Amerikanarna alltså.
World's Finest Chocolate i Chicago har tillverkat en cirka 5,5 ton tung chokladkaka. Och hamnat i Guiness Rekordbok vad jag förstått. Nu vet jag vad jag ska önska mig till nästa års födelsedagspresent :D.

Jag skrev ju om brownieglassen häromveckan, här kommer en mer liberal glass, klassisk så att säga. Mjölkchokladglass med kakaobitar och kakaosås. Jag kommer inte ihåg om jag har ätit just Glassmästarn men kan tänka mig att detta skulle vara en bra basglass till olika efterrätter.
Vad tycker ni om Glassmästarn?

bild
Var i affären häromdagen och skulle köpa svullemat, då det var en sådan dag, som krävde det, och såg denna. Köpte den inte dumt nog, fast jag är väldigt förtjust i fransk nougat. Det finns ju dessutom fransk nougat doppad i choklad, som är jättegod. Denna ska enligt Marabou innehålla honung, rostade mandlar och fransk nougat.
Ska införskaffa snarast och återkomma. Tror priset låg på cirkus 30 kronor någonstans.
Något ni tänker smaka?

bild
Efter en krönika skriven i Helsingborgs Dagblad, där det beskrevs hur man som asiat måste utstå med fördomar på grund av sitt utseende, och där Kina-chokladkakan var ett exempel, har Fazer bestämt sig för att ändra på designen till kakan.
Det går nu en debatt om huruvida det var dumt eller bra gjort av Fazer, och självklart finns två sidor av allt, men frågan är väl kanske om tyngdpunkten i denna diskussion ligger rätt?
Vad tycker ni, bra eller dåligt, dela med er av era åsikter!
Kan väl säga att det kändes bra efteråt. Bilderna talar för sig själva.


MUMS!
Vad tror ni om sådana här "nyttiga" recept?

bild
Jag undrar mest vad getmese är för något, annars är blåbär jättegott... :D
Vilken är er favoritpralin hos Åre Chokladfabrik?

Hittade en brownieglass hos Triumfglass som just heter brownie. Inte ofta jag köper det märket, men tänkte jag kanske skulle smaka nångång, eftermiddagsfika liksom :D

Någon som smakat?

bild
Förutom de nyheterna jag skrev om tidigare kommer även en egen höststrut med tryfflar i olika smaker - vanilj, kaffe, lingon och rödvin. Tycker rödvin låter himla intressant, faktiskt. Ska försöka smaka. Annars kan jag rekommendera lingon, den är jättegod!
Studien gjordes på möss och är såklart bara en studie, men visst är det en kul tanke?
Gå ut och springa eller äta choklad?
Källa: The Telegraph

bild: chokladfabriken

lakritstryffel

nypontryffel

pärontryffel
Bilder härifrån
Vilken skulle ni vilja smaka?

Göteborgs kex har släppt nya kakor med chokladbitar doppade i mjölkchoklad. Jag brukar oftast bli besviken på sådana, de brukar innehålla något som inte ens kan kallas för chokladbitar. Men kanske ska lägga till dem till min tenta-snacks-lista...
Receptet av kakorna finns på kakpaketet, för oss som känner sig manade att spara lite pengar och baka istället.
Recept Marias Chokladterapi:
(Ca 20 stora kakor)
5,5 dl vetemjöl
1 ¼ dl havremjöl
130 g smör eller margarin, rumstempererat
1 ½ dl socker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ägg
½ dl mjölk
40 g (ca ½ msk) sirap
100 g mörk choklad, grovt hackad
60 g ljus choklad, grovt hackad
200 g ljus choklad till doppning.
1. Förvärm ugnen till 200 °C. Blanda vetemjöl, havremjöl, smör, socker, bakpulver och salt så att konsistensen blir ungefär som brödsmulor. Tillsätt ägg, mjölk och sirap och blanda samman till en deg. Blanda till slut i chokladen.
2. Rulla försiktigt degen till antingen en lång rulle eller flera små (ca 5-7 cm i diameter). Lägg degrullarna i kylskåp i ca 30 minuter. Skär sedan degen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakpapper på.
3. Sätt in kakorna i ugnen och sänk värmen till 175 °C. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-15 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna på ett galler.
4. När kakorna har svalnat, smält den ljusa chokladen i ett vattenbad och doppa undersidorna av kakorna med hjälp av två gafflar.
Har ni smakat, vad tyckte ni?

