Stigande priser plågar chokladindustrin


Dela |

Kakaopriserna har stigit hejdlöst sedan 06/07, och i juni 2008 hade priserna nästan fördubblats. Två gånger under den gångna sommaren har priserna sjunkit tack vare investerares reglationer, men de har nästan omedelbart stigit igen enligt den generella trenden.

Detta ger drastiskt minskade intäkter för både små och stora konfektyrföretag. Företagen har olika sätt att tackla det här - Mars projekt för sekvensering av kakaobönans genom sägs vara en del av detta, men de vanligaste strategierna är att höja butiks-/leveranspriserna samt ersätta ingredienser med billigare varianter. Exempelvis har Hershey & Co. ersatt en viss del kakaosmör i sina produkter med vegetabilisk olja.

Hur detta kommer utveckla sig är svårt att förutsäga, men troligt är att priserna kommer fortsätta stiga, och då får vi hoppas att konfektyrbolagen utvecklar ordentliga krisstrategier!

Källa: The Wall Street Journal, FoodNavigator.com


Kommentarer
Postat av: Lars

Tack för en trevlig blogg och ett mycket intressant inlägg.Det finns dock en annan sida av myntet i denna debatt som jag gärna lyfter fram. Ett citat från 2006 på Rättvisemärkts hemsida tydliggör detta.Publicerad: 2006-02-23, Rattvisemarkt.se

”Likt många andra råvaror har världsmarknadspriset på kakao fallit under de senaste årtiondena, vilket resulterat i att kakao-odlarna fått allt sämre möjligheter att kunna försörja sig på sitt arbete. Odlarna betalas ofta priser som understiger kostnaden för själva produktionen vilket innebär stora svårigheter att upprätthålla en dräglig levnadsstandard för sig själv och sin familj.”Som sagt, en annan sida av myntet bara...Mvh Lars

www.theobromatastings.se

2008-09-03 @ 22:23:41
URL: http://ekologiskchoklad.blogspot.com
Postat av: Chokladbloggen

Lars - Den tackar vi för! Lovar att det kommer ett inlägg om detta inom en snar framtid.

2008-09-04 @ 08:27:06
URL: http://chokladbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Va roligt, det ser jag fram emot. Och även annat du skriver om.Kika gärna in på vår blogg om ekologisk och annan certifierad choklad. Tror säkert vi kan ha nytta av varandras kompetens.

2008-09-04 @ 19:41:21
URL: http://ekologiskchoklad.blogspot.com
Postat av: Jenny

Vilken underbar blogg!

2008-09-06 @ 09:44:23
URL: http://jenkajenka.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild

Kontakt: chokladbloggen [at] hotmail.combloglovin

Skriv på uppropet: Återinför Magnum Double Chocolate

Bloggtoppen.se

Mat och Dryck

Reggad på Commo.se

counters for myspace


RSS 2.0