Dela |


Precis som hallontryfflarna påminner den här mig om min älskade barndomsglass Pralin. (R.I.P.) Den här är dock lite sötare, och huruvida det är något positivt eller ej är naturligtvis en smaksak, men jag tycker att det börjar bli i sötaste laget. Sötman gör att man gärna nöjer sig med en bit, vilket jag å ena sidan gillar då det minskar risken för svull, men å andra sidan - om man nöjer sig med en bit har väl knappast chokladen uppfyllt sitt syfte? Haha!

Men, återigen, jag gillar kombon hallon och choklad. Och gör man det så är Marabou Premium Dark Raspberry ett utmärkt köp!

Ca-pris: 20 kr
Inköpsställen: De flesta matbutiker.

Betyg: ♣♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣♣♣



Dela |

Jag tänkte tipsa om ett recept, som jag dock inte provat själv utan fått serverat, varför jag inte kan skriva en lång utläggning om hur lätt det är, vad man ska tänka på, osv, osv. Däremot kan jag avslöja att det var ruggigt gott!

75 gram smör
100 gram mörk choklad, 70%
2 st ägg
4 msk strösocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj fyra ugnssäkra formar eller aluminiumformar med smält smör eller flytande margarin.
2. Lägg smöret i en kastrull och bryt i chokladen. Smält på svag värme under omrörning.
3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda i chokladblandningen. Häll smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen ca 10-15 minuter.
4. Medan bakelserna är i ugnen gör du salladen genom att skölja, snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg dem i en skål och strö över sockret. Skeda i passionsfrukten och rör om. Låt bakelserna svalna något före servering.

Omdöme: Mm. Det jag är mest kär i är konsistensen, den är riktigt härligt kladdig vilket jag älskar (dock inget jag skulle äta med min dejt... om inte han vore lika chokladtokig som jag förstås :P Det hade varit en kille det! Vart hittar man sådana, på chokladprovning kanske?). Smaken, ja, som en kladdkaka. Fast lite mindre söt. Mm.
Serveras med fördel med fruktsallad, grädde, bärkompott eller dylikt!
Omdöme: ♣♣♣♣

Recept från Tasteline



Dela |


Smak:
ÅH! Den här var god! Helt klart en av mina favoriter. Den har en ordentlig chokladsmak men bitterheten tar inte alls över. Smakar bara choklad. Svårt att bara ta en bit!
Utseende: Lite mindre och tjockare bitar än de flesta. Kul med lite omväxling! Härlig färg, ser riktigt bitter ut dock så lite falsk marknadsföring... på gott och ont. :)
Konsistens: Ganska mjuk, inget riktigt "crack". Men ändå skön.
Inköpsställen: Välsorterade matbutiker.
Ca-pris: 20 kr

Betyg: ♣♣♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣♣♣ (eftersom den är så god går den åt alldeles för fort... haha)



Dela |

Kort översikt över tillverkningsprocessen för choklad:

Steg 1: Mixning av ingredienserna. Till mörk choklad används socker, kakaomassa och kakaosmör, vilket också ingår i mjölkchoklad där man dock ävne tillsätter mjölkpulver. Vit choklad mixas av socker, kakaosmör och mjölkpulver. Här tillsätts även eventuella tillsatser. Vid mixningen får man en chokladdeg som går vidare till steg 2.

Steg 2: Finvalsning, där chokladdegen valsas mellan valsar, vilket innebär att den körs genom två roterande valsar (cylindrar), en procedur som förändrar både dess geometriska struktur samt dess mekaniska egenskaper. (Läs mer om Valsning på Wikipedia.) Vid chokladtillverkning syftar valsningen till att skapa en finhet i chokladdegen som nu dock snarast kan liknas vid ett pulver. Inga korn av kakaobönan skall kunna kännas på tungan.

Steg 3: Conchning, är en slags värmebehandling med flertalet effekter. Bland annat försvinner sura ämnen i pulvret, fukten sväller och aromer utvecklas. Dessutom förändras blandningens konsistens då kakaosmöret löser sig, vilket ger blandningen åter en mer flytande konsistens.

Steg 4: Temperering, innebär nedkylning av chokladen så att den stelnar på rätt sätt vid formningen. Hur tempereringen sker påverkar chokladens färg, struktur, konsistens, smältpunkt och mycket mer.

