detta fina muffins kan man få smaka på cafét i sickla!
På tal om ekologisk choklad och sådant där. Här är choklad tillverkad i Peru, under rättvisa förhållanden. Chokladen är handtillverkad på ekologiska bönor. De har koll så det inte blandas in massa äckligt fett eller liknande i chokladen utan så det är tillverkat på rätt sätt.
Jag tycker faktiskt det är en bra tanke, och den chokladen var väldigt god. Den med kakaokross var jättegod, och kollegan gillade en med kokos i.
Har ni provat?
Ja ni såg rätt. Vi hittade choklad som var sådär bra ekologisk och även sockerfri. Jag är egentligen skeptisk till allt som är sockerfritt och ska verka bra. Det är oftast jätteäckligt, och då kan man tycka att ska man äta choklad så borde den var god och ordentligt chokladig. Annars kan man lika gärna låta bli.
Vi smakade en som var ekologisk och "sockerfri", vilket egentligen inte innehöll vanligt socker, däremot sötningsmedel. Det smakade okej. Kan säkert ha det i någon kaka.
Så egentligen inget revolutionerande.
Vad tycker ni om sockerfri choklad, har ni smakat?
Tydligen skall detta vara en kompis till den välkända punchrullen, som jag personligen aldrig gillat. Marsipanrulle doppad i choklad och Irish Cream.
Vilken är er favorit?
När vi var på Chokladfestivalen provade vi denna chokladkräm från Chokladimporten. Jag tycker sällan att chokladkräm blir bra? Det blir oftast väldigt Nutella-liknande, = sötsliskig, trots att det inte innehåller hasselnötter eller något dylikt. Det gällde även denna - vet inte om det är den smöriga konsistensen som bidrar, men det kändes väldigt sliskigt! Och vad ska man ha det till egentligen? Typ bre på kex?
Yrkesbagare är en yrkeshögskoleutbildning för bagare och konditorer som är på 45 veckor och sen kan man göra massa goda praliner. Ungefär. Tycker pralinerna verkade fantastiskt proffsigt gjorda med tanke på att det var studenter som kom på dem. En spännande smak på pralin var den med messmör. Ytterst oklart tyckte jag och kollegan, men rolig idé.
Vad är den konstigaste pralinsmaken ni vart med om?
Hörrni nu börjar det bli dags att införskaffa årets chokladkalender! Jag köpte ju en med Valrhona-choklad på Chokladfestivalen i höstas.
En annan modell... minns tyvärr inte märket? :S
Gallers produkter tillverkas uteslutande av naturliga ingredienser utan tillsatser av konserveringsmedel- eller färgämnen. Företaget startades av Pierre och Jean Galler 1976 och har kommit att bli mycket populära bland Belgisk choklad. Efterhand har man utvecklat mer än 24 olika smaker! De är även hovleverantörer till det Belgiska Kungahuset.
Jag fick tillfälle att smaka en bar med hallonfyllning, tror det är den rosa på bilden. På tal om hallon i choklad och så. Denna var kanske mindre lyckad. Den var alldeles för rinnig och sötsliskig. Tråkigt på så fina förpackningar.
Kanske att de andra smakerna är något roligare, någon av er därute som smakade???
Grattis Gotland till er goda choklad :D
Ett tydligt signum som jag och kollegan noterade var chokladknapparna som ni ser på bilderna nedanför. De fanns i flera olika varianter, men det var framförallt de orangea och ljusgröna som överraskade mest. De var fantastiskt goda.
Den orangea knappen är apelsinchoklad och den ljusgröna vit choklad med citronsmak.
Ser inte mycket ut för världen men de var jättegoda. Spännande design som smakar välgjord choklad med lagom tillsats av apelsin eller citron.
Om ni någonsin får tillfälle att köpa dessa, tveka inte!
På förra årets Chokladfestival åt vi ju världens godaste chokladboll från RC Chocolat! Självklart fick det bli en i år också O:)
SÅ GOTT! Rekommenderas verkligen!
Kombinationen är heaven. 25 kr. Hammarby Sjöstad. Åk dit och smaka.
