Mor har köpt en jättefin chokladkalender till mig med stora chokladfigurer, men för er som verkligen vill ha det finaste kan jag rekommendera dessa nedan. ÄLSKAR den från Zotter!
chokladkalender från Beschle. Mycket fin.
Den här från Zotter är min personliga favorit. Kostar cirka 350 kr och de fraktar faktiskt till Europa!
Mörk chokladkalender från Montezuma. Cirka 100 kr är priset.
Hur ser er chokladkalender ut, och vilken är favoriten av dessa ovan?
Personligen glöggar jag helst inte alls, kanske någon gång bara för att det är jul, men tycker att tanken är god.
Hur firar ni advent därute, blir det någon glögg?
Tänkte bara nämna att jag har börjat lägga i länkar till alla bilder i själva bilderna, d v s klickar ni på bilden så kommer ni till sidan bilden kommer ifrån. Tycker det blir snyggare så. Alla bilder jag "snor" är länkade, förutom de som är våra egna. Så nu vet ni. Glad advent!
Det är sådan här lite tjockare Marabou-choklad, med crisp i och kolasmak. Jag gillar de här tjocka chokladerna, man brukar inte vara i behov av att äta hela chokladen, den är ganska mäktig.
Tror det är en av de få gångerna vi tyckte ungefär samma sak. Det var okej. Den var god, jag skulle inte tacka nej om jag fick en. Men det är väl inget som hamnar i tentagodis-fack och jag vet inte om jag köper den igen.
Betyg: 3/5
Har ni smakat, vad tyckte ni?
Det jag tyckte verkade mest intressant, var the Chocolate Fashion Show, där man får ta del av massa haute couture (high fashion) chokladutstyrslar och accessoarer, designade av olika chokladmakare, bakproffs m.fl. Detta år var det ett Brodway-tema på showen, och biljetterna kostade 150 dollar. Sjukt häftigt tycker jag.
Kolla in hemsidan för mer info!
Hörrni!!! Det här ska ni smaka! Jättegott. Chokladtryffel med smak av söderte. Småkonstigt kan man tycka, men den var jättegod. Smak av hallon och bär, precis lagom mycket. Dock kan jag inte hitta den på chokladfabrikens hemsida eller någon annastans, men håll utkik efter den och säg till om ni hittar någonstans i Stockholm.
Tänkte snabbt nämna Fazers hasselnötchoklad. Vi har nämnt caschewchokladen som var sjukt god, denna var nog inte lika spännande, men jag kan tänka mig att den är jättebra i kladdkaka, just med sina nötter och enkla mjölkchoklad.
Personligen föredrar jag att ha sådan choklad före blockchokladen man kan köpa specifikt till bakning, men det är väl proffsigare med äkta vara, vad vet jag.
Vad brukar ni använda när ni bakar?
På chokladfestivalen såg vi ett vin som man kallade för "chokladvin", vilket vi tyckte var lite missvisande, då det egentligen är ett vin som helt enkelt passar bra till choklad. Det heter Due Gradi och är ett Muscat-vin med 2% alkoholhalt. Det är ett halvsött vin som ska passa till olika chokladkakor, däribland Amano som jag skrev om tidigare.
Vi smakade på vinet, både jag och kollegan tyckte det smakade lite som Asti Cinzano som man kan köpa på systemet. Gott vin, men chokladprefixet vet jag inte riktigt om det ska ha...
Har ni smakat?
Frödinge har en ny chokladtårta, denna gång med apelsin och choklad och allting blandat i massa mousse. Apelsin och choklad är ju en av de mer lyckade kombinationerna inom chokladvärlden, så detta kan i princip inte bli annat en succé. Jag säger bara Fröndinges kladdkaka, hallontårta o s v. Kan inte misslyckas.
Vad tror ni, någon som hunnit smaka?
Tyvärr verkar de inte frakta utanför USA, men tanken är ju sjukt bra.
Berätta gärna vad ni valde för smaker, vore jättekul att höra!
- var 4:e chokladkaka som säljs i Sverige är av mörk choklad?
- vit choklad inte har fått någon färg från kakaopulver och därför är den vit?
- en chokladkakas kakaohalt har ingenting med kvalité att göra, det är ursprunget på bönan samt dess smak som sätter kvalité på chokladen. Även pris och innehållsförteckning reglerar kvalité, bra choklad är oftast dyrare och har mest rena ämnen i sig, d v s inga tillsatser och sånt.
- kakaosmör används i läkemedel och kosmetika?
- choklad helst skall förvaras i 17 graders temperatur? Helst skall det då förvaras i en s.k. chokladkyl. Årets julklapp??? Det går även alldeles utmärkt att frysa choklad om man har väldigt mycket och sen ta fram den igen.
Källa: Marabou Premium
Montezuma har tagit fram färdigmix för kakor dit man "endast" behöver tillsätta smör och ägg (så vad är det egentligen? En mjöl- och kakaoblandning...?) så att alla (även du och jag ;)) kan baka.
Finns i tre olika sorter:
Dark Chocolate & Salted Peanut Brownies
Chocolate Chunk & Hazelnut Cookies
White Chocolate & Butterscotch Blondies
Nån som har provat eller är sugen?
