Baksidan av myntet


Dela |

Det här är ingenting varken jag bakom Chokladbloggen eller Chokladbloggen tar ställning till eller är engagerad i, men det är en viktig fråga som bör belysas så att varje individ ser att han/hon har ett eget beslut att fatta. Tack Lars för påmminelsen.

För fler än 30 av världens utvecklingsländer har kakaoproduktionen enormt stor betydelse för landets ekonomi, då den i vissa länder (exempelvis Ghana) står för så mycket som 40% av landets export. Det är tyvärr inte stor del av vinsten som når de människor som arbetar på kakaoplantagen.

Under de år på 90-talet fram till cirka år 2006 som världsmarknadspriset på kakao sjönk, drabbade detta främst  kakaoodlarna. Det största problemet är kakaoodlarnas svårigheter att ta sig in på världsmarknaden, något som gör att de tvingas vända sig till en rad mellanhänder som i slutändan äter upp stora delar av vinsten.

På grund av detta blev kakao tidigt ett område för organisationen Rättvisemärkt, som delar ut certifikat till de odlingar som uppfyller FLO:s generella kriterier, vilka finns att läsa här, men även följande produktspecifika krav;

• Uttryckliga regler för kemikaliehantering inklusive hälsofrämjande åtgärder gällande kakaoproduktion • Regler för långsiktiga handelsrelationer
• Möjlighet till förskottsbetalning på upp till 60 % av skördevärdet om producenten önskar det.
• Angivelser för ett minipris som alltid ligger över produktionskostnad och världsmarknadspriset.
• En premie på 150 US dollar/ton sålt kakao betalas ut till producentorganisationens medlemmar med syftet att stimulera lokal samhällsutveckling och investeringar i produktionen. Medlemmarna bestämmer själva vad de vill använda premien till, så länge beslutet inte strider mot kriterierna. Exempel på vad premien har använts till hos några av producenterna: skolbygge i lokalsamhället, fonder för utlåning av mikrokrediter, investeringar i ekologiskt jordbruk eller i produktionsfaciliteter, diversifiering av grödor för att öka inkomstmöjligheterna
.

Då kakao huvudsakligen odlas i småskaliga jordbruk, är det främst jordbrukskooperativ som kan få certifikatet. Idag finns det ett tjugotal certifierade producentorganisationer för kakao i Afrika och Latinamerika, med Peru som största enskilda producentland.

Utbudet av Rättvisemärkt choklad är naturligtvis betydligt mindre än övrigt chokladutbud, men idag har i princip alla större kedjor en rättvisemärkt chokladsort (exempelvis brukar Coop ha choklad från Equale som också finns i flera sorter), och det är också något som kommer stort.



Några rättvisemärkta choklader i butik.

... och självklart finns det planer på någon recension av en Rättvisemärkt choklad.



Håll utkik efter symbolen till höger på bilden om du vill handla Rättvisemärkt!


Källa: Rättvisemärkt.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0