bild och recept från Göteborgs kex
Paket...
... för att fira att Fazer fyller 120 år! 120års-dagen inträffade igår lördag 17 september!
Kollegan verkade ha någon rolig idé om vad vi ska göra med chokladen. Det var någonting med rulltårta och cakepops. Återkommer med smarriga recept inom de närmsta veckorna!

bild
Visste ni att familjen Dafgård även gör macarons? Finns i smakerna hallon, choklad, vanilj och pistage. Det är Dafgård som gör annan färdigmat, däribland en jättegod lasagne. Har personligen inte sett de i affären, men ska leta lite nästa gång jag handlar.
Någon som kan tipsa om en affär i Stockholm där de finns eller har smakat dem?

Jag blev lite äldre för någon vecka sen, och fick bl a dessa av mina kära vänner. Bra när folk vet att man ska ge mig mat för att jag ska bli glad. Tidigare har jag nog mest gillat Cookies & Cream- varianten, men dessa alltså...
Det är som mjölkchokladpraliner med krispiga rullsaker i och mjölkkräm. Beroendeframkallande som bara den och jättegoda! Helt omöjligt att sluta. Funderar på att lägga dessa i listan för framtida tentagodis...
Betyg: 4/5

Xoko-recensionsparaden fortsätter... Vi tog även varsin macaron. Jag tyckte den var riktigt god - perfekt konsistens, och seg kräm i mitten. Lagom chokladsmak (Xokos grejer tenderar annars att ibland bli lite too much).

Jag kommer inte ihåg det exakta namnet på denna kreation, men det är iallafall chokladkrämsliknande sak med kakbotten längst ner, hallon och browniebitar på toppen.
Kollegan tyckte den var för mäktig, dock tycker jag det ska räknas in att hon var bakis. Dock var den lite svår att orka äta upp, det kan jag hålla med om. Tycker för övrigt om choklad och hallon tillsammans. Däremot var kakbotten lite för mycket, känns inte som om det var nödvändigt. Och browniebitarna var inte de segaste och godaste...
Så det är inget jag äter igen, men det var väl trevligt att smaka...
Betyg: 3/5


Min och kollegans favorittillställning - den årliga chokladfestivalen i Stockholm är snart här. Den kommer att äga rum på Nordiska museet i tre dagar, den 14-16 oktober. Det är tionde året i rad, och för er som inte har varit där, är det ett fantastiskt tillfälle att få se, smaka och lära sig massa om choklad av bästa kvalité.
Det blir demonstrationer om hur man arbetar med choklad, gör goda desserter, tävlingar, årets konditor kommer att utses, och även årets bak- och dessertmästare.
Tips för er som ska dit är att ta ut kontanter, för inne på festivalen tar de inte alltid kort. Inträde är 120 kr för vuxna och 60 kr för de 6-18 år.
Har någon av er varit på stället och smakat, vad tyckte ni?

Vi var ju på Xoko och fikade, ni såg hur det gick. Jag fick äran att recensera denna ljuvliga chokladmoussebakelse med innehållande svartvinbär-fyllning.
Fluffig, chokladig, fantastiskt god tillsammans med svart vinbären. Min favorit av alla vi smakade. Gillar idén av fyllning i chokladmousse. Kanske skall prova det nästa gång man gör sin egen chokladmousse.
Betyg: 4/5

Grattis Alexandra, Sofie och Karin! Ni kommer få mer information via mail :)

Tävlingsregler:
1. Gilla Chokladbloggen på Facebook (till höger)
2. Gå in på Tastycards.se och välj ut din favorit.
3. Berätta i kommentarsfältet vilket recept du valt, och varför du valt just detta!
4. Tre bästa motiveringar vinner 5 Tastycards var.
Sista tid att tävla: 11 september klockan 17:59!

Inmundigat på Xoko i Stockholm. Gott, men inte den himmelska upplevelsen jag hoppats på. Denna skulle vara "mörk" men smakade knappt choklad. Skulle nästan vilja påstå att jag gör bättre varm choklad själv. (Denna, med eller utan kanel.)
Hur som helst, helt ok, men nästa gång tar jag ett glas champagne till bakelsen istället...
Utanför bilden åts det även smörgås och dracks varm choklad.
Väldigt roligt att beställa, haha - "Vi ska ha två macaroner... och två sådana där bakelser... och en macka... och en varm choklad...".
Såg för övrigt Robin Söderling på fiket. Min framtida man.
Recension av allt som inmundigades kommer under de närmsta dagarna!