Betyg: 5/5
Chokladfestivalens snyggaste praliner kom från Maxime de Paris! Helt galet fina och så mycket detaljer! GAH! VILL HA!
Igår var vi på Chokladfestivalen på Nordiska muséet! Så himla härligt! Vi har smakat massor av choklad och snackat med massor av intressanta och kunniga människor. Mer bilder och annat kommer under den närmsta tiden, men här är ett litet smakprov!
Galet mycket folk! Citat: "Det här är ju för fasen värre än Sturecompagniet på en torsdag!!"
Gaaah gott tryffel gott choklad!
Behöver inte riktigt säga mer.
Köpte en superfin chokladkalender från Valrhona!
Årets kladdkakerace ägde rum på Chokladfestivalen på Nordiska museet och drog massa folk! Kladdkakeracet är en tävling för barn mellan 10 och 14 år som genomförs för 6:e året i rad. Årets 6 finalister i Kladdkakeracet är:
Lasse Granath, 13 år, Bromma
Kevin Gardbrant, 11 år, Nacka
Ida Nordenadler, 12 år, Täby
Hanna Martinelle, 13 år, Knivsta
Erik Hombert-Hansson / Andreas Brinckman, 12 år, Stockholm
Johanna Wästfelt, 13 år, Stockholm
Årets kladdkakor var bl a myntkladdkaka med rabarber, kladdkaka med fläderkräm och kevin hade sin egen kladdkaka.
Vinnaren blev Ida Nordenadler från Täby med motiveringen: "Med perfekt konsistens och härliga tydliga smaker. En vacker presentation och dessutom innovativ och överraskande". Ida bakade kladdkakemuffins med mintchoklad.
Bilder från Nordiska muséets Chokladfestival 2010, Copyright Chokladbloggen
Men. På tal om nyheter. Nu finns en biskvi med krokantkräm, dekorerad med "Daimdragéer" (någon som vet vad en dragé är för något?). Chokladbiskvi är sjukt gott för er som ej smakat, detta kan nog också vara värt att införskaffa.
Personligen saknar jag Cornetto Citron, den påminner mig alltid om min barndom, så den tycker jag de ska göra i family size :D, men annars är det nog inget jag är överdrivet intresserad av att köpa.
Vilken är er Cornetto-favorit?
Båda bilderna från GBs facebooksida.
Det är en ny variant av Magnum Caramel & Nuts som består av vit choklad med jordnötter och vetekrisp, vaniljglass med en kärna av mörk chokladkola. Tycker det verkar mycket spännande, speciellt med tanke på att jag var mycket positivt överraskad av Magnum Caramer & Nuts.
Vad tror ni, vilken glass är på er "att smaka-lista"?
Båda bilder från GB:s facebooksida
Jag har tidigare varit nyfiken på denna choklad, trodde nog mest att den smakade som daim, lite hård kola med mjölkchoklad.
Men den var faktiskt mjuk. Vilket var jättebra, för daimen brukar alltid fastna i tänderna och är egentligen inte särskilt god. Men denna var supermjuk och "tuggig" och gick åt jättesnabbt. Jag är supernöjd, denna ska in på min tentagodis-lista.
Betyg: 4/5
Bild Copyright Chokladbloggen
Snart är det äntligen dags för årets chokladfestival på Nordiska muséet! Som vi tidigare skrivit så äger den rum den 14-16 oktober, och all info finns på Nordiska muséets hemsida. Väl värt ett besök!
Några av de saker som står på schemat är:
- Kladdkakerace för de mellan 10-14
- Final i Årets konditor
- Årets pralin - tävling
- Årets bak- och dessertmästare - final
- ... och en massa massa utställare där man kan smaka, köpa och sukta all things chocolate
Är det något särskilt ni vill att vi rapporterar om?
Ps. För er som inte bor i eller har möjlighet att ta er till Stockholm, har vi tidigare skrivit om Chokladsalongen i Askersund (som tyvärr redan varit, 9-11 september) och Göteborgs Choklad- och Delikatessfestival (21-23 oktober). Det är de tre chokladfestivaler som finns för närvarande i Sverige såvitt vi vet!
