Mosters chokladrutor
Ursprungsreceptet kommer från "Nya Annas mat" av Anna Bergenström, men jag har modifierat det något (och gjorde bara halv sats).
100 g smör eller margarin
100 g blockchoklad
2 ägg
2 dl socker
1 rågad dl vetemjöl
1 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50 g hackade nötter (jag hade valnötter, hasselnötter eller mandel går också bra)
0,5 msk snabbkaffe löst i 1 msk hett vatten
Smörj och bröa en form. Hacka nötterna och värm ugnen til 175 grader.
Smölt smöret eller margarinet i en kastrull på låg värme. Lägg ned chokladen att smälta i det varma smöret.
Vispa under tiden ägg och socker pösigt. Rör ned mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Rör ned smörchokladen i äggsmeten. Smaksätt med kaffet som lösts i hett vatten och rör ned nöthacket.
Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
Jag är supernöjd med resultatet! Rutorna blev jättehärligt kladdiga och så mjuka. Ska enligt uppgift gå bra att frysa också - perfekt att ha i frysen och ta fram när du får oväntat besök...