Källa: Hedh, Jan: Chokladpassion, ISBN 91-518-4130-3



Dela |


Smak:
Lite vattnig på ett sätt som 86%-ig choklad absolut inte ska vara! Den är bitter när man väl känner smaken, men det tar lite tid innan smaken kommer fram. Lite för smal för att ge den där fantastiska upplevelsen man gärna vill ha, men samtidigt ganska sval, smal och sofistikerad. När man inte vill ha den där upplevelsen utan bara en bit mörk choklad.
Konsistens: Svagt crack, lagom mjuk.
Utseende:: Här plockar den poäng! Härlig mörk färg, det vattnas verkligen i munnen när man tittar på den!
Inköpsställen: Flesta matbutiker och godiskiosker.
Ca-pris: 20 kr

Betyg: ♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣♣



Dela |



Källa: http://southbound.ph/blog/2008/08/14/hot-food-free-wifi-at-cw-lifestyle-cafe/



Dela |



En mikroskopisk bild XD Läs mer här.

Smak: Okej, om ni är tillräckligt gamla för att minnas Hemglass-klassikern Pralin, så vet ni exakt hur den här smakar. (Pralin var den där glassen med hallonglass, chokladöverdrag och strössel. Av outgrundlig anledning har de tagit bort den, BUUUU!) Jag älskar kombinationen hallon och choklad. Det är liksom choklad... med en twist. Och en hallontwist är en utmärkt twist. Lagom söt, lagom allt. Underbart.
Konsistens: Len chokladtryffel med små bitar av vad som tycks vara torkade hallon.
Utseende: Som en oerhört smaskig tryffel ska se ut :)
Inköpsställen: Se här.
Ca-pris: Ganska dyra, drygt 50-60 kr såvitt jag vet.

Smak: ♣♣♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣ (asken innehöll pinsamt lite!)



Dela |



Här kommer något lite nytt, nämligen en recension av en bok om choklad! (Utbudet av chokladböcker är ju minst sagt stort för tillfället, för att inte tala om antalet mattidningar med chokladspecial. Choklad är helt klart på modet!)

ISBN: 91-518-4130-4

Baksidestext:


Chokladpassion innehåller alla tänkbara läckerheter man kan laga med choklad. Här finns recept på praliner med ljuvliga fyllningar, chokladsmåbröd, tårtor, pajer och bakelser, mousser, varma chokladdesserter och läckra chokladdrycker, ja till och med förslag på varmrätter kryddade med choklad.

Författaren Jan Hedh är vår främste chokladexpert. Han är också konditormästare och VM-medaljör. Här har han samlat sitt stora kunnande om choklad. Alla recept har utförliga anvisningar steg för steg och författaren lär ut tekniker om hanteringen av choklad för bästa möjliga resultat. Han ger också råd om hur den kan avnjutas på olika sätt.

Mycket inspiration har han hämtat utomlands - från Schweiz, Frankrike och Italien. Jan Hedh är verksam som konsult och efterfrågad såväl i Sverige som internationellt. Tidigare har han givit ut boken 'Desserter'.


Omdöme:

Boken är stor, fin, glansig. Det verkar lovande. De första tio-tal sidorna behandlar vägen från kakao till choklad, chokladens historia, kakaoträdet, kakaobönorna, et cetera, helt enkelt sådant som egentligen ingen är särskilt intresserad av men som ändå känns obligatoriskt både i en chokladbok och en chokladblogg för den delen.

Resterande dryga 230 sidor fokuseras på recept, med tonvikt på olika sorters praliner och tryfflar. Fotografierna (Klas Andersson) får det minst sagt att vattnas i munnen, men recepten känns alltför krångliga. De flesta ska ha en mängd olika specialingredienser och ofta bisarra mängder socker och smör, vilket är varför jag inte kom mig för att faktiskt prova något av recepten. En dessert som tar två dagar att göra känns inte som något för mig, helt enkelt...

Chokladpassion är en enorm inspirationskälla, men det känns inte som att publiken är medelsvensson som har en halvtimme över på kvällen. Den är snarare menad åt en entusiast som har tid och ork att lägga ned mängder med energi på att jaga specialingredienser och baka avancerade skapelser.

Men du och jag, vi som inte har den tiden och orken (för entusiaster är vi väl ändå), vi kan ju alltid drömma...

Inköpsställen: De flesta bokhandlar.
Ca-pris: Billgast enligt Prisjakt.nu är CDON.com, där man kan få den för 89:- (118:- inkl frakt).  I bokhandel lär den kosta det tredubbla.