Vi kommer tyvärr inte ha möjlighet att åka ned till Göteborg för Göteborgs Choklad- och Delikatessfestival. Är det någon av er som ska dit? :)
Ni har väl inte missat att Aladdinasken nu släppts i en specialutgåva med mörk choklad? Jag vet inte så mycket mer än men det känns ju lovande! Bör haffas när den ses i butik!
Kanelbullen vann med 25% av rösterna, sedan kom morotskakan med cirka 12%.
Det tycker självklart vi på Chokladbloggen är väldigt tråkigt!
Något intressant var dock att undersökningen utvisat att kvinnor och unga mellan 16-29 i större utsträckning väljer choklad. Chokladbakverk är mer än dubbelt så populära bland kvinnor som bland män. Faktum är att det finns flera undersökningar som visar att kvinnor har ett starkare chokladbegär, bland annat denna! (Det har till och med visat sig på laboratorieråttor...)
Förresten jättebra att ge bort den här chokladen i present, det finns kubförpackningar att köpa med samma praliner, om man vill göra någon glad. :D
Betyg: 4/5
Vilken är er Lindt-favorit?
Var ute och handlade på Lidl med far och passade på att införskaffa denna, då jag hade slut på chokladlagret därhemma. Det är "chokladpinnar" med mörk chokladmousse.
Tyvärr inget världsomvälvande. Helt ok choklad men chokladmoussen är egentligen inte särskilt "moussig", dvs så luftig och lätt som jag gillar det. Men det är bättre än ingenting, gott o tugga på. Kostade cirkus 30 kr om jag inte minns fel.
Annars har ju Lidl flera andra mycket goda chokladkakor som är värda att smaka, och som även är väldigt prisvärda.
Betyg: 3/5
Denna har fantastiskt god och rik mörk chokladkräm, både på toppen och inutir kakan. "Degen" eller själva kakan är nästan krämig och har helt perfekt konsistens. På baksidan av kakan är det lite krispiga chokladflarn.
Betyg: 5/5
Om vi har läsare i Uppsala, någon som vet var fiket finns, och har smakat tårtan?
Jag och kollegan åtnjöt lunch häromveckan och avslutade den givetvis med att fika. Denna gång på café kladdkaka på Stora Nygatan 32 i Gamla Stan. Jag hade gått in där tidigare för många år sedan och inte velat stanna för det var för dåligt utbud. Men de verkar ha byggt om eller bytt ägare, för det var jättefräsch inredning och massa god fika att välja på.
Jag åt en daimkladdkaka för runt 40 kr, 35 kanske det var. Kan tillägga att det är cafépriser där, inte det billigaste kanske. Iallafall. Den var inte så jättegod egentligen. Den smakade kladdkaka. Kanske lite sötare än vanligt. Jag föredrar min med lite kaffesmak eller mer åt mörkchokladhållet. Det här var barnvänligt så att säga.
Sakta men säkert tappar kladdkakan sin smak och de sista bitarna är jag inte ens sugen på längre. Så det var ingen superupplevelse, men jag kanske får prova något annat, de hade massa chokladbollar och annat gott.
Annars supertrevlig personal och mysigt fik!
Betyg på kaka: 2/5
Ni vet polly? Har nog egentligen bara ätit den klassiska varianten, och även det var cirkus hundra år sedan. Nu har Cloetta i samarbete med Dregen lanserat en ny smak med choklad, lakrit och citron. Har t o m för mig att jag sett den ute i affärerna.
Personligen hatar jag lakrits mer än mycket annat, så det är ingenting jag kommer att äta, men ni andra kanske är sugna?
bild från GBs hemsida
Har ni sett den? Mintglass med mörka chokladbitar.
Teoretiskt sett är mintchoklad ganska bra kombination.
Praktiskt sett vet jag att varje gång vi får ännu en ask After Eight med mint i present, så undrar jag vem vi ska ge den vidare till denna gång.
Något värt att smaka?