Dela |

- Varför finns inte organisationen Anonyma Chocoholics?
- För att ingen vill sluta...



Dela |



Källa: http://nami-nami.blogspot.com/2008/02/tarte-au-chocolat-darkest-chocolate.html



Dela |

I Dorset i södra England har alla poliser utrustats med choklad. Chokladen skall delas ut till de som trillar ut från barer och klubbar framåt småtimmarna för att minska hungern och höja blodsockret. Lågt blodsocker kan ju som ni antagligen märkt göra vem som helst grinig och till och med våldsam, och chokladutdelningen skulle då motverka detta stök.

Detta enligt Reuter i april 2004. Hur försöket gått förtäljer inte historien!

Källa: Lindahl, Jerry: En handbok choklad (2004)



Dela |



Smak: En lite "smal" och bitter chokladsmak som dock känns väldigt äkta. GOD! Känns lyxig, du känner dig ganska avancerad när du äter den. Dock inget för den som är sockersugen.
Konsistens: Skön. I rumstemperatur får man ett litet krack när man bryter av den men den är i övrigt ganska mjuk utan att bli kladdig.
Utseende: Äkta chokladfärg. Känns lyxig.
Inköpsställen: Flertalet matbutiker.
Pris: 20-30 kronor.

Näringsinnehåll per 100 g: (100 g = 1 kaka)
2355 kJ (570 kcal)
Protein 9,7 g
Kolhydrater 18,6 g
varav sockerarter 13,6 g
Fett 50,7 g
varav mättat fett 32 g
Kostfibrer 13,4 g
Natrium >0,1 g
Magnesium 198 mg
Fosfor 310 mg

Betyg: ♣♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣♣
Nyttighetsfaktor: Jag blev faktiskt förvånad över att en såpass mörk choklad ändå innehåller 50,7% fett varav 32% mättat fett. Det är dock så att kakaofett innehåller omkring 65% mättat fett. Och ni kommer väl ihåg att Kakaohalten = kakaomassan + kakaosmöret. Verkar alltså som om chokladen innehåller en hel del kakaosmör. Hur som helst; nyttighetsfaktorn får landa på ♣♣



Dela |

Tänkte bara informera om att just nu i skrivande stund står en mycket lovande kladdkaka i ugnen hemma hos mig.

Sug på den ni!



Dela |

Ny header, då den gamla egentligen var riktigt ful.

Vad tycks?



Dela |


"Chemically speaking, chocolate really is the world's perfect food."


- Michael Levine, näringsforskare -
citat ur "Inside the Secret World of Hershey and Mars"



Dela |

Fick ett önskemål om att dela med mig av det kladdkake/-muffinsrecept jag brukar använda mig av. Det recept jag brukar använda är ett kladdkakerecept, men kan självfallet användas för muffins också.

Detta recept är hämtat ur Inger Grimlund och Sofia Tronêts Typ mat - i köket alltså...(2002) , Bokförlaget Opal AB, ISBN: 91-7299-008-2.

150 g smält smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao (kan med fördel adderas 1/2-1 msk ytterligare beroende på preferenser)
(1/2 tsk salt (brukar glömma, behövs egentligen inte))
smör och ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Rör ihop alla ingredienserna i en skål. (Jag brukar börja med ägg och socker, sedan mjöl, kakao och vaniljsocker och slutligen smöret.)
3. Smörj en kakform, helst med löstagbar kant. Häll smeten i formen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. (Ofta räcker det med drygt 25, det här beror också helt på preferenser. Efter 20 minuter får du sitta med en tandpetare och kolla konsistensen i mitten av kakan varannan minut tills du är nöjd. Det är nämligen lätt hänt att man tar ut den för tidigt och upptäcker att mitten under skorpan bara var endast smet. Och visst, kladdkaka skall vara kladdig, men kanske inte riktigt bara varm smet? :D)

Omdöme:
Anledningen att jag sällan använder mig av några andra kladdkakerecept är att detta fungerar utomordentligt. Det är extremt lättgjort och man behöver inte mer ingredienser än vad man (ja, jag åtminstone) alltid har hemma. För övrigt är smeten om möjligt ännu godare, så är du särskilt lat behöver du inte ens slänga in kakan i ugnen.

Svårighetsgrad: Omöjligt att misslyckas, till och med för mig.
Tid: 10 minuter till smeten, 20-25 till gräddningen.
Smak: ♣♣♣♣♣



Dela |

image53image54










1. Kakaoträdets blomma. 2. Kakaofrukten.


image55

3. Kakaoträdet!

Källor: Odla.nu, IgoUgo



Dela |

Som jag tidigare skrev, är kakaoträdet en växt som lätt tar åt sig smak från omgivningen, och choklad kan därför smaka väldigt olika beroende på varifrån den kommer. Generellt sett är afrikansk choklad starkare än latinamerikansk, men här kommer utförligare genomgång av några olika ursprungsländer:

Ghana
Choklad från Ghana känns igen på sin kraftiga smak, ofta söt. I slutet övergår den dock till en bitter och torr smak.