Betyg: ♣♣♣



Dela |

Det här med varm choklad... det hör hösten till, så ni får nog vänta er ett antal olika recept under de närmaste månaderna! Detta drack jag idag;

1 ruta 80%-ig mörk choklad
1 msk kakao
1 msk o'boy
mjölk, ca 2 dl

Hacka chokladen så fint du kan, lägg med kakao och o'boy i en skål samt häll i lite mjölk. Sätt på plattan och låt smeten värmas samtidigt som du hela tiden vispar jättemycket. När smeten är slät, späd ut med mer mjölk samtidigt som det värms tills du är nöjd.

Omdöme: Väldigt bitter, så det beror helt på vad man är ute efter, i och med att den ju inte innehåller något rent socker! Men jag tyckte om den, och att ha i hackad choklad gav den en härligt krämig konsistens.
Svårighetsgrad: Alltid lite pill med att smälta choklad, bränns ganska lätt, men inte särskilt svårt bara man är noggrann.
Tid: 5 minuter
Smak: ♣♣♣♣



Dela |



Frödinge Chokladtårta är en klassisk gräddtårta med chokladbottnar fyllda med hallonpuré, chokladmousse och vispad chokladgrädde och toppad med en spegel av mörk choklad. -
Frödinge.se

Smak:
Lite vattnig, ingen riktig chokladmsmak förutom i glasyren som är delikat. Hallonpurén ger en viss syrlighet åt chokladen som åtminstone jag inte riktigt kommer överrens med, men jag tror också att detta är ett av de tillfällen för vilket ordspråket Smaken är som baken existerar. Nu sitter jag inte här och säger att denna tårtan inte är god, för god är den, minst sagt. Jag kan äta en bit, två bitar, tre bitar, det är fortfarande gott. Men jag jämför med en riktigt fantastisk chokladtårta, en sådan där som får en att flyga till månen och tillbaka. Det här är inte en sådan, det här är en lite småvattnig och konstgjord chokladtårta. Men den livar upp vilken kväll som helst - eller dag, för den delen.
Konsistens: Härligt krämig... eller ska jag säga kladdig?
Utseende: Ser riktigt delikat ut! Gillar särskilt de små "bollarna" längs kanten. Ser ut som på bilden - fantastiskt!
Inköpsställe: Flertalet matbutiker.
Ca-pris: 30-50 kr.

Betyg: ♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣



Dela |



Dela |



Vem skulle inte vilja ha en sådan här ståendes på sängbordet, på skrivbordet, på byrån, på soffbordet, i fönstret, ja var som helst faktiskt?

Lampan är gjord av den italienske designern Nemo Cassina och jag har inte lyckats hitta någon närmare produktbeskrivning, med andra ord inte blekaste aning om var man kan tänkas få tag på denna godbit. :(

Källa: Chokladsajtens blogg



Dela |



Jag har nåt som inte du har, jag har en vän som ger mig choklad, det har inte du na-na-na-na-na-na-na-na *räcker ut tungan*.

Smak: Det här är definitivt någonting för alla som gillar apelsinchoklad (gör man inte det lär man ju inte tycka om den här... surprise!). Premium Dark Orange är en av de bättre apelsinchokladerna jag ätit just eftersom apelsinsmaken inte tar över, vilket lätt händer och den blir därför inte alltför sötsliskig, vilket då lätt händer. Nejnej, det här är en perfekt balans mellan choklad och apelsin. Godt.
Konsistens: Jag har en grej för choklad som är uppbyggd av lager, vilket Marabou Premium är, den är ju som två jättetunna chokladkakor pressade mot varandra. Ibland när man biter av den så liksom delar sig lagren, och så blir det helt plötsligt två stycken chokladkakor! Det tycker vi om. Klart godkänd konsistens, skönt crack när man biter av men inte alltför hård.
Utseende: Vuxen, delikat, perfekt. Lagom mörk.
Inköpsställen: De flesta matbutiker.
Ca-pris: 15-25 kr.

Betyg: ♣♣♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣♣♣



Dela |



Ge mig en sådan här och jag är din.



Dela |



Jag har aldrig påstått att jag är en bra fotograf! :P

Det här är för övrigt samma företag som producerar de där fabulösa chokladtryfflarna.