Jag skrev ju om presenten från kollegan häromdagen. Nu har jag då provsmakat pralinerna. Tänker förresten nämna att om ni inte smakat Åre Chokladfabrikens chokladpraliner så har ni missat NÅGOT. De är fantastiska.
Iallafall.
Det är alltså 4 sorters praliner:
- Vaniljtryffel doppad i vit choklad: luktar eller smakar inte riktigt vanilj. Men trots det fantastiskt god mörk chokladtryffel doppad i vit choklad. Oväntad men mycket lyckad kombination.
- Kaffekasktryffel doppad i ljus choklad: oj den här! Mörk chokladtryffel doppad i mjölkchoklad med kaffesmak. Riktigt god! Perfekt mängd kaffesmak, vilket även gör att mjölkchokladen inte känns för söt som den ofta kan göra. Lätt min favorit! Mums!
- Mintcognacstryffel doppad i mörk choklad: inte min favorit. Ljust lager av mint plus chokladtryffel plus cognac doppad i mörk choklad. Jag är inte ett fan av mint eller cognac egentligen. Så det handlar väl om smakkombinationen. Undrar om det inte vore bättre med endast mint eller endast cognac.
- Apelsintryffel doppad i mörk choklad: den här luktar apelsin till att börja med. Och den SMAKAR apelsin. Nästan lite mycket apelsin, det är på gränsen till beskt. Dock tror jag de som gillar apelsinchoklad kommer att älska denna. Tryffeln är fantastisk.



Ingen av de askar som erbjuds är någon choklad som jag faktiskt smakat tidigare, även om det är fina och välkända märken, så när jag skulle välja en till kollegan blev det lite i blindo. Ursprungligen ville jag önska mig ett lite större utbud, men nu känner jag snarare att det är en fördel att ha ett mer utvalt sortiment. Hur skulle man någonsin kunna välja någonting bland 50 olika sorter, liksom?
Hur ligger utbudet prismässigt då? Askarna kostar 100-300 kronor, och eftersom det är väldigt fin choklad så känns det inte så farligt. Frakten är på 89 kr dock, så glöm inte med att räkna in den!

Alltså ni vet när man har haft världens längsta vecka och avslutat den med världens längsta fredag och är helt död. Och så kommer far in och säger att man fått paket. Och så ser man att man fått världens finaste paket med choklad från världens finaste kollega. Med fint kort.
Då blir man rörd i ögat.
Jag hoppas att ni därute också har sådana vänner. Det är faktiskt riktigt fint.



Och ja, självklart ska ni få en recension av chokladen så snart jag provsmakat dem!
Nu drar vi igång en tävling i samarbete med Tastycards.se! Tre personer vinner 5 stycken Tastycards var, där ett skickas med en hälsning hem till en vän och de resterande fyra till vinnaren.
Tävlingsregler:
1. Gilla Chokladbloggen på Facebook (till höger)
2. Gå in på Tastycards.se och välj ut din favorit.
3. Berätta i kommentarsfältet vilket recept du valt, och varför du valt just detta!
4. Tre bästa motiveringar vinner 5 Tastycards var.
Sista tid att tävla: 11 september klockan 17:59!
(OBS hade skrivit fel datum förut!)
Lycka till :)
Fina kort.
Recept på baksidan.
Är du sugen på några receptkort? Imorgon kommer vi dra igång en tävling i samarbete med Tastycards.se, så stay tuned!Fikade med E, och på hemvägen gick vi förbi Chokladfabriken på St Eriksplan i Stockholm. Tittade lite på deras bakverk. Jag dör.
Köpte ingenting, men nästa gång ska jag dit och fika istället för på något annat dumt fik!
Inte mina favoritingredienser i en chokladkaka, men Amigo exempelvis tyckte jag var god, så varför inte...

I våras var vi på provning av Mozart Black, en mörk chokladlikör, och vi har sedan dess varit sugna på att prova lite fler drinkar med denna eller Mozart Gold, som är en mjölkchokladlikör. Ikväll svängde vi därför ihop en lätt chokladdrink med ingredienser som fanns hemma - blev riktigt gott.
1 del vodka
2 delar Mozart Gold
fyll upp med mjölk
Till nästa gång är vi sugna på kanske en varm chokladdrink? Tänk Irish Coffee fast med choklad. Och lite kaffe. Kanske. Eh. Någon som har några tips?