Madagaskar
Denna choklad anses vara mycket välbalanserad och har även den torrhet som finns hos choklad från Ghana.

Ecuador
Den choklad som odlas i Ecuador får en mild och söt smak, vilket också är genomgående för all latinamerikansk choklad. Det är inte ovanligt att chokladen tar smak av det som odlas i närheten, vilket i detta fall är bland annat tobak, citrusfrukter och bananer, varför denna choklad kan visa på en bismak av mint eller tobak. Typiskt för den Ecuadoriska chokladen är att smaken är så att säga konstant, och inte varierar under tiden då den smälter i munnen.

Venezuela
Venezueliansk choklad liknar den från Ecuador, men uppfattas oftare att ha en större variation i smaken. Den börjar som söt, men om den låts smälta i munnen övergår smaken till en syrligare och slutligen en torr och bitter smak. Denna choklad anses i många kretsar vara världens finaste.

Chuao är en dal i Venezuela varifrån mycket choklad kommer, men denna har en viss annan framtoning än den från övriga Venezuela. Denna är fruktigare med drag av lime.

Trinidad
Denna choklad har ofta en doft och smak som innehåller drag av tobak. Då den även kan associeras med kardemumma är den mycket tacksam att använda i matlagning.

Java
Choklad från Java är söt och passar bra till kaffe, då den till och med kan användas istället för socker och/eller mjölk.



Dela |

I enlighet med kaffeplantan är kakaoträdet ett mycket känsligt träd som lätt tar åt sig smak, lukt och övriga kvalitéer från den miljö den växer i. Detta innebär att två identiska kakaoträd som planteras på skilda håll kommer att ge olika choklad. Trots denna miljöanpassning är det kakaoträd som odlas för kakao och chokladproduktion (andra arter kan förekomma i kosmetikaindustrin och dylikt); nämligen Theobróma cacáo. Denna finns dock med tre olika böntyper som har lite olika egenskaper:

Criollo
Criollo anses vara den finaste kakaosorten och är lite söt, lite syrlig. Choklad av ren Criollo är rödbrun och anses ha en fruktig karaktär.
Denna sort är dock svårodlad och ställer stora krav på omgivningen. De platser som stämmer in på kravspecifikationen finns i Chuaodalen i Venezuela, södra Mexico, Nicaragua, Guatemala, Colombia, Sri Lanka, Madagaskar, Comorerna, Samoa och Java. Även här är den dock svårodlad då trädet är mycket infektionskänsligt och därför svarar denna sort för endast 1% av världsproduktionen. Tidigare har sorten haft en större världsmarknadsandel, men då fler och fler kakaoodlare gått över mot mer motståndskraftiga sorter har dess procentandel sjunkit.

Forastero
Detta är den vanligaste sorten och den svarar för 80-90% av marknaden. Forastero förekommer främst i billig choklad och smaken domineras av en bitterhet, vilken vanligtvis täcks över med sockertillsatser. Choklad av ren Forastero är i nästan svart till utseendet.
Särskilt i Afrika står Forastero för i princip hela odlingen, men Forastero odlas även på platser i Syd- och Centralamerika. Den är mer motståndskraftig än Criollo och därmed mer lättodlad, vilket naturligtvis bidragit till dess höga marknadsandel.

Trinitaro
Trinitaro är faktiskt en korsning mellan Criollo och Forastero som uppkom efter en cyklon på Trinidad år 1727. Denna cyklon ödelade hela Trinidads Criolloplantager, och för att området skulle kunna fortsätta producera kakao hämtades Forasteros från Equador samt  Criollo från Orinocodalen i Amazonas, och dessa kortades med de få Criolloträd som överlevt cyklonen.
Trinitaro är en mångsidig art som är svår att sätta en karaktär på. Den anses dock ha en imponerande arom som skulle härstamma från Criollo, samtidigt som den är lika motståndskraftig som Forastero. Idag utgör Trinitaro drygt 10% av kakaoproduktionen. Främst växer den i Västindiska övärlden, men även på andra spridda platser runtom jorden.

Källor: http://www.bizzbook.com/choklad/choklad2.html, http://www.simonssons.se/prova.htm



Dela |

Fick en kommentar i detta inlägg då jag skrev att mjölkchoklad innehåller mindre än 30% kakaomassa. Det finns tydligen en (eller antagligen flera) mjölkchoklader med över 30%, men detta gäller kakaohalten vilket alltså inte är samma sak som kakaomassan.

Vad betyder det då när det står "37% kakao" på en chokladkaka?
Detta innebär att den sammanlagda halten av kakaomassa och kakaosmör är 37%. Alltså: Kakaohalten = Kakaomassan + kakaosmöret.

Således kan alltså en mjölkchokladkaka innehålla 37% kakao (eller högre/lägre) trots att en mjölkchokladkaka endast innehåller max 30% kakaomassa.

Vänliga hälsningar,
Choklad von Besserwisser

Källa: Kraft Foods


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0