Smak: Ganska svag chokladsmak tycker jag nog, åtminstone till en början. Smaken kommer liksom fram lite sakta när man sväljer biten, och då är det en bra chokladsmak. Inte himmelsk eller fantastisk eller mycket bättre än någon annan, men bra.
Konsistens: Samma konsistens raktigenom. Det blir ett litet "crack" när man biter av, men det är allt. Varken hård eller smältande mjuk.
Utseende: Lagom brun chokladfärg. Aptitligt.
Inköpsställe: Välsorterade matbutiker.
Pris: Okänt, antagligen normalpris 20-30 kr.

Betyg: ♣♣♣♣
Prisvärdhet: ♣♣♣




Dela |


Personligen
tycker jag det känns lite skumt med kombinationen mjölkhcoklad och salta majssnacks, men Marabous senaste påhitt Marabou Amigo har verkligen spridit sig som en löpeld. Googla "Marabou Amigo" och du skall återfinna hundratals och åter hundratals blogginlägg till dess favör.

Pinsamt nog hade jag helt dömt bort den, självklart har jag noterat den i affären men har den omnämnts här på bloggen kanske? Nej, just för att jag dömt ut den utan att ens smaka. Bad girl.

Trots hyllningarna är jag dock fortfarande skeptisk till kombinationen, men det finns ju faktiskt andra idag vedertagna kombinationer man först var lite skeptisk till... ta bara en mobiltelefon med kamera, vem höjde inte på ögonbrynen åt den?

Nej, det är nästan så att man skulle pallra sig ned till affären och köpa en Marabou Amigo en dag för att smaka för egen smaklök. Får se om sådant tillfälle infinns.

Vad tycker ni om Marabou Amigo?



Dela |

"Memoryspel och färsk choklad - för minnet och munnen!" står det på Chokladmemos hemsida. För 200 kr kan du alltså beställa ett memoryspel i vilket är inkluderat en liten ask praliner för 200 kr.

På sajten finns även ett digitalt chokladmemory att spela. Yiihaa!



Dela |


Källa: Treehugger.com



Dela |

Som tidigare rapporterat har chokladindustrin under en tid plågats av stigande priser på kakao. Detta uppsammades i fredagens SvD med en artikel.

Priset på kakao har stigit med 40% under det senaste året och sett över de senaste tre åren har priset tredubblats. Detta beror dels på sämre kakaoskördar som en följd av klimatkriser, bland annat i Indonesien där förra årets skörd sköljdes bort av översvämningar, och dels på att efterfrågan ökat kraftigt i de stora länder som är på frammarsch, exempelvis Kina och Indien.

Det är dock inte frågan om att de finare chokladproducenterna skulle tumma på kvalitéten i ett försök att få tillbaka sina gamla vinstmarginaler (i artikeln intervjuas Lindt & Sprüngli). Istället tvingas producenterna höja sina försäljningspriser vilket i slutändan slår tillbaka på konsumenten. Enligt Philippe Pascoët, en av Schweizs främste chokladtillverkare, har dock ingen minskning i efterfrågan på grund av det höjda priset märkts. Riktigt god choklad är en lyx som vi inte gärna vill ge upp. Frågan är bara om inte det ändå finns en smärtgräns... någonstans?

Källa: SvD 2008-10-31



Dela |

Ända sedan den där gången jag smakade (och köpte) kanelpudrade chokladmandlar i Hötorgshallen, har jag varit frälst av kombinationen choklad och kanel. Smakerna kompletterar varandra helt grymt bra! Så när jag skulle göra min sedvanliga varma choklad och öppnade skåpet där jag fick syn på en påse kanel, fick jag en snilleblixt.

2 koppar

2 msk kakao
2 msk socker
1/2 tsk kanel
mjölk (här brukar jag köra på känsla och smaka av, men kanske drygt 4 dl)

Häll ned kakao, socker och kanel i en kastrull och vispa till en pulverblandning. Häll i lite utav mjölken, sätt på plattan och värm under omvispning till en slät mörk sås. Späd ut med mer mjölk i omgångar under provsmakning så att du vet när den är klar!

Kan med fördel serveras med en klick grädde på toppen.

Omdöme: Mm! Ger en extra twist åt den vanliga chokladen (utan kanel blir det en klassisk och grymt enkel choklad, minst lika bra som alla mer komplicerade recept). Ger en ganska mysig höstkänsla, tror den känns bäst framemot jul. Något att se fram emot alla mörka novemberkvällar!
Svårighetsgrad: Omöjligt att misslyckas!
Tid: 5 minuter
Smak: ♣♣♣♣



Dela |

Det här kallar jag slöseri med choklad:


Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0