Stigande priser plågar chokladindustrin
Detta ger drastiskt minskade intäkter för både små och stora konfektyrföretag. Företagen har olika sätt att tackla det här - Mars projekt för sekvensering av kakaobönans genom sägs vara en del av detta, men de vanligaste strategierna är att höja butiks-/leveranspriserna samt ersätta ingredienser med billigare varianter. Exempelvis har Hershey & Co. ersatt en viss del kakaosmör i sina produkter med vegetabilisk olja.
Hur detta kommer utveckla sig är svårt att förutsäga, men troligt är att priserna kommer fortsätta stiga, och då får vi hoppas att konfektyrbolagen utvecklar ordentliga krisstrategier!
Källa: The Wall Street Journal, FoodNavigator.com
Tack för en trevlig blogg och ett mycket intressant inlägg.
Det finns dock en annan sida av myntet i denna debatt som jag gärna lyfter fram. Ett citat från 2006 på Rättvisemärkts hemsida tydliggör detta.
Publicerad: 2006-02-23, Rattvisemarkt.se
”Likt många andra råvaror har världsmarknadspriset på kakao fallit under de senaste årtiondena, vilket resulterat i att kakao-odlarna fått allt sämre möjligheter att kunna försörja sig på sitt arbete. Odlarna betalas ofta priser som understiger kostnaden för själva produktionen vilket innebär stora svårigheter att upprätthålla en dräglig levnadsstandard för sig själv och sin familj.”
Som sagt, en annan sida av myntet bara...
Mvh Lars
www.theobromatastings.se
Lars - Den tackar vi för! Lovar att det kommer ett inlägg om detta inom en snar framtid.
Va roligt, det ser jag fram emot. Och även annat du skriver om.
Kika gärna in på vår blogg om ekologisk och annan certifierad choklad. Tror säkert vi kan ha nytta av varandras kompetens.
Vilken underbar blogg!