Irland


Dela |

Bristen på uppdateringar i Chokladbloggen under den senaste veckan har berott på en utlandsvistelse. Men misströsta inte, här kommer en rapport från Irland rörande dess choklad!

Rena chokladkakor är högst ovanligt i irländska matvarubutiker. I bästa fall kan du finna blockchoklad eller kexchoklad-liknande godis, typ KitKat och dylikt. Det finns dock, i större utsträckning än i Sverige, speciella chokladbutiker, vars choklad håller mycket hög kvalitet. Men även om de finns i större utsträckning än i Sverige, är det inte direkt så att du kan kila in i en kvällsöppen butik och få tag på en chokladkaka i kvarteret klockan 23:17.

På grund av den enorma polska invandringen (det sägs att en miljon av Irlands fem miljoner invånare utgörs av invandrade polacker) finns det gott om polska livsmedelsbutiker som innehåller polsk choklad. Polsk choklad håller generellt sett hög kvalitet och är definitivt att rekommendera. Ett hett tips om du är i jakt på choklad är alltså att våga dig in i en Polskie Sklep.

I stora delar av Irland är det till synes fattigt på ordentliga fik, detta är nämligen pubarnas land. Det finns dock gott om fik i Dublin, då särskilt området kring Temple Bar strax söder om River Liffey. I princip alla fik har ordentliga chokladalternativ som är genomgående mycket aptitliga. (Av okänd anledning gillar de att lägga valnöter i alla sina brownies!).



Denna brownie intogs på L.A. Bagels & Coffee på Oliver Plunkett Street i Cork. Caféet i sig var ganska dåligt med dålig service, mindre lyckad varm choklad (hej automatkaffe!) men brownien hade den underbaraste perfektaste konsistensen. Som en perfekt lyckad kladdkaka. Dock något söt.



Flourless Pressed Chocolate Cake, intagen på den hippa resturangen SoHo i Cork. Kakan var oerhört kompakt och - detta är en stor tragedi - men jag lyckades inte äta upp hela. Chokladsmaken var underbar. Jag grät inombords när kyparen bar iväg med den inte helt tomma tallriken.



Queen of Tarts på Dame Street i Dublin är ett mycket känt kafé med alla möjliga sorters prisbelönta tårtor, dock relativt dåligt chokladutbud. Denna chocolate brownie med valnötter, självklart, var dock en av de godaste brownies jag någonsin ätit. Den var inte för söt utan hade en riktigt rustik chokladsmak. Även grädden var god och kändes inte sur som på så många andra ställen.

Främst i Dublin men även i andra delar av Irland huserar även en kedja vid namn Butler's Chocolate. Denna kedja har filialer på Dublin Airport samt kring hela Dublin (ett par caféer och ett par takeaway-ställen), samt enligt obekräftad uppgift även på övriga Irland. På Butler's Chocolate intogs varm choklad och självklart brownie. Trevligt är även att man får med små chokladpraliner vid köp av kaffe.



Den varma chokladen var ljuvlig, men brownien som kom i plastförpackning?! Bättre har jag smakat, minst sagt. Dock är faktum att pralinerna jag fick smaka? De var ljuvliga. Helt fabulösa.

På Butler's inhandlades även en chokladkaka men recension av denna skall komma i annat inlägg.

There's chocolate everywhere. You just need to know where to search.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.com



bloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0