersidan kommer upp. Lossa försiktigt på det ursprungliga bakplåtspappret.
6. Rör matfettet till fyllningen smidigt (kan eventuellt behövas värmas lite). Tillsätt de övriga ingredienserna till fyllningen (florsockret siktas i) och rör/vispa krämen porös och jämn. Bred krämen på kakan.
7. Rulla ihop kakan.
Förvaras kallt!

Omdöme:
Jag vägde noggrant fram och tillbaka huruvida jag skulle publicera detta recept eller ej, då chokladsmaken tyvärr blir försvinnande liten. Det är dock ändå ett mycket smakligt bakverk och det innehåller kakao, så jag anser att det därmed kvalificerar som chokladbaserat recept.
   Rulltårtan är lite pillrig att få till, särskilt i rullningsmomentet, och då hjälper det oerhört om man är nogrann. Att hasta ihop en rulltårta är inte att rekommendera. Men om receptet följes och man är försiktig, ska resultatet bli bra. Det är ett recept jag rekommenderar, då kakan verkligen blir - ursäkta uttrycket - skitgod.

Svårighetsgrad: Medel
Tid: Ca 30 minuter.
Betyg: ♣♣♣♣


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.combloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0