Någon som sett det här tidigare? Gusto chokladspel ska tydligen vara någon slags korsning mellan chokladprovning och sällskapsspel. Finns att köpa här för 349 kr.
Kul? Eller ska choklad kanske bara ätas rakt upp och ned? Jag blir alltid lite frustrerad på chokladprovningar eftersom man måste äta så långsamt :P
Så var det även här. Mjuk chokladboll, möjligtvis lite för söt, med stora bitar av daim. Lite beroendeframkallande, så rekommenderas ej att ha massa liggande hemma.
Föredrar nog fortfarande den klassiska delicatobollen, men detta är absolut värt att smaka, speciellt till dem som gillar daim!
Betyg: 3,5/5
Smakat på Chokladfestivalen. SÅ GOTT. Älskar hur sältan från nötterna blandas med den söta chokladen.
MEN - är det någon som sett den i butik? Enligt uppgift så ska den ha funnits i butik i drygt ett år?
Det pratades om allt från mörk choklad till Marabou Premiums ambassadörsprogram där man fick åka till Ecuador och besöka olika gårdar som odlar kakaobönor.
Vi fick även höra lite om rådande mat & chokladtrender just nu. Man pratade om bl a
- godhetstrend, d v s vi köper choklad som får oss att känna sig duktiga, "bra choklad"
- "mammapåverkan", typ mamma scans köttbullar. Mamma gör att man vill äta det.
- premium & enkelhet är det som gäller.
- choklad i mat, ex grytor, kött och annat.
- olika smaktrender, såsom mint, pistage, frön, salt i kombination med ex olja, mandel, caramel. Även baconchoklad är något vi fick höra om!
Kvällen avslutades även med en klassisk chokladprovning, där vi fick lära oss hur man smakar choklad och fick gissa olika chokladsmaker ur Marabou Premiums sortiment. Gissa vilka bloggare som hade alla rätt??? :D
Tack Marabou Premium för en trevlig kväll!
Goodiebagen!!! Vi återkommer självklart med recension.
Jag blev väldigt positiv överraskad - den höll helt klart högre kvalitet än jag vågat hoppats. Rekommenderas!
Vilken vill ni smaka?
Glöggtryffel doppad i mörk choklad
Mörk chokladtryffel, samt tryfflar med apelsin, saffran, pepparkaka och vaniljsmak.
Tryfflar med smak av Irish Cream, whisky, hallon och ljus chokladkola
Har ni sett på maken - kakaopasta! Enligt uppgift skall den faktiskt verkligen smaka choklad också, och inte bara vara lite brun. Jag vet ju att det kan vara brukligt att bryta ned en mörk choklad-bit i en gryta eller så, men detta tar ju choklad i matlagning till en helt ny nivå.
Är ni sugna? Jag måste säga att jag är rätt skeptisk...
Dessa chokladpluppar (eller vad man ska kalla det...) ska enligt uppgift vara superbra för bakning och finns i följande sorter:
Guanaja 70%
Andoa Noir 70%, ekologisk och fairtrade
Caraibe, 66%
Manjari, 64%
Jivara, 40%
Ivorie, 35%
Har inte exakta prisuppgifter, men skulle spontant säga att smakar det så kostar det...
Harcourt-Cooze: "Willie's Chocolate Bible", 233 kr på Bokus
alla bilder från Åre Chokladfabrik
En tanke är ju att ni som är ambitiös och bakar egna pepparkakor kan doppa de i choklad, blir säkert ännu godare.
Något ni är sugna på?
Känner att detta är något som lär finnas på en del julbord i år, men personligen inget jag lär rusa efter.
Ni då?
Dessa chokladkakor finns i både mörk och ljus choklad och skall bl a finnas hos Bönor & Blad, som finns lite här och där i Stockholm. Jag och kollegan fick tillfälle att smaka lite på Chokladfestivalen. Kände inte att jag hamnade i himmelriket direkt, men kollegan kanske har en annan åsikt.
Tryck på bilden om ni vill veta mer om chokladen!
Någon som smakat, är det världens bästa?
Har ni smakat Tarragona?
Ni har säkert sett dem lite här och där: chokladteerna. Vi såg en supertrend av dessa bl a på Chokladfestivalen i år. Nästan vart och varannat stånd hade någon form av chokladte. Jag har smakat en gång i mitt liv och aldrig gjort om det sedan dess.
Tanken är ju god, men tyvärr känns det som att det inte kan sluta på annat sätt än varmvatten + chokladpulver. Det känns som att det är svårt att göra ett chokladte utan att det liknar för mycket Oboy. Men jag kanske inte har hittat det perfekta än. Däremot kan man ju säga att det lätt finns en marknad för dessa teer, finns i de flesta teaffärerna och även på vissa chokladställen.
Har jag och kollegan fel eller är chokladte det enda som faktiskt inte borde kombineras med choklad?
Perfekt till nästa fest? Blir supergott att doppa marshmallows i. :)
Bilder tagna av Chokladbloggen på Chokladfestivalen på Nordiska muséet 2011.